News Flash:

Harta Piri Reis starneste controverse si poate da peste cap toata istoria umanitatii

13 Martie 2018
312 Vizualizari | 0 Comentarii
Harta Piri Reis

In 1929, un grup de istorici de la Palatul Topkapi din Istanbul, Turcia, au facut o descoperire fascinanta: un fragment de harta executata pe o bucata de piele de gazela si datata 1513. Harta descrie in detaliu o parte a Oceanului Atlantic si cele doua Americi. Este misterios faptul ca, potrivit datarii, harta a fost realizata la doar cativa ani dupa descoperirea lui Columb si cu trei secole inainte de a se fi aflat ceva despre Antarctica.

Odata cu trecerea timpului, in loc sa se elucideze misterul, dezbaterile legate de modalitatea in care autorul hartii a adunat informatiile au devenit din ce in ce mai furtunoase. Este vorba, oare, despre un popor foarte evoluat, sau chiar despre extraterestri, ori avem de-a face cu realizarea grafica a teoriilor elaborate in acel moment de stramosii nostri? Harta a fost botezata dupa numele realizatorului sau: Piri Reis. Cuvantul “reis” inseamna “amiral”; s-a descoperit ca, inainte de a accepta postul de comanda in Marina Imperiala otomana, Muhiddin Piri a fost un simplu pirat. In timpul calatoriilor sale, el a adunat tot felul de harti, schite, desene si diagrame ale liniilor de coasta si ale tuturor insulelor cunoscute pana in acel moment. In 1513, utilizand mai multe surse exhaustive de date si informatii, el a realizat prima sa harta a intregii lumi, ceea ce astazi numim Harta Piri Reis.

Despre Piri Reis se mai stie ca in 1528 a compilat o noua serie de informatii si studii si si-a continuat cariera militara pana in 1554, respectiv, pana la varsta de aproximativ 90 de ani, cand a fost decapitat din ordinul sultanului. Segmentul de harta descoperit in 1929 este doar un fragment din documentul original si infatiseaza Oceanul Atlantic, de la coasta de vest a Africii, pana la coasta de est a Americii de Sud si pana la coasta de nord a Antarcticii, in sud. Interesant este faptul ca Piri a inclus in harta si detalii referitoare la sursele de informatii pe care le-a utilizat.

Astfel, el pretinde ca s-a folosit de unele indicii cartografice din secolul al IV-lea, si chiar mai vechi. Harta nu a fost realizata prin impartirea in linii drepte – longitudine si latitudine -, ca in cazul hartilor moderne, ci cu ajutorul unei serii de cercuri si linii radiante. Acest gen de harti sunt numite “portolan” si infatiseaza rute de navigatie, reprezentand ghiduri de la un port la altul, fara a oferi informatii exacte despre pozitia si profilul configuratiei terestre. Hartile antice de acest gen au fost foarte raspandite; chiar Columb a declarat ca a folosit una dintre acestea cand a pornit in calatoria care s-a soldat cu descoperirea Americii.

Multi dintre cei care au studiat amanuntit Harta Piri Reis considera ca nivelul detaliilor geografice si al informatiilor matematice care au fost necesare pentru realizarea ei depaseste cunostintele si sistemul de navigare din secolul al XVI-lea. Intr-adevar, expertii Fortei Aeriene a SUA din anii ’60 au ajuns la concluzia ca harta este atat de precisa, incat au inlocuit chiar unele date eronate din propriile lucrari cartografice.

Unii oameni cred ca o astfel de harta a putut fi realizata numai prin survoluri aeriene, ba chiar se sugereaza ca fiinte extraterestre au cartografiat planeta noastra si si-au lasat studiile pentru a fi copiate de fiintele umane. Modul in care este descrisa Antarctica, acuratetea detaliilor geografice reprezinta cel mai fascinant aspect al Hartii Piri Reis, cu atat mai mult cu cat acest continent a fost descoperit in 1918, iar cartografierea moderna s-a realizat abia in 1949, de catre o expeditie mixta, britanica si scandinava, cu ajutorul unui echipament sofisticat cu care s-a putut vedea profilul solului aflat sub calota de gheata.

Potrivit teoriei menite sa explice aceasta situatie, o civilizatie antica a reusit – cu ajutorul unei tehnologii avansate, care nu s-a pastrat pana in prezent – sa cartografieze continentul inainte de a fi acoperit de gheata. Si in aceasta privinta exista controverse intre oamenii de stiinta; in timp ce unii afirma ca Antarctica este acoperita de gheata de peste 6000 de ani, altii cred ca este vorba de cel putin sute de mii de ani. Expertii cartografi pretind ca la alcatuirea hartilor in sistemul portolan nu se avea in vedere acuratetea datelor, ba chiar multe dintre acestea includeau teritorii imaginare.

Cu toate acestea, Harta Piri Reis prezinta detalii de o acuratete greu de explicat. Spre exemplificare, Insula Falkland, care este plasata pe latitudinea corecta, desi ea a fost descoperita abia in 1592, si lantul muntos Andes din America, necunoscut la acea data. De asemenea, Groenlanda a fost descrisa ca fiind formata din 3 insule separate, fapt confirmat de descoperirile facute abia in acest secol.

Asadar, dezbaterile continua. Se poate spune oare ca Piri Reis a avut doar noroc si intuitie atunci cand a realizat cartografierea? Sau a avut acces la harti maritime si terestre realizate de o rasa superioara, care a trait pe planeta noastra in urma cu multe mii de ani.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

piri reis muhiddin piri
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1839 (s) | 34 queries | Mysql time :0.027197 (s)