News Flash:

Heraclius I, intemeietorul dinastiei Heracliene

25 Noiembrie 2013
966 Vizualizari | 0 Comentarii
Heraclius a reorganizat conducerea imperiului, dupa decaderea suferita sub predecesorii sai la tron, si a reusit sa redobandeasca de la persi teritoriile pierdute anterior.
A incercat sa incurajeze reunificarea dintre crestinii ortodocsi si monofiziti, prin promovarea unei dogme de compromis, numita monotelism. Deasemenea, a schimbat limba oficiala a imperiului din latina in greaca. Numerosi istorici considera schimbarea din timpul domniei lui Heraclius ca punctul de ruptura cu trecutul roman al Bizantului si obisnuiesc sa numeasca imperiul ca "Bizantin", in loc de "Roman de Rasarit", dupa aceasta data.
Provenea dintr-o familie de origine armeana, fiind fiul lui Heraclius cel Batran, exarhul Africii. S-a nascut in jurul anului 575; locul nasterii sale nu este cunoscut.
In anul 602, Heraclius cel Batran, dupa ce imparatul Mauriciu a fost detronat de catre armata, si-a declarat supunerea catre noul imparat, Focas. Dupa sase ani, in 608, Heraclius cel Batran a renuntat la aceasta supunere si, impreuna cu fiul sau Heraclius cel Tanar, a inceput o campanie militara pentru a obtine conducerea imperiului. In anul 609, tanarul Heraclius a condus o expeditie navala la Constantinopol, cucerind cetatea cu sprijinul garzii imperiale a lui Focas si a unora dintre aristocrati. Dupa ce Focas a fost prins, a fost executat personal de catre Heraclius.
Pe 5 octombrie 610 Heraclius cel Tanar a fost incoronat ca imparat in capela Sfantul Stefan, odata cu sotia sa Fabia, care si-a luat numele de Eudoxia.
Cand Heraclius a preluat puterea, Imperiul era intr-o situatie disperata. In 613, persii au luat orasul Damasc si, cu ajutorul evreilor, in 614, au intrat in Ierusalim. Egiptul l-au cucerit in 616. Ei au intreprins incursiuni si in Anatolia, departe de Chalcedon. Situatia era atat de disperata incat se punea problema ca capitala sa fie mutata la Cartagina. Dar capitala a ramas in est. In 621, Heraclius a comandat personal armata, primul imparat care a facut acest lucru de la Teodosiu I, alungandu-i pe persi din Anatolia. In 626, avarii si slavii au asediat Constantinopolul, dar imparatul era departe. Cu toate acestea, din cauza superioritatii bizantinilor si a armelor primitive avaro-slave, avarii au fost nevoiti sa se retraga. In batalia de la Nineveh (627), persii au suferit o grava infrangere. Sahul Kavadh al II-lea a facut pace, restituind toate teritoriile cucerite in razboi Imperiul Bizantin. Curand (651) Persia va fi cucerita de Califatul Arab.
Mahomed tocmai unificase triburile nomade din Arabia, creind o noua religie, Islamul.
Dupa anul 630, arabii, care devenisera o forta formidabila, au atacat Siria si Palestina, in 634. Heraclius depindea acum de generalii sai pentru apararea impotriva acestor atacuri, deoarece el se imbolnavise dupa triumful asupra persilor si nu a putut conduce personal armata. Dar generalii sai au fost invinsi in batalia de la Yarmuk (anul 636) si pana la sfarsitul anului 639 Siria si Palestina erau pierdute. Mai mult, arabii au cucerit si cea mai mare parte a Egiptului.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

heraclius teritoriile pierdute bizantului mauriciu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1566 (s) | 34 queries | Mysql time :0.017348 (s)