News Flash:

Heraldica Romaniei

2 Februarie 2014
6880 Vizualizari | 0 Comentarii
Primele mentiuni referitoare la aspecte de ordin heraldic se intalnesc in lucrarile cronicarilor moldoveni din secolul al XVII-lea si al XVIII-lea: Grigore Ureche, Miron Costin (Cronica tarilor Moldovei si Munteniei), Nicolae Costin, precum si in operele scrise de domnitorul Dimitrie Cantemir. In aceste lucrari sunt intalnite o serie de legende referitoare la simbolurile heraldice ale capului de bour, corbului, precum si pretinsele armerii ale Daciei (doi lei afrontati).
In secolele urmatoare, heraldica cunoaste o dezvoltare semnificativa, toate marile familii boeresti, autohtone si straine, adoptand simboluri heraldice proprii (blazoane si steme de familie).Cel mai vechi sigiliu domnesc este cel din 1782 al lui Nicolae Caragea, domn al Tarii Romanesti (1782-1783), pe care erau reprezentate in afara stemei principatului si stemele celor 17 judete.
In Moldova, cea mai veche pecete cunoscuta, care include si stemele tinuturilor, este cea a Divanului Cnejiei Moldovei, din perioada 1806-1812, iar primul sigiliu domnesc moldovenesc de acest tip este cel a lui Scarlat Callimachi, alcatuit in urma poruncii date Divanului Tarii in 1815, si care a fost executat de Gheorghe Asachi.

Vezi si Iata care este semnificatia simbolurilor aflate pe Stema Romaniei
Heraldica romaneasca se va constitui ca stiinta, in sensul modern al termenului abia in secolul al XIX-lea, remarcandu-se o serie de heraldisti ca: Gheorghe Asachi, Gheorghe Seulescu, Mihail Kogalniceanu, Cezar Bolliac, precum si reputati istorici ca Bogdan Petriceicu Hasdeu, V. A. Urechia sau Dimitrie A. Sturdza. La cumpana dintre secolul al XIX-lea si al XX-lea asi desfasoara activitatea heraldistii: Octav George Lecca (1881-1957), Stefan Dimitrie Grecianu (1825-1908) si Petre Vasiliu-Nasturel
Dupa Marea Unire, heraldica a beneficiat de un nou impuls prin infiintarea in 1921 a Comisiei Consultative de Heraldica, formata din 7 membri alesi pe 5 ani si ale caror atributii erau atat de a stabili stemele judetelor, oraselor si diferitelor autoritati si institutii laice sau religioase ale tarii, cat si de a controla folosirea lor. In secolul XX, importante contributii au fost aduse de Constantin Moisil (1876-1958), Nicolae Gramada (1892-1961), Marcel Romanescu (1897-1965), Aurelian Sacerdoteanu (1904-1976), Emil Vartosu (1902-1977), Mihai Berza (1907-1978), Dan Cernovodeanu (n. 1921), Marcel Sturdza-Saucesti (1895-1984), Jean N. Manescu (n. 1927), Maria Dogaru (n. 1934) si altii.

Vezi si Simbolul disparut al Moldovei - Bourul 
Cel mai vechi simbol heraldic pastrat in arhivele romanesti este o amprenta sigiliara de pe un document din 20 ianuarie 1368 emis de Vladislav I (Vlaicu Voda). Desi aflata intr-o stare precara de conservare, amprenta sigiliara atarnata, poate fi reconstituita pe baza similaritatilor cu sigiliul lui Mircea cel Batran de pe tratatul de alianta cu regele Vladislav al Poloniei, din 1390.
Pornind de la elementele prezente in aceste sigilii, heraldistica romana considera ca acel anonim „Rex Valachorum” prezent in Armorialul Wijnbergen care contine blazoane din perioada 1265 - 1288, este un inaintas al Basarabilor, al caror armorial familial este identic. Stema sa personala - scut cu primul camp fasciat in rosu si aur - precum si stema formatiunii statale pe care o contin aceleasi elemente heraldice majore (vultur cu capul conturnat, cruce, stea) ca si cea documentata in secolul al XIV-lea pentru domnitorii Tarii Romanesti.
Semnificatia acestora in limbaj heraldic (in special culorile rosu si auriu) arata aspiratia conducatorilor de a stapani un stat independent.
Treptat, o data cu constituirea primelor tari romanesti ori cu aparitia a noi diviziuni in cadrul acestora (prin modificaari teritoriale ori reforme administrative), s-au cristalizat steme specifice care au ramas, in principiu, stabile de-a lungul vremii.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

heraldic cronicarilor moldoveni grigore ureche miron costin stemele
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1568 (s) | 34 queries | Mysql time :0.017167 (s)