News Flash:

Holodomorul sau genocidul impotriva ucrainienilor

23 Septembrie 2013
1682 Vizualizari | 0 Comentarii
Pentru ucrainieni, cuvantul Holodomor are aceeasi rezonanta pe care o are termenul Holocaust pentru evrei. Este vorba de una dintre cele mai monstuoase crime, comise de comunisti, impotriva populatiei Ucrainei.
Practic, Holodomorul inseamna incercarea de a extermina in mod deliberat, prin infometare, o parte insemnata a populatiei Ucrainei. Este aceeasi reteta pe care au aplicat-o nazistii in lagarele mortii. Insa exterminarea „la proportii industriale" prin infometare a fost brevetata de Stalin. Insa, in timp ce nazismul a fost condamnat pentru crimele sale la nivel international, comunismul a avut parte de un tratament mult mai bland. Iar in Basarabia, Partidul Comunist se afla in Parlament si are inca un cuvant greu de spus in deciziile care privesc soarta celui de-al doilea stat romanesc.
Ce a insemnat Holodomorul
Marea foamete din Ucraina a coincis cu anii celei mai dure represiuni staliniste. In intervalul 1932-1933, care coincide cu ultimii ani ai Marii crize mondiale, in „paradisul socialist" din URSS, foametea atingea proportii apocaliptice. Insa, tot in acei ani, cu o ipocrizie dusa la cel mai inalt nivel, diplomatii sovietici acreditati in Occident deplangeau soarta muncitorilor ajunsi someri ca urmare a falimentului multor corporatii capitaliste. Cercetatorii istoriei URSS sunt de parere ca Holodomorul a fost rezultatul politicii agricole deliberate aplicate de Guvernul de la Moscova, nu de cauze naturale. Iar acest lucru este cu atat mai evident cu cat Ucraina era considerata drept una dintre cele mai bune zone din Uniunea Sovietica pentru agricultura, scrie romanialibera.ro.
Holodomorul a mers mana in mana cu politica de rusificare. Zonele care erau mai reticente la presiunile Moscovei au fost cele vizate de aceasta politica de exterminare.
La inceputul anului 1932, 69 la suta din terenurile agricole ale Ucrainei erau in colhozuri. Stalin a trimis 25.000 de muncitori care se numarau printre cei mai duri activisti comunisti pentru a pune in practica infiintarea colhozurilor. Fruntasii satelor au fost arestati, iar mii de familii de ucraineni au fost deportate in Urali si in Asia Centrala. Multi dintre deportati au murit pe drum ori in exil. Circa 300.000 de ucraineni au fost trimisi in Siberia. Interventia statului sovietic a dus la prabusirea productiei de cereale in Ucraina. Insa productia datorata statului sovietic a ramas constanta. Asa a aparut foametea. Bolsevicii au dat vina pe nationalistii ucraineni, care ar fi sabotat muncile agricole. Peste 100.000 de oameni au fost arestati de bolsevici, iar circa 5.000 au fost executati pentru fapte legate de „sabotaje". Intre februarie si iulie, conducerea URSS decisese sa imparta selectiv 320.000 de tone de cereale la o populatie de 30 de milioane de oameni! Practic, au fost hraniti doar cei loiali Moscovei. In timp ce mii de ucraineni mureau de foame, Uniunea Sovietica exporta cereale in Occident, pentru a face rost de banii folositi pentru cumpararea de armament. Politica agrara dezastruoasa a coincis si cu unele calamitati naturale locale. Iar in acest context, o parte insemnata a populatiei Ucrainei a murit. Secretomania care inconjoara acest episod face imposibila o estimare exacta. Unii istorici spun ca ar fi murit circa 10 milioane de oameni. Insa cei mai multi estimeaza ca au fost exterminati prin infometare intre 2,5 si 3,2 milioane de ucraineni. In prezent, autoritatile ucrainene considera Holodomorul drept un genocid similar cu cel comis, de exemplu, de turci contra armenilor la finalul primului razboi mondial. Insa, oficial, Federatia Rusa neaga aceasta tema.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ucrainieni holodomor holocaust evrei infometare nazistii stalin
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1446 (s) | 34 queries | Mysql time :0.017880 (s)