News Flash:

Honore de Balzac: " Ce bine ar fi daca am putea picta cu mana doar ce vedem cu ochiul…"

22 Ianuarie 2014
1356 Vizualizari | 0 Comentarii
Honoré de Balzac (n. 20 mai 1799, Tours, Franta – d. 18 august 1850, Paris, Franta) a fost un romancier, critic literar, eseistjurnalist si scriitor francez.
El este considerat unul dintre cei mai mari scriitori francezi in domeniul romanului realist, romanului psihologic si a romanului fantastic.
Apreciat de critica literara, Gérard Gengembre, G. Vannier,cat si de filozofi sau eseisti ca Alain, Albert Béguin el a fost caracterizat drept un autor vizionar de catre Albert Béguin.

Vezi si Scrisoarea Evelinei Hanska adresata unuia din fratii sai, in care isi exprima dragostea fata de Honore de Balzac
In cultura romana a avut doi admiratori de valoare, G.Calinescu, cel care milita pentru balzacianism in articolele sale teoretice exemplificand tehnica acestuia in romanul Enigma Otiliei, si de Mircea Eliade, care, in tinerete si-a dorit sa scrie o monografie consacrata operei lui Balzac. Pornind de la motivul androginului, care constituie de fapt nucleul nuvelei de ample dimensiuni Séraphita, Mircea Eliade a dezvoltat teoria sa din eseul Mitul reintegrarii.

Vezi si Cele mai EMOTIONANTE scrisori de dragoste din istorie
Datorita complexitatii operei sale, Balzac a fost greu de incadrat, atat de critica literara din acea perioada, cat si de cea de astazi, ca apartinand unei categori deja existente, aparte.
El a creat un adevarat monument, "Comedia umana" (in franceza Comédie humaine), ciclu in a carui componenta intra 95 de lucrari terminate (nuvele, romane si eseuri) si 48 lucrari neterminate. Ideea continuitatii dintr-o lucrare in alta, a uninii, a aparut pentru prima data in 1830, odata cu gruparea romanelor Sarrasine, Gobseck, sub titlul Scènes de la vie privée.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

romancier eseist jurnalist scriitor francez
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1614 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014646 (s)