News Flash:

Honore de Balzac: " In spatele fiecarei averi marete este o infractiune."

18 Noiembrie 2013
2756 Vizualizari | 0 Comentarii
Honoré de Balzac (n. 20 mai 1799, Tours, Franta – d. 18 august 1850, Paris, Franta) a fost un romancier, critic literar, eseist, jurnalist si scriitor francez.
El este considerat unul dintre cei mai mari scriitori francezi in domeniul romanului realist, romanului psihologic si a romanului fantastic.
Apreciat de critica literara, Gérard Gengembre, G. Vannier,cat si de filozofi sau eseisti ca Alain, Albert Béguin[4] el a fost caracterizat drept un autor vizionar de catre Albert Béguin.
In cultura romana a avut doi admiratori de valoare, G.Calinescu, cel care milita pentru balzacianism in articolele sale teoretice exemplificand tehnica acestuia in romanul Enigma Otiliei, si de Mircea Eliade, care, in tinerete si-a dorit sa scrie o monografie consacrata operei lui Balzac. Pornind de la motivul androginului, care constituie de fapt nucleul nuvelei de ample dimensiuni Séraphita, Mircea Eliade a dezvoltat teoria sa din eseul Mitul reintegrarii.
Datorita complexitatii operei sale, Balzac a fost greu de incadrat, atat de critica literara din acea perioada, cat si de cea de astazi, ca apartinand unei categori deja existente, aparte.
El a creat un adevarat monument, "Comedia umana" (in franceza Comédie humaine), ciclu in a carui componenta intra 95 de lucrari terminate (nuvele, romane si eseuri) si 48 lucrari neterminate. Ideea continuitatii dintr-o lucrare in alta, a uninii, a aparut pentru prima data in 1830, odata cu gruparea romanelor Sarrasine, Gobseck, sub titlul Scènes de la vie privée.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

romancier eseist jurnalist scriitor francez
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2022 (s) | 34 queries | Mysql time :0.028948 (s)