News Flash:

Horia Sima, comandantul Miscarii Legionare - VIDEO

3 Aprilie 2017
1750 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6975 RON (0.0000)
USD: 4.1192 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Horia Sima
Horia Sima s-a nascut la 3 iulie 1906 in Bucuresti, in familia profesorului Gheorghe Sima, directorul unui liceu bucurestean. Dupa moartea tatalui, va petrece intreaga copilarie in satul Mandra natal al parintilor din fostul judet Fagaras (azi parte integranta a judetului Brasov).
In 1926 se numara printre cei 19 absolventi ai liceului de elita “Radu Negru” din Fagaras si sef de promotie, la bacalaureat obtinind media maxima. In aceasta perioada va intra in „Fratiile de Cruce”, organizatie nationalista cu caracter anticomunist, infiintata de Ionel Mota si destinata exclusiv educatiei moral-spirituale a elevilor de liceu.
Aici se va lega sufleteste pentru totdeauna de alti frati de cruce, caractere deosebite, intre care Nicolae Petrascu din Sambata de Sus si Virgil Mateias din Dridif.
Urmeaza Facultatea de Litere si Filosofie (1926-1932), in aceasta perioada incadrindu-se in Miscarea Legionara condusa de Corneliu Zelea Codreanu (octombrie 1927). Va activa in cuibul condus de Andrei Ionescu, implicindu-se in toate initiativele de lupta ale Legiunii.
Din 1932, activeaza ca profesor de limba romana, fiind numit mai intai la Brad si apoi la liceul din Caransebes. Aici se va ocupa de dezvoltarea si organizarea Miscarii Legionare in zona Banatului, respectiv Torontalul si Carasul.
Rezultatele obtinute il determina pe Corneliu Zelea Codreanu sa-l numeasca, in octombrie 1935, sef al Regiunii legionare a IX-a – Banat, iar in luna urmatoare sa-i evidentieze activitatea printr-o circulara (2 noiembrie 1935).
Dupa instaurarea dictaturii personale a regelui Carol II si arestarea majoritatii capeteniilor legionare, in primavara anului 1938, din initiativa mai multor legionari de frunte, ramasi nearestati, se constituie un grup de organizare si coordonare a activitatii legionare, grup din care au facut parte si Ion Belgea, Radu Mironovici, Iordache Nicoara, Horia Sima si Ion Antoniu.
La 16 iunie are loc reorganizarea Comandamentului de Conducere a Miscarii Legionare, iar Horia Sima este insarcinat cu refacerea imediata organizatiilor legionare intrate in clandestinitate si adapostirea legionarilor scapati de arestare, urmariti de agentii serviciului Sigurantei Statului.
In noaptea de 29-30 noiembrie 1938 sunt executati Corneliu Zelea Codreanu si alti 13 comandanti legionari, din ordinul prim-ministrului Armand Calinescu si al regelui Carol al II-lea. Asasinatele continua, victime ale politiei politice a regimului carlist cazind deopotriva legionarii din lagare si fugarii, cum este cazul profesorului Vasile Cristescu, succesorul lui Codreanu la conducerea Legiunii.
Este o perioada in care Horia Sima locuieste clandestin la cateva gazde din Bucuresti intre care Mircea Nicolau, care il va insoti in tot acest timp.
In conditiile intensificarii masurilor de supraveghere din partea politiei politice, o serie de legionari se vor refugia in Germania national-socialista. Aici ei nu vor primi absolut nici un sprijin din partea regimului hitlerist, singurul privilegiu fiind faptul de a fi lasati in libertate.
La Berlin are loc organizarea Comandamentului legionar din Berlin, avandu-i ca membri pe Ion Dumitrescu-Borsa, Ion Victor Vojen, Victor Silaghi, Horia Sima, Alexandru Constant si Constantin Papanace. Lui Sima ii va reveni atributia legaturilor cu tara, datorita filierelor eficiente pe care le stabilise in acest sens atat in Banatul romanesc, cat si in cel de la sarbi.
La 15 august 1939 este insarcinat sa plece in Romania, cu misiunea de a relua legaturile cu organizatiile legionare.
In ziua de 21 septembrie, premierul Calinescu este asasinat pe podul Elefterie din Bucuresti de un grup de legionari condus de avocatul Miti Dumitrescu. Desi se predau autoritatilor, cei 9 vor fi executati si expusi 3 zile in centrul capitalei. Noul prim-ministru, generalul Argeseanu, la
ordinul lui Carol II, porneste un nou val de represiuni impotriva legionarilor. In noaptea de 21-22 septembrie 1939 sunt executati in toata tara 252 de membri de frunte ai Garzii de Fier, trupurile acestora fiind expuse 3 zile pe strazi si in piete publice.
La 26 octombrie, Horia Sima se reintoarce in Germania, iar in ianuarie 1940 preia conducerea grupului din Berlin, impreuna cu Constantin Papanace.
Considerind ca situatia internationala creea premizele unei resurectii politice impotriva regimului carlist, la 5 mai, Horia Sima trece din nou clandestin frontiera iugoslava, insotit de cativa legionari, printre care si Nicolae Petrascu. Este arestat in satul Clopodia la 19 mai, fiind trimis sub o paza severa la Bucuresti.
Dupa indelungi anchete violente in prezenta generalului Bengliu, a ministrului de interne Mihail Ghelmegeanu si a lui Nicki Stefanescu, adjunctul lui Mihail Moruzov seful Sigurantei, la 14 iunie 1940, Sima este eliberat, sub presiunea conjuncturii externe: capitularea
Frantei si expansiunea Germaniei in Europa centrala si vestica. Vazindu-se tot mai izolat pe plan international, in vederea cosmetizarii imaginii regimului si atragerii simpatiei Berlinului, Carol al II-lea propune lui Horia Sima o participare a Miscarii Legionare, prin cativa ministri, in Guvernul Gigurtu. Horia Sima decide implicarea catorva legionari in guvern, el primind portofoliul Ministerului Cultelor si Artelor. Neputind sa-si impuna setul de principii esentiale prin care considera posibila salvarea statului roman, dupa 4 zile demisioneaza, incepand sa lucreze la proiectul mai vechi al resurectiei populare.
Cedarea fara impotrivire a Basarabiei si Bucovinei de Nord, la 28 iulie, iar ulterior a Ardealului de Nord, ca urmare a Diktatului de la Viena, la 30 august, au umplut paharul nemultumirilor populare impotriva regimului totalitar carlist, potrivit web.nationalist.ro.
Horia Sima lanseaza un manifest in care cere abdicarea lui Carol. Intre 3 si 5 septembrie, in principalele orase ale tarii au loc manifestatii. Fortele de ordine si armata incearca reprimarea manifestatiilor. Regele il nu numeste prim-ministru pe generalul Ion Antonescu, investindu-l cu puteri discretionare in stat. In zorii zilei de 6 septembrie, Carol II renunta la tron in favoarea fiului sau Mihai, care devine rege al Romaniei. In aceeasi zi, „Forul Legionar”, prin cuvantul lui Corneliu Georgescu (unul din cei 5 intemeietori ai Legiunii), ii incredinteaza lui Horia Sima conducerea Legiunii. La 14 septembrie 1940, ia fiinta Statul National-Legionar Roman, prin decret regal. Horia Sima devine vicepresedinte al Consiliului de Ministri, premier fiind generalul Antonescu.
In lunile care urmeaza, divergentele de vederi dintre Legiune si gruparea generalului Antonescu se acutizeaza. In urma vizitei la Hitler, in 17 ianuarie 1940, Antonescu ia decizia inlaturarii Miscarii Legionare de la guvernare. El va destitui pe ministrul de interne legionar si pe prefectul Politiei Capitalei, iar ulterior va revoca toti prefectii legionari.
Legionarii organizeaza mari manifestatii in capitala si in marile orase, baricadindu-se sediile institutiilor detinute, in scopul rezistentei. La ordinul lui Antonescu, armata asediaza institutiile controlate de legionari si deschide focul impotriva acestora, precum si impotriva manifestantilor prolegionari de pe Calea Victoriei, dezlantuind un adevarat carnagiu.
Ca urmare a ultimatumului adresat de Hitler si interventiei blindatelor germane de pe teritoriul Romaniei in favoarea fortelor fidele generalului Antonescu, Horia Sima ordona incetarea rezistentei si evacuarea institutiilor detinute de legionari. In ciuda angajamentelor luate, Antonescu incepe represaliile, zeci de mii de legionari fiind arestati, si condamnati la inchisoare ori executati. Horia Sima, impreuna cu alti comandanti legionari reusesc sa se refugieze in Germania, dar aici sunt imediat arestati si incarcerati in lagarele de la Buchenwald, Rostock, Dachau, impartasind soarta grupurilor politice sau etnice aflate in dizgratia lui Hitler.
In 1942, Horia Sima evadeaza din lagar si fuge in Italia, incercind sa ia legatura cu Mussolini, in speranta de a-l convinge ca Axa Berlin-Roma s-a inscris pe o cale politica gresita. Prins de autoritati, este retrimis in lagar, iar SS-ul recurge la actiuni de intimidare, incercind sa determine legionarii sa se desolidarizeze de Comandantul Legiunii, fara succes insa.
Dupa lovitura de stat din 23 august 1944 de la Bucuresti, legionarii din lagarele germane sunt eliberati. Horia Sima organizeaza un guvern national in exil, transmitind de la Radio Donau mesaje de mobilizare catre romani, in vederea unei resurectii impotriva invadatorilor sovietici. Sub comanda generalului Platon Chirnoaga, infiinteaza o Armata Nationala, ale carei divizii vor luptadoar in sectoarele de front aferente Armatei Rosii, nu si impotriva aliatilor anglo-americani. Acum vor fi parasutati in Romania numerosi lideri legionari, cu insarcinarea de a reorganiza Miscarea si de a constitui Rezistenta Nationala Anti-comunista, lider al Miscarii in tarafiind numit secretarul general al acesteia, Nicolae Petrascu.
Dupa capitularea Germaniei, la 9 mai 1945, Horia Sima si principalii lideri legionari sunt arestati de fortele anglo-americane. Diplomatul roman Mihai Fotin Enescu inainteaza autoritatilor de ocupatie americana un memoriu intocmit anterior, la dispozitia lui Horia Sima, in care prezinta considerentele de ordin doctrinar, istoric si politic ale aparitiei si activitatii Legiunii. In urma studierii raportului, precum si ca urmare a discutiei dintre inginerul Virgil Velescu si Murphy, secretarul generalului Eissenhower, toti legionarii sunt eliberati, iar Comisia de ancheta a Tribunalului de la Nurnberg exo-nereaza de orice vina Miscarea Legionara, considerind-o ca neavind caracter fascist.
Inca din 1945, Horia Sima stabileste contacte cu Aliatii, legionarii contribuind la identificarea si anihilarea grupurilor anarhisto-comuniste infiltrate in zona de ocupatie americana din Europa.
In 1949, cu acordul presedintilor american Harry Truman si francez Vincent Auriol, intre servi-ciile secrete militare americane, franceze si britanice, si respectiv Horia Sima, prin intermediul legionarilor Mircea Dimitriu si Mircea Musetescu, se stabileste o colaborare directa. Tineri voluntari legionari vor fi instruiti in bazele militare americane de pe teritoriul francez si german, fiind ulterior parasutati, intre 1950 – 1953, in Romania, pentru ransmiterea de informatii strategice si organizarea unei forte de guerilla in conditiile inceperii de catre occidentali a unui razboi pentru eliberarea Europei de est. Parasutistii vor fi prinsi si executati, in urma unui proces de rasunet in presa comunista.
Constient de pericolul destramarii si asimilarii in statele de rezidenta a elementelor legionare risipite pe 4 continente, Horia Sima va incepe un amplu proces de reorganizare a Miscarii Legionare din Exil. Se vor publica carti de istorie si memorialistica legionara, in romaneste si in toate limbile de circulatie internationala. La initiativa Comandantului Miscarii, se vor intreprinde
contacte cu fortele nationaliste si anticomuniste din Occident. Ample actiuni de popularizare a suferintelor poporului roman, a exterminarii elitei nationale in lagarele si inchisorile comuniste, a rezistentei armate anticomuniste din Carpati, campanii mediatice si ONG de sensibilizare a forurilor internationale pentru a interveni prin presiuni in vederea usurarii opresiunii comuniste din tara, emisiuni filatelice cu subiecte din cele enumerate, organizarea de congregatii pentru ajutorarea exilatilor romani ajunsi in occident, iata doar cateva din actiunile desfasurate de Horia Sima in amarul sau exil.
Dupa peregrinari prin Italia si Franta, Horia Sima s-a stabilit in Spania, unde a predat la Universitatea din Barcelona in perioada regimului generalului Franco. A trait permanent intr-o incordare si stare de vigilenta, fiind neincetat vizat de KGB, de Securitatea din Romania socialista si de serviciile secrete ale celorlalte state-satelit ale URSS.
Pana la moartea sa, in 25 mai 1993, Horia Sima a militat cu pasiune pentru valorile moralei crestine, cele nationale romanesti si ale Statului de Drept, fiind promotorul conceptului aliantei dintre Democratie si Nationalism ca garant al stabilitatii si dainuirii Europei Unite.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

horia sima radu negru miscarea legionara caransebes banatului carasul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1947 (s) | 34 queries | Mysql time :0.037092 (s)