News Flash:

Hrana in Evul Mediu

26 Martie 2015
1083 Vizualizari | 0 Comentarii
In evul mediu existau mai multe moduri de procurare a hranei: cules, vanat si pescuit; cultivarea plantelor si cresterea animalelor si schimbul comercial.

Comunitatile de vanatori-culegatori ocupau catre secolul al XV-lea o mare parte din Americi, extremitatile nordice ale Europei si Asiei, o parte din Africa, Australia si Oceania. Comunitatile ocupau imperfect spatiul, fiind putin numeroase si vulnerabile in raportul cu alte tipuri de comunitati umane. Din neolitic, comunitatile de vanatori-culegatori au fost nevoite sa se amplaseze spre zonele periferice ale lumii datorita presiunii societatilor compacte si organizate de agricultori.

Societatile pastorale erau minoritare. In Africa estica, in Asia centrala si in Europa rasariteana inca mai existau triburi sau societati ce traiau de pe urma cresterii animalelor domestice: bovine, oi, capre si cai. Aceste societati erau nomadice, deplasandu-se in spatiu pentru a asigura hrana animalelor. La sfarsitul evului mediu nomadismul si comunitatile montane de crescatori de animale erau in scadere, lasand loc unui sistem de pendulare sezoniera, intre zone cunoscute si vizitate periodic-transhumanta.

Vezi si Practici medicale din Evul Mediu

Societatile de crescatori de animale au stabilit o simbioza cu societatile sedentare de agricultori, cautand sa-si asigure hrana si alte produse. Crescatorii de animale se multumeau cu raporturile de schimb, oferind animale si produse animaliere in schimbul produselor vegetale si mestesugaresti. Si-au procurat produsele si prin jafuri sau au profitat de superioritatea lor militara pentru a impune agricultorilor sedentari plata unui tribut sau alte dari ca taxele de protectie. Pe parcurs, o societate pastorala ce a impus stapanire asupra unei societati agricole avea tendinta de a renunta la modul de viata pastorala si de a se stabili in asezarile cucerite, beneficiind de roadele cuceririi, adoptand un mod de viata sedentar.

Vezi si Optiunile femeilor in Evul Mediu

Inca din antichitate, oamenii isi asigurau hrana din cultivarea unor anumite plante. Gama plantelor si modalitatile de cultivare ale acestora au variat, fiind determinate de conditiile naturale din anumite parti ale lumii si de traditiile si stocurile de cunostiinte agro-tehnice acumulate de comunitatile umane. In lumea medievala au coexistat trei civilizatii agricole:

    civilizatia cerealelor
    civilizatia orezului
    civilizatia porumbului

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

evul mediu plantelor cresterea animalelor comunitatile agricultori
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2766 (s) | 23 queries | Mysql time :0.075571 (s)