News Flash:

Iancu Vacarescu, o viata demna de scenariul unui film

3 Martie 2015
982 Vizualizari | 0 Comentarii
Iancu Vacarescu (n. 1792, Bucuresti - d. 1863) a fost un poet roman, fiul lui Alecu Vacarescu. Atras de ideile inaintate ale epocii, a salutat rascoala lui Tudor Vladimirescu („Buna vestire”, „Glasul poporului subt despotism”) si a participat la miscarea de redesteptare culturala si nationala, sprijinind inceputurile scolii, teatrului, presei si tipografiei romanesti. A fost sprijinitor al tuturor initiativelor culturale si literare ale vremii: membru al Societatii Literare din 1827, al Societatii Filarmonice din 1833, al Asociatiei Literare din 1845, sprijinind teatrul (a tradus Britannicus de Racine si a scris un prolog la inaugurarea spectacolelor, in 1819) si pe tinerii poeti (a indreptat primele versuri ale lui Ion Heliade – Radulescu).

Atitudinea politica antiruseasca si nationalista ii aduce arestarea si exilarea in anul 1831.

Vezi si Omul Eminescu


Opera sa (reunita in volumele „Poezii alese”, 1830 si „Colectie din poeziile d-lui marelui logofat Iancu Vacarescu”, 1848), desi lipsita de stralucirea poetica a tatalui sau, introduce cu timiditate structuri lirice noi, anuntind pastelul sau meditatia. In ciuda ecourilor manieriste (multe poezii sint idile cu personaje mitologice), e un poet de tranzitie intre neoclasicismul secolului al XVIII-lea si romantismul pasoptist. A scris printre primele sonete in limba romana si a inaugurat poezia ocazionala pe teme istorice: simpatizant al Revolutiei lui Tudor Vladimirescu, a scris pateticul indemn Glasul poporului sub despotism, din care doua versuri au ramas celebre: „ Sa tremure! Sa tremure cumplita tiranie/ Zdrobit va fi cine-a-ndrazni gind de tiran sa-i vie!”

Vezi si Acestea sunt cele mai frumoase scrisori de dragoste ale lui Victor Hugo


Lirica sa erotica, de factura neoanacreontica („O zi si o noapte la Vacaresti”, sau „Primavara amorului” s.a.), manifesta, printr-un viu sentiment al naturii, tendinta de a depasi vechile canoane ale epocii. A scris poeme filozofice („Adevarul”) sub influenta iluminismului, balade pe teme folclorice, epistole, ode, elegii, idile si epigrame.

O sinteza a formulelor clasice poate fi considerata poezia Primavara amorului, in care zeul Amor il introduce pe poet intr-o natura nocturna, conventionala, dar cu detalii preromantice, ca ruinele orasului.

Poeziile sale anunta tonul „veselului Alecsandri”.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

iancu vacarescu poet roman alecu vacarescu rascoala tinerii poeti
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1690 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013429 (s)