News Flash:

Iata ce nu stiati despre parintii lui Nicolae Ceausescu

8 Noiembrie 2013
11041 Vizualizari | 0 Comentarii
Doar 11 au fost toti anii de acasa ai lui Nicolae Ceausescu. Cu scoala primara a sfarsit si copilaria baiatului sub ocrotire parinteasca. Ca pe-un vesmant stramt si uzat, intre hotarele locului natal a abandonat definitiv traditiile, muncile si  credintele  vietii rurale. In timpul acela de inceput al secolului al XX-lea s-a schimbat insa lumea din temelii: s-au prabusit marile imparatii si intr-un singur razboi au pierit noua milioane de oameni; intre tarile batranului continent s-au mutat granitele si in numele libertatii au izbucnit razmerite intre neamuri, saraci si bogati, barbati si neveste; din benzile rulante ale industriei moderne s-a plamadit cultul atotputernicului zeu al profitului, iar microbii revolutiei bolsevice au spuzit planeta. Acestea si inca alte deosebite semne anuntau intronarea "erei multimilor" in Europa. Astfel ne apropiem, oarecum, de firesc in parcursul maririi lui Nicolae Ceausescu, nascut ca un oarecare dintr-un sat oltenesc si executat ca "odios dictator".
Din copilaria autocratului comunist, in toposul satului de bastina s-a pastrat casa parinteasca. O bojdeuca, ar zice vizitatorul fara cultura istorica, privind-o de dinafara si pe dinauntru. Urci pe-o scarita de lemn in braul cerdacului si patrunzi, din doi pasi,  in tinda ingusta dintre cele doua incaperi. In total, mai putin de 50 de metri patrati spatiu locuibil. Ridicata in chiar anul de inceput al secolului XX-lea, "casa lui Ceausescu" e cea mai batrana, acum, locuinta din Scornicesti. Contrar tuturor legendelor puse in circulatie in anii regimului comunist si dupa aceea, sotii Andruta si Alexandra (Lixandra) Ceausescu au fost printre cele mai instarite familii din sat. "Parintii sunt agricultori si se ocupa cu plugaria. Au cam 10 ha  pamant, pot fi socotiti mijlocii", declarase partidului fiul lor Nicolae in 1945, scrie jurnalul.ro.
Proprietatea parintilor a scazut insa in declaratiile date mai tarziu de fratii sai cu diverse prilejuri de promovare politica pe calea deschisa si sub ocrotirea lui Nicolae. Patru hectare de pamant, plus casa si inventar agricol, scria Ilie Ceausescu la  rascrucea drumului dintre plugar si "drumul nou" de propagandist in Scornicesti. "Parintii au fost tarani cu gospodarie mica", precizeaza fisa de cadre intocmita de Comitetul Central al PCR, in 1970, lui Marin Ceausescu, atunci director in Ministerul Comertului Exterior. Si mai contradictorii sunt datele ce stabilesc "originea sociala" in declaratiile lui Ion Ceausescu. "Tarani mijlocasi, din 1950 colectivisti", sunt incadrati mama si tatal ministrului adjunct al Agriculturii in fisa de cadre din 1960, desi referatul ce-o insoteste mentioneaza  6 hectare de pamant, iar in autobiografie ii imbogatise cu doua hectare.
In spiritul adevarului, ne putem increde in tanarul Nicolae Ceausescu. De altfel, nepotii lui Andruta si Lixandra Ceausescu  au redobandit, dupa desfiintarea colectivului, cu titlu de proprietate de la Primaria din Scornicesti  zece hectare de teren arabil, plus o livada cu pruni si-un colt de padure pe coasta dealului din spatele casei. Cand ce cucerise insa toata puterea, Partidul Comunist a declansat in mediul rural lupta de clasa, taberele fiind configurate dupa originea sociala, marimea proprietatii si mijloacele de exploatare detinute. Lista exploatatorilor incepea de la chiaburi in sus, iar limitele dintre acestia si exploatati, in Romania ideologii partidului le-au fixat la proprietatile de zece hectare. A fi exploatator insemna insa si-un gater de taiat lemne, o batoza, un tractor ori un cazan de facut tuica. Ori sa fi angajat mana de lucru acasa, fie permanent, fie sezonier. Se intelege ca, in asemenea circumstante, cat ce-a inceput colectivizarea, fiii lui Andruta Ceausescu si altii ca ei devenisera interesati de implozia averii parintesti.  
Fara istorii scrise, memoria de familie se stinge in doua-trei generatii. Emil Barbulescu, nepotul crescut in casa bunicilor, nu-si aminteste sa-i fi auzit pe acestia povestind cum dobandisera proprietatea. Altii i-au spus ca parintii lui Andruta au fost oameni bogati. Venisera pe Valea Plapcii din Polovraci – Valcea, unde tinusera o moara. O fotografie a parintilor lui Andruta Ceausescu – Maria si Andrei (dupa tata si-au botezat fiul Andruta) – infatiseaza un cuplu de tarani in straie si incatari "de fala". Nici Andruta nu se-nsurase cu o oarecare. Despre bunicul bunicii i se spunea ca a fost capitan in oastea lui Tudor Vladimirescu. Bunicul acela infiintase un sat – Bajenari ii zicea – din cei ce se lasasera de oaste.
Legenda sau adevar?! Se-amesteca una cu alta. 
Genealogii ilustre si-au croit aproape toti cei de rand dupa ce-au suit scara puterii, faimei sau bogatiei. In anii gloriei lui Ceausescu, biograful sau Michel Hamelet isi vestea cititorii ca liderul comunist e urmasul unuia dintre cei patru capitani scornicesteni din oastea lui Mihai Viteazul, primul intregitor al neamului romanesc. Si tot atunci s-au iscat polemicile arheologice asupra centrului puterii lui Burebista, castig de cauza parand a avea sustinatorii Argedavei localizata la Popesti-Novaci – mai aproape de tinutul natal al comunistului nationalist Ceausescu decat sustinatorii Sarmizegetusei din muntii indepartati ai Hategului. 
Pentru consateni, Andruta si Lixandra Ceausescu au fost, fara dubii, o familie instarita. Unii sustin insa ca pamantul venise ca dota a Lixandrei, nascuta Militaru, in Suica, unul dintre satele vechi din componenta comunei Scornicesti. 
Fusesera doar doua fete la niste parinti mai avuti si mai strangatori. Iar in zestrea miresei maritata cu Andruta din satul vecin Tatarai intrasera noua hectare de pamant arabil. Dupa aceasta versiune explicativa, Andruta n-ar fi fost o partida buna printre flacai. Chipes, inalt, frumos si "de viata" – numai  bun de sucit mintile fetelor cu parinti cuprinsi. Si s-au iubit.
Si reperele statistice ale perioadei dintre cele doua razboaie mondiale confera plugarului Andruta Ceausescu, din satul Tatarai, comuna Scornicesti, plasa Potcoava, judetul Olt, un loc printre taranii cu stare. La recensamantul din 1930, singura operatiune de acest gen din epoca Romaniei Mari, dupa indicatorul distribuirii proprietatii agrare, 74,95% din gospodariile rurale detineau pana la 5 ha pamant, 17,10% aveau intre  5 si 10 ha si abia 5,50% beneficiau de teren cuprins intre 10 si 20 ha. In campania din 1938, echipele monografice conduse de Dimitrie Gusti, investigand 60 de sate de pe intregul cuprins al Romaniei (adica fiecare a 300-a comunitate rurala) si 105.000 intervievati (adica fiecare al 160-lea satean), au stabilit, dupa indicele semnificativ al intinderii de pamant, ca 40% din gospodarii sunt sarace (cu pamant sub 2 ha si la granita supravietuirii), 43% apartin taranilor "mijlocasi" care poseda intre 2 si 7 ha si abia 17% sunt gospodarii de "chiaburi" care stapanesc proprietati de peste 7 ha.
Si dupa statisticile recensamantului din 1930, asadar, si dupa clasificarile sociologice ale echipelor Fundatiei Regale "Principele Carol" din 1938, Andruta si Lixandra Ceausescu n-au fost, asa cum s-a scris in ultimii ani, printre marginalii, pegra sau gloata Romaniei Mari.
Anul 1918 in date importante
10 noiembrie – cu o zi inainte ca primul razboi mondial sa se incheie in Vest, Romania a reintrat in razboi de partea Antantei,
11 noiembrie – conducatorii germani semneaza armistitiul de la Rethondes, care marcheaza victoria Antantei 
14 noiembrie – generalul Pilsudski devine presedintele Poloniei refacute
18 noiembrie – amiralul Kolceak se proclama "conducatorul suprem" al Rusiei in razboiul civil cu "armatele rosii" conduse de Trotki
1 decembrie – proclamarea Romaniei Mari la Alba Iulia prin unirea cu Vechiul Regat a Transilvaniei, Basarabiei si Bucovinei de Nord
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

nicolae ceausescu parintii ilie ceausesc pcr
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1659 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013124 (s)