News Flash:

Iata primele mentiuni ale romanilor nord-dunarani sub numele de daci (1000 - 1300)

5 Februarie 2014
2722 Vizualizari | 0 Comentarii
Catre anul 1000, romanii nord-dunareni isi duceau existenta in jurul si in interiorul catatii naturale a Carpatilor, cu structuri politice inca incipiente si dominati de popoarele de stepa sosite aici cu un veac in urma: maghiarii in campia Tisei, si pecenegii, mai tarziu cumanii, cu centrul puterii lor in regiunea de stepa de la Dunarea de Jos. Dupa patru secole de la pierderea provinciilor balcanice de catre Constantinopol, armatele imperiale revin pe Dunare la sfarsitul secolului al X-lea. Treptat, lumea bizantina redescopera romanitatea dacica, transformata intre timp intr-o etnie neo-latina, ce se autodesemna cu numele ei gentilic, rumani, adica "romani".
Lucrarea enciclopedica Lexiconul Suidas, ce apartine miscarii intelectuale din Constantinopolul basileilor, cunoscuta sub numele de "primul umanism bizantin", initiata de patriarhul Photios si continuata de Constantin VII Porphyrogenetul, contine un pasaj ce se refera la realitatile etno-politice nord-dunarene: "dacii, care acum se numesc pecinegi". Doua note marginale de pe un manuscris al unei opere a lui Constantin Porphyrogenetul, ce dateaza cu secolul XI, consemneaza, in mod similar, "dacii pecenegi" si "pecenegii care se numeau inainte daci". In toate aceste cazuri se face aluzie la romanii nord-dunareni, aflati sub stapanirea politica a pecenegilor si botezati de carturarii bizantini cu numele stapanilor lor. Practica este larg raspandita in lumea evului mediu european, unde romanicii din Gallia au fost definitiv rebotezati "franci", slavii sudici din Bulgaria lui Asparuh au primit numele de "bulgari", in vreme ce slavii rasariteni au fost desemnati "rossi", de la cuceritorii varegi ai lui Rurik si Oleg.

Vezi si Memoria veacurilor din "Tara Dacilor" de la Sibiel
Este prima marturie bizantina cunoscuta asupra romanilor din Carpati, desemnati de intelectualii din Noua Roma cu numele de daci, amintire a vechii provincii imperiale a lui Traian. La aceleasi realitati etnice trebuie sa se faca referire, o jumatate de secol mai tarziu, si mitropolitul Ioan Mauropos, care observa intr-o cuvantare ca pecenegii "si-au dobandit, prin jaf, tara pe care o locuiau pana acum, izgonind din ea pe cei ce salasluisera mai inainte acolo si care erau mai slabi; fata de acestea din urma stapanitorii nostri de odinioara nu si-au precupetit grija". "Cei slabi", fata de care imparatii romani de odinioara nu si-au precupetit grija, nu puteau fi decat "romanii", a caror origine legata de stapanirea romana de la nord de Dunare, nu era necunoscuta in lumea intelectuala a Constantinopolului.
Intr-un discurs panegric al lui Manuel Holobolos, tinut in fata imparatului Mihail VIII Paleologul, este mentionata rezenta stapanirii bizantine in "insulele paristriene".

Vezi si Dacii de pe Arcul lui Constantin
"Succesele" militare ale basileului au adus la domolirea "pannonianului", puterea "alanului" s-a frant, in vreme ce "pamantul nemarginit al dacilor e plin de faima biruintelor" imparatului. Cercetarea moderna a identificat "insulele paristriene" cu regiunea gurilor Dunarii, punctul nord-estic al vechii theme Paristrion, unde a putut fi restabilita o influenta politica a imparatului printr-o alianta matrimoniala a curtii din Constantinopol cu hanul tatar Nogai, mai putin in urma unor succese militare, in vreme ce prin termenii arhaizati "pannoni", "alani" si "daci" sunt desemnati, rand de rand, maghiarii, tatarii si romanii. Numele de "daci", dat romanilor de Holobolos, se inscrie pe linia unei traditii ce se instapanise in lumea intelectuala a Constantinopolului, incepand cu sfarsitul secolului X si incheiand cu ultimii istorici bizantini ai sec XV. Cat priveste formula "pamantul nesfarsit al dacilor", prin care panegristul bizantin desemneaza spatiul romanesc, ea sugereaza imaginea pe care un contemporan si-o putea face in fata unei lumi romanesti nord-dunarene dina a doua jumatate a veacului XIII, organizata in zeci de voievodate si cnazate, dar lipsita de o structura politica solida, care sa-i confere si sa-i cultive identitatea. Sunt zecile de "mici stapaniri" sau "mici domnii" (mikrai authentiai), ce domina spatiul nord-dunarean, despre care vorbeste un alt bizantin al veacului XIII, Ioan Straurakios.
Bibliografie (surse):
1. Stelian Brezeanu, "Istoria Imperiului Bizantin", Bucuresti 2007./istoria.md
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

romanii nord-dunareni carpatilor lexiconul suidas constantinopolul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1946 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018151 (s)