News Flash:

Imagini inedite cu Moldova din Primul Razboi Mondial - FOTO

17 Aprilie 2013
11608 Vizualizari | 0 Comentarii
La 4 august 1916, I.I.C. Bratianu si reprezentantii diplomatici ai Frantei, Marii Britanii, Rusiei si Italiei la Bucuresti au semnat con­ventiile politice si militare care stipulau conditiile intrarii Romaniei in razboi.

Romania a intrat in razboi fara ajutorul promis din partea Antan­tei. Dupa patru luni de lupta, armata romana pierdea doua treimi din teritoriul national si jumatate din efectiv. Cauzele acestei infrangeri au fost multiple: obiectivele incredintate armatei romane erau ambitioase, dar nerealiste; Romania era inconjurata din trei parti de dusmani; in sud, avea de aparat o frontiera de 1 700 km; avea o armata numeroasa, dar slab echipata si lipsita de experienta; aliatii nu si-au respectat pro­misiunile; planul de razboi obliga la ofensive pe doua fronturi.

Ofensiva victorioasa a trupelor romane in Transilvania a fost umbrita rapid de infrangerea de la Turtucaia, iar ofensiva austro-ger-mana din Transilvania s-a incheiat cu strapungerea trecatorilor Carpatilor Meridionali. In plus, maresalul von Mackensen a trecut Dunarea si a ocupat Bucurestiul (23 noiembrie 1916). Guvernul, autoritatile, armata si o parte a locuitorilor s-au retras in Moldova. Doua treimi din Romania au ramas sub un regim de ocupatie militara foarte sever. Germania a dominat prin administratia si economia organizate cu eficienta teutonica. Alimentele au fost ra­tionalizate, populatia a avut mult de suferit. Frontul s-a stabilizat in final in sudul Moldovei (ianuarie 1917) si capitala a fost stabilita temporar la Iasi.

Aici a fost format un guvern de uniune nationala, in care au intrat si conservatorii demo­crati (11 decembrie 1916). Principalele obiective pe plan intern ale acestui guvern au fost reforma agrara si cea electorala. Moralul scazut al ostasilor in urma infrangerii suferite, teama fata de posi­bilele tulburari sociale si revolutia rusa din martie 1917 au dat im­puls reformelor. La 23 martie 1917, regele a remis o proclamatie catre trupele sale. Situatia populatiei din Moldova a fost foarte grea in perioada 1917-1918. Resursele erau insuficiente pentru o populatie de doua ori mai numeroasa decat inainte. Suferintele au fost agravate de iz­bucnirea unei epidemii de tifos, care a rapus peste 80 000 de oameni, in ciuda acestei situatii grele, sperantele romanilor au renascut, Personalitati ca regina Maria, N. Iorga, George Enescu le-au incurajat sentimentele patriotice.

Pana in mai 1917, armata romana a fost refacuta, fiind dotata cu armament modern si avand un moral ridicat. Un rol important in refacerea acesteia 1-a avut misiunea militara franceza, condusa de ge­neralul Henri Berthelot. Armata romana, reorganizata in Armata I si Armata a II-a, numara 460 000 de oameni. Razboiul a fost reluat pe frontul din Moldova in iulie 1917. Gene­ralul Alexandru Averescu a pornit ofensiva de langa Marasti, in ca­drul efortului general aliat de pe fronturile de est si vest de a invinge Puterile Centrale. Dar succesul obtinut de armata romana nu a putut fi exploatat. Situatia din Galitia si Bucovina se agravase, iar trupele ruse din Moldova se dezorganizau. La 24 iulie 1917, von Mackensen profita de situatie si lanseaza o ofensiva menita sa scoata Romania din razboi. In batalia de la Marasesti (24 iulie-6 august 1917), rusii se retrag din fata atacului german. Dar Armata I romana reuseste sa-i opreasca pe germani, provocandu-le pagube importante. In nord, Armata a II-a romana a reusit sa respinga un atac austro-german la Oituz. Ca urmare, planul Puterilor Centrale a esuat, dar evenimentele din Rusia (25 octombrie 1917 — lovitura de stat bolsevica) au schimbat radical situatia militara si politica.Armatele rusesti din Moldova, in curs de dezmembrare, devin adevarate bande de jefuitori. Fortele romane sunt transformate in forte de politie pentru zona din spatele frontului. Aliatii Romaniei ar fi dorit ca ea sa continue sa lupte singura. Acest lucru era insa im­posibil.

Dupa ce bolsevicii si ucrainenii au semnat tratate de pace cu Puterile Centrale, Romania este obligata sa accepte conditiile grele ale tratatului de la Bucuresti (24 aprilie 1918). Guvernul prezidat de Alexandru Marghiloman (martie-noiembrie 1918) nu a avut o sarcina usoara. Pentru multi romani care suferisera si luptasera in Moldova, Marghiloman era un tradator. Desi prin Tratatul de la Bucuresti Ro­mania devenea dependenta politic si economic de Puterile Centrale, guvernul a obtinut recunoasterea unirii Basarabiei cu Romania. Sfarsitul razboiului a dus la o rasturnare spectaculoasa a situatiei Romaniei. La 28 octombrie 1918, regele Ferdinand a ordonat armatei sa reintre in razboi si, la 18 noiembrie, s-a intors la Bucuresti in fruntea trupelor sale. Curand dupa aceea s-a nascut Romania Mare.

sursa:Orasul Iasi/Facebook.com 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

moldova_primul_razboi_mondial13
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1831 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020595 (s)