News Flash:

Impactul operei lui Nicolaus Copernic

19 Februarie 2015
904 Vizualizari | 0 Comentarii
Nicolaus Copernic (germ. Nikolaus Kopernikus, pol. Mikołaj Kopernik) (n. 19 februarie 1473, in orasul liber hanseatic Toruń, aflat azi in Polonia - d. 24 mai 1543, Frauenburg, astazi Frombork, Polonia), astronom si cosmolog, matematician si economist, preot si prelat catolic, a dezvoltat teoria heliocentrica a sistemului solar.

Nationalitatea sa este reclamata si de germani, dar majoritatea istoricilor il considera polonez.

Copernic nu a fost numai fondatorul astronomiei moderne, ci si initiatorul primei revolutii stiintifice. A deschis o cale noua, urmata de alti reformatori ai stiintei.

Dupa o munca de 40 de ani, a dovedit inconsistenta teoriei geocentrice a lui Ptolemeu si astfel a exercitat un puternic impact in mentalitatea Evului Mediu. Astfel, Copernic a demonstrat ca Pamantul este o planeta ca toate celelalte, dand o lovitura decisiva teoriilor mistice despre existenta unei lumi ceresti deosebita de lumea pamanteana.

Vezi si Marele astronom francez Jean Sylvain Bailly

Asa cum se temuse Copernic (care a amanat publicarea ideilor lui timp de aproape trei decenii), ipoteza lui sosea intr-un moment critic, anume imediat dupa ruptura produsa in biserica crestina apuseana de Luther. Concurata fiind acum de protestantism, reactia naturala a Bisericii Catolice a fost copierea fundamentalismului adversarului, miscare cunsocuta de istorici sub numele de Contra-Reforma. Liderii Reformei precum Luther sau Calvin au fost primii care l-au acuzat in termeni fara echivoc pe Copernic de erezie, respingand teza heliocentrica pe motiv ca aceasta contrazice cosmologia biblica. Biserica Catolica, a carei practica uzuala fusese pana atunci adaptarea pozitiilor ei la noile cunostinte (integrarea neo-aristotelismului in doctrina oficiala a fost un astfel de exemplu), de frica ca ar putea pierde adepti, va emula in privinta copernicianismului teologia protestanta cu accentul ei pus pe litera Bibliei, si va condamna in 1616 toate scrierile care sustineau heliocentrismul.

Koiré considera ca un factor decisiv in schimbarea de atitudine a autoritatilor catolice l-a avut si realizarea gravelor consecinte de ordin teologic pe care le aducea heliocentrismul copernician, care facea din Pamant o simpla planeta printre altele, asa cum aratase deja la acel moment criza declansata de teza universului infinit si ipoteza existentei mai multor lumi (sisteme solare), asa cum speculase turbulentul Giordano Bruno.

Vezi si Contributiile aduse de Francesco Maria Grimaldi in astronomie

Pe de alta parte, pentru intreaga ierarhie religioasa (catolica si protestanta) mai importanta si amenintatoare chiar decat ipoteza heliocentrica propusa de Copernic, era pretentia lui si a discipolilor lui de a pune speculatia stiintifica sau filozofica mai presus decat Biblia (si exegeza biblica), asa cum dovedea polonezul prin chiar dedicatia catre Papa din deschiderea primei editii. Daca pana nu cu mult timp in urma teologia mai era inca cunoscuta sub numele de "regina stiintelor" in timp ce stiinta insasi - "filozofia", cum era ea numita in epoca - era considerata "sluga teologiei" (ancilla theologiae), noile stiinte precum matematica si astronomia pretindeau acum ca dobandeau si vehiculau adevaruri in lumina carora trebuia citita si inteleasa (interpretata) chiar si Biblia.

Doctrina sa heliocentrica a fost completata si dezvoltata de Johannes Kepler si apoi de Isaac Newton, care i-a dat forma definitiva si explicatia fizica. De asemenea, sustinatori ai lui Copernic precum Thomas Digges si Giordano Bruno ajung la ideea universului nesfarsit.

Clerul a cerut condamnarea lui Copernic, iar scrierile sale au fost interzise de Biserica Catolica.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

nicolaus copernic polonia astronom cosmolog matematician economist
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2388 (s) | 23 queries | Mysql time :0.080408 (s)