News Flash:

Implicarea in epurari a lui Hrusciov

9 Martie 2015
771 Vizualizari | 0 Comentarii
Biroul lui Stalin detinea stenograme de sedinte cu participarea lui Hrusciov inca din 1932. Cei doi au construit treptat o relatie buna. Hrusciov il admira mult pe dictator si pretuia intalnirile informale cu acesta la dacea lui Stalin, in timp ce Stalin tinea si el la tanarul sau subordonat.

Incepand cu 1934, Stalin a inceput o campanie de represiuni politice denumite astazi „Marea Epurare”, in cadrul carora au fost executate sau deporatate in Gulag milioane de persoane. Campania s-a centrat pe Procesele de la Moscova, o serie de procese-spectacol ale liderilor din Partid si din armata epurati. In 1936, in toiul proceselor, Hrusciov isi exprima vehement sustinerea:

Toata lumea care se bucura de reusitele din tara noastra, de victoriile Partidului nostru condus de marele Stalin, vor gasi un singur cuvant pentru cainii mercenari si fascisti ai gastii trotkisto-zinovieviste. Acel cuvant este executia.

Vezi si Rolul purtat de Mihail Kalinin in Marea Epurare


Hrusciov a contribuit la epurarea multor prieteni si colegi ai sai din regiunea Moscova. Din 38 de inalti oficiali de Partid din oras si din regiune, 35 au fost ucisi — cei trei supravietuitori fiind transferati in alte parti ale URSS. Dintre cei 146 de secretari de Partid ale oraselor si districtelor din jurul Moscovei, in regiune, doar 10 au supravietuit epurarilor. n memoriile sale, Hrusciov nota ca aproape toti cei care lucrasera cu el au fost arestati. Prin protocolul Partidului, era necesara aprobarea lui Hrusciov pentru efectuarea arestarilor, iar el a facut putin sau nimic pentru a-si salva prietenii si colegii.

Vezi si Marea Epurare, procesul, tortura si reabilitarea lui Konstantin Rokosovski


Liderii de partid primisera cote de „dusmani ai poporului” care sa fie arestati si predati. In iunie 1937, Biroul Politic a stabilit o cota de 35.000 de dusmani ce trebuiau arestati in regiunea Moscova; 5.000 dintre acestia urmau sa fie executati. Ca raspuns, Hrusciov a cerut ca 2.000 de tarani instariti, (culaci) din Moscova sa fie ucisi ca parte a indeplinirii cotei. In orice caz, la doar doua saptaman dupa ce a primit ordinul Biroului Politic, Hrusciov a putut transmite lui Stalin ca 41.305 „elemente criminale si culacesti” fusesera arestate. Hrusciov sustinea ca dintre cei arestati, 8.500 meritau sa fie executati.

Hrusciov nu avea motive sa se considere imun fata de epurari, iar in 1937, si-a marturisit lui Kaganovici propria sa cochetare cu trotkismul din 1923, care, conform lui Hrusciov, „a palit” (intrucat pacatele protejatului sau ii puteau afecta propria situatie) si l-a sfatuit sa-i spuna lui Stalin. Dictatorul i-a primit marturisirea din mers si, dupa ce la inceput l-a sfatuit sa nu spuna nimic, i-a sugerat apoi sa-si spuna povestea in fata conferintei de Partid pe Moscova. Hrusciov a procedat intocmai, si a primit aplauze si a fost imediat reales in functie. Hrusciov relata in memoriile sale ca fusese denuntat si de un coleg arestat. Stalin i-a spus personal lui Hrusciov de acuzatie, privindu-l in ochi si asteptand un raspuns. Hrusciov speculeaza in memoriile sale ca daca Stalin s-ar fi indoit de reactia sa, atunci ar fi fost pe loc categorisit ca dusman al poporului.Hrusciov a devenit insa membru-candidat al Biroului Politic in ianuarie 1938 si membru cu drepturi depline in martie 1939.

Spre sfarsitul lui 1937, Stalin l-a numit pe Hrusciov sef al Partidului Comunist Ucrainean, iar Hrusciov a plecat imediat de la Moscova la Kiev, redevenit capitala a Ucrainei, in ianuarie 1938.

Ucraina fusese locul unor epurari majore, intre cei ucisi numarandu-se profesori din Stalino pe care Hrusciov ii respecta mult. Nici cei de rang inalt din Partid nu erau imuni; Comitetul Central al Ucrainei era atat de devastat ca nu putea intruni quorumul. Dupa sosirea lui Hrusciov, ritmul arestarilor a accelerat. Toti membrii Biroului Politic al organizatiei ucrainene, cu o singura exceptie, au fost arestati. Aproape toti oficialii guvernamentali si comandantii Armatei Rosii au fost inlocuiti. In primele luni dupa sosirea lui Hrusciov, aproape toti cei arestati au fost condamnati la moarte.

Biograful William Taubman sugereaza ca, intrucat Hrusciov a fost din nou denuntat fara succes in timp ce se afla la Kiev, in mod cert el stia ca unele dintre denunturi nu erau adevarate si ca oameni nevinovati sufereau. In 1939, Hrusciov s-a adresat celui de al XIV-lea Congres al Partidului Comunist Ucrainean, spunand: „tovarasi, trebuie sa demascam si sa distrugem fara mila toti dusmanii poporului. Dar trebuie sa nu permitem sa pateasca ceva nici macar un singur bolsevic cinstit. Trebuie sa luptam impotriva calomniatorilor.”
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

stalin stenograme sedinte participarea hrusciov marea epurare fascisti
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2037 (s) | 34 queries | Mysql time :0.067782 (s)