News Flash:

Importanta si dezvoltarea scrisului

13 Noiembrie 2013
7285 Vizualizari | 0 Comentarii
Avantul cultural cunoscut de omenire dupa inventarea scrisului nu poate fi nicidecum subapreciat. Primele inscrisuri au fost gasite pe tablite de lut, care erau folosite in schimburile comerciale. Scrierea cuneiforma timpurie a sumerienilor s-a dezvoltat din pictograme care, la fel ca si hieroglifele egiptene, se asemanau cu obiectul pe care il reprezentau. Era un sistem complicat, stapanit doar de scribi special instruiti, care aveau in virtutea acestui fapt o pozitie buna pe scara sociala.
Pictogramele erau diferite de primele simboluri si picturile rupestre, intrucat se bazau pe transmiterea sensurilor prin coerenta sistemului de scriere, mai curand decat cu ajutorul traditiei orale.
Dorinta de a simplifica scrisul a transformat pictogramele in litere cuneiforme. Ele exprimau un sunet sau un grup de sunete si inlocuiau simbolurile obiectelor, dand astfel nastere scrierii fonetice. Sistemul initial se baza pe silabe, fiecare litera reprezentand o silaba sau 0 combinatie de silabe. In jurul anului 2500 i.Hr., akkadienii au adoptat si ei scrisul cuneiform sumerian prin silabe si l-au dezvoltat, adaugandu-i propriile litere. Ulterior elamitii, huritii, hititii, urartienii si alte popoare au preluat acest sistem de scriere, astfel incat in 1400 i.Hr., el era utilizat in comertul din intreaga regiune si chiar mai departe.
Urmatorul pas spre abstractizarea scrisului a fost crearea unui alfabet, in care fiecare litera corespundea unui sunet. Aceasta permitea formarea unui numar nelimitat de combinatii cu ajutorul a doar catorva litere care redau sunete. Primul alfabet de acest gen a luat nastere in orasele canaanite Ugarit (cca 1400 i.Hr.) si Byblos 9 (cca 1ooo i.Hr.) si cuprindea 30 si respectiv 22 de litere. Ca orice scriere semita, alfabetele canaanitilor si ale urmasilor acestora, fenicienii, care au stat la baza formarii alfabetelor iudaic, sirian, arab si grec, nu includeau vocale.
Alfabetul grec a fost primul care a introdus vocalele, dar a preluat forma si ordinea literelor, precum si cifrele, din alfabetele anterioare. Primele texte grecesti sunt scrise, ca si cele semite, de la dreapta la stanga.
sursa: Marea istorie ilustrata a lumii/istoriiregasite
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cultural omenire scrisului subapreciat
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1657 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019929 (s)