News Flash:

In Memoriam: Ion Pena, scriitorul interzis

29 Iulie 2015
991 Vizualizari | 0 Comentarii
ion pena
Ion Pena a scris si s-a impus intr-o perioada tulbure a istoriei noastre, urmata de epoca devastatoare a regimului comunist, care a dus la scoaterea sa in afara circuitului public prin includerea de cǎtre ciracii cenzurii in "fondul special interzisi - (S)", intre 1945 si 1989.  Viata lui s-a desfasurat sub zodia tragicului, ca sǎ nu spun a blestemului. Ca prim nǎscut, a avut parte de un destin frant la doar 33 de ani, fiind al cincelea copil, din cei sapte, pe care parintii l-au pierdut in timpul vietii.

Trebuind sa-si onoreze functia de perceptor, nu tocmai populara, Ion Pena a fost scriitor cu norma redusa, scria printre picaturi. Mai mult, fiind iubitor de oameni, s-a implicat si in activitatea de culturalizare a satenilor in Banat, la Sichevita si in Domnesti, judetul Muscel, actualmente Arges. In putinul timp ramas Ion Pena a scris, totusi, cateva sute de poezii si epigrame. Oricum, "Non multa sed multum" spunea domnul Peter Sragher. Ca si cum parca parintii nu ar fi suferit destul, prietenia sa cu Gheorghe Suta, liderul Partidului National Tǎrǎnesc din Domnesti, unchiul Elisabetei Rizea din Nucsoara, participantǎ activǎ la „Rezistenta anticomunistǎ din Muntii Fǎgǎras - Haiducii Muscelului",  si apartenenta sa tǎrǎnistǎ aveau sǎ-i condamne familia la supravegherea militiei si securitǎtii dupa razboi, panǎ prin anii '70.


Ion Pena n-a fost casatorit, hotǎrase s-o facǎ dupǎ rǎzboi, dar n-a mai apucat, si n-a avut  copii. Totul se pierdea, asa cǎ am decis sǎ mǎ implic in scoaterea sa la luminǎ. In demersul meu am batut la multe usi literare si publicistice care nu s-au deschis. Este un arc in timp, el poate exista din nou prin dumneavoastrǎ, citindu-l.

Vezi si Ion Pena, scriitorul interzis, alaturi de fiul lui Sadoveanu, ingropat in Cimitirul Eroilor

In studiul sǎu despre Ion Pena, cunoscutul publicist si istoric literar, Stan V. Cristea, membru al  Uniunii Scriitorilor , consemneaza ca „surprinzator, prin 1943 – 1944, acesta pare ca evolua spre un nou fel de poezie,  ii intrezarim - incredibil, cumva - pe Nichita Stanescu si Marin Sorescu.
In studiul sǎu despre Ion Pena, cunoscutul publicist si istoric literar, Stan V. Cristea, membru al  Uniunii Scriitorilor , consemneaza ca „surprinzator, prin 1943 – 1944, acesta pare ca evolua spre un nou fel de poezie,  ii intrezarim - incredibil, cumva - pe Nichita Stanescu si Marin Sorescu. Este important de spus cǎ Pena a scris si prozǎ. Astfel, astazi, noi putem sa judecam firul epic din proza utopica "Moneda fantazienilor", scrisa in Banat intre 1937 - 1938, in care merge cu anticipatia panǎ in 1 ianuarie 2000. In povestire, previziunile autorului au mari analogii cu colectivizarea si cooperativizarea, Ion Pena dovedindu-se un bun analist social de anticipatie. Prozatorul si publicistul Constantin Stan (1951 - 2011) scrie despre faptul ca "Pena, prin povestirea sa, il devanseaza pe  George Orwell", autorul faimosului roman "Ferma animalelor", scris in 1945. Iar profesorul, ziaristul si prozatorul Victor Marin Basarab afirma tot in 2001 in cartea pe care incepuse s-o scrie despre Pena: „Moneda fantazienilor" ar trebui pusǎ in circulatie si asezatǎ intr-o exactǎ comparatie cu proza urmuzianǎ, intr-o corectǎ intelegere a vizionarismului sud-est european si, de ce nu, la baza teatrului absurdului ionescian." Acum, in 2015, citind si cumpǎnind, putem afirma ca scriitorul teleormanean a fost un vizionar.

In prezent, dupǎ documetǎrile fǎcute, este o certitudine cǎ Ion Pena a publicat  si era apreciat in marile publicatii bucurestene „Universul literar”, „Pǎcalǎ”, „Prepoem”,  „Vremea”, „Epigrama”,  in revista buzoianǎ „Zarathustra”, redactata de Ion Caraion si Alexandru Lungu, cat si in cele teleormǎnene „Oltul”, „Drum”, „SO4H2”, „Graiul tineretului tǎrǎnist” ... 

In „Universul literar”, suplimentul celui mai popular si influent ziar din perioada interbelicǎ, „Universul”, Ion Pena era catalogat "Un poet plin, de un talent robust, original si format, care face o figura cu totul aparte in corul celorlalti.",  „Astazi Ion Pena vine intre noi cu o lira cu totul innoita, asezandu-se dintr’odata pe primul plan al poeziei tinere", "Versurile lui trebuiesc citite cu toata atentia, in miezul lor se sbate un poet de rasa, care semneaza simplu si deslusit: Ion Pena".
In 2011 a apǎrut cartea „Scrieri” de Ion Pena, care include poezii, epigrame, precum si proza, dovedind talentul multilateral al autorului. Consider cǎ scrierile sale pot vorbi cel mai bine despre perceptorul - scriitor. Iata una din poeziile care-i defineste creatia: Opriti-va// In drumul meu opriti-va fierbinti,/ In carnea mea cu tarnacoape./ Am sa va dau mistere si arginti,/ Ca fumul, bogatia sa va’ngroape.// Mi-e inima de fulgere ocean./ Mi-e palma nazdravana si haiduca./ Opriti-va cu sufletul ochean/ Sa beti infiorarea habauca.// Pe steiul ars de foc si’nchipuiri/ Sa va inalt o clipa, sa va doara./ Crepuscul de altare si zefiri/ Si vorba peste moarte sa va moara.// Nu inchinati cu mine rugaciuni/ Ci treceti, ca barbarii, mai departe,/ Ma jefuiti de grane si taciuni./ Deschis imi e patulul ca o carte.// Eu voi ramane singur, vagabond,/ Un cersetor de soare si de vise./ Voi ocoli destinul rubicond/ Cu portile de marmura, inchise.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

scrisoare
ion pena epoca devastatoare regimului comunist cenzurii perceptor
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1621 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014134 (s)