News Flash:

In onore di Marta Petreu. Sesiune de comunicari la Universitatea din Napoli

3 Aprilie 2017
301 Vizualizari | 0 Comentarii
Marta Petreu
Departamentul de Studii literare, lingvistice si comparate din cadrul Universitatii de Studii din Napoli (Università Degli Studi di Napoli „L'Orientale”), in colaborare cu Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, organizeaza o sesiune de comunicari despre opera Martei Petreu, laureata a numeroase premii nationale si ale carei volume (poezie, romanul Acasa, pe Cimpia Armaghedonului, studii asupra culturii romanesti) au fost traduse si publicate in tari precum Franta, S.U.A., Italia, Ungaria, Serbia sau Elvetia. In Italia, Martei Petreu i-au aparut volumele Cioran sau un trecut deocheat (2015) si De la Junimea la Noica. Studii de cultura romaneasca (2016), amindoua la Editura Orthotes, precum si volumul de poeme Apocalipsa dupa Marta (2016, Editura Joker.

Sesiunea de comunicari va avea loc la Università Degli Studi di Napoli „L'Orientale”.

Participa, alaturi de Marta Petreu, Giancarlo Baffo (Università di Siena), Camelia Sanda Dragomir (Universitatea „Ovidius” din Constanta), Antonio di Gennaro, Ovidiu Pecican (Universitatea „Babes-Bolyai”, Cluj-Napoca), Mattia Luigi Pozzi (Università Catolica del Sacro Cuore, Milano), Irma Carannante (Università dell‘Orientale), Amalia Pecican

Vezi si Veste trista in lumea scriitorilor din Romania. Scriitorul Ion Taranu a incetat din viata

Magda Arhip (Università dell‘Orientale), Amelia Natalia Bulboaca, Diego Giordano (Orthotes), Giovanni Rotirori (Università dell‘Orientale), Augusto Guarino (coordonatorul Departamentului de Studii literare, lingvistice si comparate/ Università dell‘Orientale), Giampiero Moretti (coordonatorul Departamentului de Stiinte umane si sociale).

Marta Petreu este scriitor si profesor. Face parte din gruparea literara „Echinox” ; e membra a Uniunii Scriitorilor din Romania si a Fundatiei Culturale „Apostrof”. Este profesor de istoria filosofiei romanesti la Universitatea „Babes-Bolyai” si redactor-sef al revistei Apostrof, mensual editat de Uniunea Scriitorilor din Romania. Doctor in filosofie al Universitatii din Bucuresti.

A debutat editorial in 1981, cu volumul de poeme Aduceti verbele. Alte volume de poezie: Dimineata tinerelor doamne (1983); Loc psihic (1991); Poeme nerusinate (1993); Cartea miniei (1997); Apocalipsa dupa Marta (1999); Falanga (2001); Scara lui Iacob (2006); Asta nu este viata mea (2014). Ca eseist si istoric al filosofiei romanesti, a publicat volume precum: Teze neterminate (1991); Jocurile manierismului logic (1995); Un trecut deocheat sau „Schimbarea la fata a Romaniei” (1999); Ionescu in tara tatalui (2001); Filosofia lui Caragiale (2003); Filosofii paralele (2005); Despre bolile filosofilor. Cioran (2008); Diavolul si ucenicul sau: Nae Ionescu – Mihail Sebastian (2009).

A publicat, sub titlul Conversatii cu… (2004 si 2006), doua volume de interviuri cu personalitati ale vietii intelectuale romanesti. A gandit si alcatuit mai multe volume tematice de confesiuni. A prefatat si ingrijit editii de carte de filosofie si de literatura (Nae Ionescu, Bucur Tincu, Constantin Radulescu-Motru, Radu Stanca, D.D. Rosca, Alexandru Vona s.a.).

In 2011, Editura Polirom a initiat seria de autor „Marta Petreu”, in care au aparut pina in prezent: romanul Acasa, pe Cimpia Armaghedonului (Premiul „Cartea Anului 2011” acordat de Romania literara si Fundatia Anonimul; Premiul pentru cea mai buna carte de fictiune a anului 2011, decernat la Gala Industriei de Carte din Romania); Apocalipsa dupa Marta (integrala a poeziei editate pana in 2011); Cioran sau un trecut deocheat; De la Junimea la Noica. Studii de cultura romaneasca; Filosofia lui Caragiale; O zi din viata mea fara durere; Ionescu in tara tatalui; Jocurile manierismului logic; Filosofii paralele; Biblioteci in aer liber; Asta nu este viata mea (poezie); Diavolul si ucenicul sau: Nae Ionescu – Mihail Sebastian.

In 2016, in colectia „Eseuri si confesiuni” a Editurii Polirom a aparut volumul Generatia ’27 intre Holocaust si Gulag. Mircea Eliade si Klaus Mann despre generatia tanara.

De curand, de asemenea in colectia „Eseuri si confesiuni”, a aparut editia a III-a revazuta si adaugita a volumului Despre bolile filosofilor. Cioran.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

studii literare lingvistice universitatii studii napoli franta italia
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1790 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018287 (s)