News Flash:

Incasii - Miturile originii

28 Noiembrie 2013
2951 Vizualizari | 0 Comentarii
Incasii aveau trei mituri ale originii. In unul din ele Ticei Viracocha din Colina de las Ventanas in Pacaritambo si-a trimis cei patru fii si cele patru fiice sa ridice un sat. Pe drum s-a nascut Sinchi Roca (fiul lui Manco si Ocllo), si acesta i-a indrumat spre Valea Cuzco unde si-au fondat noul oras. Manco a devenit liderul lor fiind cunoscut ca Manco Capac.
In alt mit, zeul Soare Inti le-a poruncit lui Manco Capac si Mama Ocllo sa se ridice din adancurile Lacului Tititaca si sa gaseasca orasul Cuzco. Ei au mers prin pesteri subterane pana au gasit Cuzco fondand aici Hurin Cuzco, prima dinastie a Regatului din Cuzco.
In cel de al treilea mit al originilor un zeu incas al soarelui i-a spus sotiei lui ca era singur. Aceasta i-a propus sa creeze o civilizatie care sa-l venereze si sa-i tina companie. Zeul a primit acest sfat ca o idee inteleapta si l-a pus in aplicare si asa s-au nascut incasii din Lacul Cazco si au populat Anzii si si-au venerat zeul.
Miturile au fost transmise pe cale orala inca din vremurile cand incasii nu foloseau scrisul. Probabil ca a existat un Manco Capac ce a devenit sef al tribului sau. Dovezile arheologice indica faptul ca Inca era un trib relativ neimportant pana la Sinchi Roca, numit si Cinchi Roca, cel ce este prima figura importanta in mitologia incasa, existenta lui istorica fiind foarte probabila.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

incasii mituri originii ticei viracocha
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1818 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021477 (s)