News Flash:

Inceputurile domniei lui Ioan al VIII-lea Paleologul

29 Mai 2015
1486 Vizualizari | 0 Comentarii
Ioan al VIII-lea Paleologul a fost un imparat bizantin care a condus Imperiul Roman de Rasarit intre 1425-1448.

Ioan al VIII-lea era fiul cel mai mare al imparatului Manuel al II-lea Paleologul. Acesta a avut sase fii: Ioan, Theodor, Andronic, Constantin, Thoma si Demetrios. Theodor a murit in 1438, ca despot al Moreei, Andronic murise inaintea lui Theodor, la manastire, iar Thoma si Demetrios n-au ajuns niciodata pe tron. Ioan si Constantin (viitorul imparat Constantin al XI-lea Paleologul) au fost ultimii basilei ai Imperiul Roman de Rasarit.

Ioan al VIII-lea carmuia, de fapt, ceea ce mai ramasese din Bizant inca din 1421, cand tatal sau il asociase la domnie. Domnia acestui imparat a decurs intr o atmosfera de lupta continua intre greci si urmasii feudalilor occidentali, care stapaneau in Achaia si Moreea (in anii 1428-1432, razboinicul despot Constantin i-a alungat pe acestia din Morea, unde au ramas sub protectoratul Venetiei numai patru orase: Argos, Nauplia, Coron si Modon).

Vezi si Domnia lui Carol al II-lea al Angliei

Insa nu mai putin importante, pentru istoria Bizantului, au fost conflictele din interiorul tarii, intre miscarile asa-numite „ortodoxa” si „latinofila”. In fruntea primului curent, care era si cel mai influent, se afla Markos Eugenikos, mitropolitul de Efes.Ortodocsii afirmau ca sa te inchini papei, nesocotind astfel caracterul exceptional al ortodoxiei, fie chiar si in numele izbavirii Imperiului de pericolul musulman, este un pacat grav si o tradare a credintei. Punctul de vedere al „latinofililor” (adeptii contactului cu Occidentul si chiar ai supunerii in fata acestuia), pe ale caror pozitii s-au situat si ultimii Paleologi, era sustinut de politicieni si de invatatii umanisti (dupa 1440, conducatorul lor a fost discipolul lui Plethon, Bessarion, mitropolitul de Niceea).

Vezi si Sub ce context a avut loc batalia de la Legnano


Ca si in vremea lui Ioan al V-lea Paleologul, imperiul fusese iar cuprins de dispute in jurul credintei. Si, ca si atunci, fiecare a trebuit sa decida ce este mai important de salvat: ortodoxia sau statul. Dandu-si limpede seama ca fara sprijinul tarilor occidentale Constantinopolul si Moreea vor fi inghitite de otomani, mai devreme sau mai tarziu, Ioan al VIII-lea a facut alegerea si a hotarat, precum odinioara tatal si bunicul sau, sa caute ajutor in lumea catolica. Pretul acestuia era insa cunoscut - unirea cu biserica catolica. Tratative in legatura cu aceasta fusesera purtate inca in timpul domniei lui Manuel al II-lea, dar au fost intrerupte de asediul turcesc din 1421. O noua etapa a inceput in 1431 si a durat sapte ani.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

imparat bizantin andronic theodor manastire bizant achaia moreea efes
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2081 (s) | 23 queries | Mysql time :0.055198 (s)