News Flash:

Inceputurile luptei lui Ceausescu cu KGB-ul

22 Septembrie 2013
1246 Vizualizari | 0 Comentarii
Una dintre marile obsesii ale lui Nicolae Ceausescu a fost cea legata de rusoaicele maritate cu romani. Ceausescu credea ca rusoaicele ar fi fost agente ale KGB.
Foarte curand dupa „Declaratia din aprilie"(1964), sintagma generic menita a semnala incercarea conducerii de partid si de stat de a se delimita politic si in ceea ce priveste relatiile internationale de Moscova si a castiga o anumita independenta fata de aceasta, s-au intensificat puternic actiunile agentilor KGB. Acest fapt a determinat masuri radicale, de curatire a agentilor din toate sectoarele vietii politice, economice si social-culturale. Actiunea a fost demarata public in chiar acel an, prin arestarea la Sibiu, a unui general, care venise sa-si vada fiul, elev la scoala de ofiteri de aici. In acest context extrem de tulbure, mi-a fost dat sa asist (eram cores¬pondent RL la Timisoara) la o sedinta secreta tinuta in sala cinematografului, pe atunci, „Maxim Gorki". Sedinta era condusa de Nicolae Ceausescu, secretar doi al C.C. al P.C.R., responsabil cu Securitatea, militia, organele de partid etc. Venise insotit de premierul de atunci, Chivu Stoica, de seful Securitatii din Timisoara, generalul Steskal, de primul secretar regional PCR, I.Martin, si de altii, scrie romanialibera.ro.
„Toti cei ce va aflati aici ati venit acasa, din URSS, la brat cu sotii sovietice"
Sala era arhiplina. Numai cu barbati, aproape toti oameni cu functii importante in aparatul de partid, de stat si cel economic din Banat. Pobabil ca unii stiau despre ce este vorba, pentru ca erau extrem de livizi, altii sedeau ca niste bolnavi si sprijineau spatarele scaunelor intr‑un anumit fel, dar toti, bine hraniti si, dupa costumatie, oameni cu bani.
Ceausescu si-a inceput cuvantarea cu un repros general. „Toti cei din aceasta sala ati studiat in URSS si toti cei ce va aflati aici ati venit acasa, din URSS, la brat cu sotii sovietice. Nimic rau pana aici.
Raul incepe din momentul in care KGB-ul si-a facut, din unele dintre ele, agentii sai activi. KGB-ul si-a creat, astfel, un adevarat cap de pod strecurat in toate domeniile vietii, prin sotii lor, care, cu voie, fara voie, discuta acasa unele aspecte ale muncii pe care o faceti. Si aceasta pentru ca, neavand cetatenia romana, nu erau vulnerabilizate de legile tarii noastre. S-a ajuns pana acolo incat KGB-ul si-a infiltrat agenti chiar si in C.C. al P.C.R., incat am fost nevoiti - spunea Ceausescu - sa rugam conducerea de la Moscova sa-i retraga urgent, ca sa nu-i arestam si sa dam, astfel, apa la moara presei occidentale".
Apoi, Ceausescu le-a cerut celor din sala ca, in termen de doua luni, toate sotiile lor sa ceara cetatenia romana, ca astfel sa poata fi trase la raspundere, legal, de actiunile lor, indreptate eventual impotriva statului roman.
Generalul parasit
Interesant este ca dupa cateva saptamani, un general, mare amator de poezie, m-a invitat acasa la el la o cafea. L-am intrebat daca nu o deranjez pe doamna si cei doi copii, pe care stiam ca-i are. Mi-a raspuns, amarat, cu o intrebare retorica: „care doamna, care copii ?!" Si a continuat stanjenit... „Dupa sedinta de la «Maxim Gorki», intors acasa, am gasit sotia impachetand. Mi-a explicat nervoasa si cu reprosuri: „Nikolai, am plecat acasa, la Moscova.Mi-am indeplinit misiunea"... De unde am dedus ca ofiterul stia ca sotia lui este agent KGB ...Daca nu o fi fost si el !...Dar, in ciuda acestui fapt, cele mai multe sotii sovietice nu au dorit sa se mai intoarca acasa, in URSS, si au fost loiale sotilor si copiilor lor, mame responsabile si functionare, bibliotecare sau translatoare constincioase. Romania a devenit astfel si pentru ele patria adoptiva.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

obsesii nicolae ceausescu rusoaicele maritate romani agente kgb
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1596 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018706 (s)