News Flash:

Inchizitia, o “marca” pentru fanatismul religios si rafinamentul torturii

22 Ianuarie 2014
2073 Vizualizari | 0 Comentarii
In 1231 Papa Grigore al IX-lea a infiintat un tribunal care urma sa descopere si sa pedepseasca ereticii indepartati de la “linia oficiala” a Bisericii Catolice. Nou-infiintata instanta judecatoreasca a fost botezata Inchizitie, de la “inquirere”, termen de provenienta latina, insemnand “cercetare” sau “ancheta”. “Functionarii” Inchizitiei urmau sa fie calugarii dominicani si franciscani, care “investigau” “crimele” religioase si torturau vinovatii. Desi multi asociaza Inchizitia numai cu istoria medievala a Spaniei, institutia a existat si in alte tari (Italia, Franta, Portugalia). In fruntea “Sfantului Oficiu” se afla un Mare Inchizitor, numit de rege si confirmat de Papa. Unii dintre ei au cunoscut, prin fanatism si cruzime, celebritatea – Tomas de Torquemada, Robert cel Mic, Conrad de Marburg. Un altul, Bernard Gui, din Toulouse, s-a preocupat de aspectele teoretice, redactand “manualul inchizitorului”. Din paginile volumului, orice inchizitor la inceput de “cariera” putea “deslusi” istoria ereziilor, stratagemele interogatoriului si efectele torturii, scrie jurnalul.ro.
CONTRA ERETICILOR. Primele victime ale Inchizitiei au fost “ereticii”. Contra lor se faceau reclamatii la oficiul Inchizitiei, care trimitea imediat o “echipa” la fata locului. Urma ancheta care consta in principal din obtinerea de informatii de la acuzat, cel mai adesea prin tortura, si de la denuntatorii sai. Cea mai usoara pedeapsa pe care o putea primi acuzatul era excomunicarea din sanul Bisericii. Sentinta era destinata celor care-si marturiseau pacatele si se lepadau de “erezie”. Pedepse usoare erau socotite si posturile indelungate, pelerinajele la locurile sfinte, penitenta publica, purtarea unui vesmant sau a unui insemn infamant, amenzile si detentia.

Vezi si Tipuri de tortura fizica medievala 
CAMERA TORTURII. Pentru cei “necooperanti” se aplicau constrangeri in “Sala Torturii”, aflata in beciurile tribunalului. Fantezia tortionarilor nu cunostea limite. In camera “groazei” se aflau instrumente pentru smulgerea unghiilor, a limbii, pentru scoaterea ochilor si taierea urechilor, lanturi si greutati pentru imobilizarea membrelor, franghii groase, “leagane” cu tepuse. Mai intai, tortionarii bagau spaima in “eretic”, descriindu-i de-a fir a par supliciile la care erau supusi cei de-o credinta cu el. Dupa care se “trecea” la practica.
Cea mai folosita metoda de tortura era dislocarea membrelor cu ajutorul unui mecanism alcatuit din franghii, scripeti si greutati (“garrucha”, la spanioli). De tavanul salii se agata un scripete, peste care era trecuta o franghie rezistenta. Dupa ce era dezbracat, vinovatul era legat cu mainile la spate, i se puneau catuse la picioare si greutati la glezne, si era ridicat. In functie de raspunsurile oferite, cand si cand victimei i se dadea brusc drumul de sus, ceea ce provoca adesea dislocarea umarului sau bratelor. Pentru a spori chinul, inchizitorii faceau pauze, in care medicii vindecau ranile muribundului, fixandu-i la loc oasele proaspat dislocate. Dupa care “tratamentul” era reluat.
Din arsenalul Inchizitiei facea parte si “prajirea” talpilor. Pentru inceput, tortionarii ungeau cu ulei talpile picioarelor. Se aduceau apoi, pe o tablie plata, taciuni incinsi aproape de picioare, provocand astfel arsuri cumplite victimei. Din timp in timp, pentru a obtine “marturisirea pacatelor”, inchizitorii intrerupeau suferinta, plasand o scandura intre picioare si foc. Dislocarea membrelor si “prajirea talpilor” se aplicau in egala masura ambelor sexe. In schimb, sufocarea prin inecare era un supliciu rezervat cu prisosinta femeilor. Victima era asezata la orizontal, pe o banca, legata cu sfori si fortata sa bea apa. Senzatia de inec era acutizata prin folosirea unei panze de in sau matase, introdusa in gura victimei. Existau si metode mai “usoare” de tortura, aplicate in cazurile in care Inchizitia nu voia sa riste uciderea acuzatului. Una dintre acestea erau tijele metalice introduse intre degete si stranse puternic cu ajutorul suruburilor.
ARDEREA PE RUG. Odata scapat din camera torturii, acuzatul afla sentinta printr-o sedinta publica a tribunalului. Condamnatii la moarte erau executati cu fast, potrivit unui ritual respectat cu strictete de catre inchizitori. In piata centrala sau in biserica principala a orasului se organiza o ceremonie denumita “actul de credinta” (“auto-da-fé” la spanioli sau sermo generalis). La “spectacol” asistau autoritatile ecleziastice si civile, precum si numerosi gura-casca. In cazul proceselor cu multi acuzati, pronuntarea si aplicarea pedepselor durau mai multe zile. La sfarsit, “vinovatii” erau arsi pe rug. “Pocaitii” primeau favorul de a fi ucisi inaintea arderii. Au existat si cazuri in care acuzatii decedati in timpul “anchetei” au fost arsi simbolic pe rug.
“Vanatoarea” vrajitoarelor
Incepand din secolul al XV-lea, Inchizitia a combatut practicile oculte si pagane, sub acuzatia de vrajitorie si legaturi cu Diavolul. In 1487, Jakob Sprenger si Heinrich Kramer, inchizitori germani, “vanatori” de vrajitoare, au publicat in limba latina tratatul “Malleus Maleficarum” (“Ciocanul vrajitoarelor”), folosit ulterior ca manual despre cum se identifica, interoga si condamna o vrajitoare. Printre intrebarile obligatorii pe care inchizitorul trebuia sa le adreseze vrajitoarelor figurau cand si unde au avut relatii trupesti cu... Satana, daca pot starni furtuni si provoca fulgere. Obsesia vrajitoriei a cuprins mintile oamenilor Bisericii. Procesele impotriva vrajitoarelor au impanzit Europa . In Spania, cel mai mare proces al vrajitoarelor a avut loc la inceputul secolului XVII, in Tara Bascilor. Cu scopul de a starpi vrajitoria, inchizitorii au judecat peste 7.000 de cazuri. De teama Inchizitiei, oamenii renuntasera la pisici, considerate intermediarii Diavolului, la ghicirea viitorului, la vindecarea prin metode naturiste.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

tribunal bisericii catolice inchizitie torturii contra ereticilor
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1658 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012831 (s)