News Flash:

Inclestarea de la Stalingrad - cel mai mare dezastru umanitar din istoria Romaniei

2 Februarie 2014
2291 Vizualizari | 0 Comentarii
Batalia de la Stalingrad este lupta cu cel mai mare numar de victime din istoria lumii, estimate la mult peste un milion, din ambele parti. Miza era uriasa. Toata aprovizionarea cu petrol a sovieticilor se baza pe sudul tarii, iar alte mijloace de transport decat cele fluviale nu mai erau practicabile. Volga era singura salvare.
Hitler stia acest amanunt si hotarase ca trupele sa treaca fluviul, facandu-si un cap de pod pe partea opusa. Transportul fluvial ar fi fost intrerupt, iar petrolul din sud ar fi putut fi transportat in Germania pe caile terestre ale zonelor ocupate.

Vezi si Motivele pentu care ne-am luptat la Stalingrad 
Lovitura era dubla. Pe de o parte, inamicul era lasat fara carburanti, pe de alta parte, Germania insasi si-ar fi creat o noua sursa de petrol, pe care pana atunci il obtinuse in principal din Romania, o tara de dependenta careia nu vroia sa mai atarne.
Se pare ca locul bataliei l-a ales maresalul german von Paulus, din considerente strategice, socotind ca luptele ii vor fi favorabile in conditii urbane. Ofensiva germana a inceput departe de Volga in iunie 1942, cand fortele sovietice au opus o rezistenta slaba, datorita raspandirii pe un front mare, aproape in lungul intregii tari. Intrate in defensiva, au inceput sa se retraga spre Stalingrad, incotro le impingea inamicul.

Vezi si Adevarul despre Batalia de la Stalingrad 
Armatele germane au atins fluviul Volga la inceputul lunii august, in nordul orasului, si au inceput sa avanseze spre sud. Dar avansau greu. Un bombardament german a distrus intregul oras, ceea ce ingreuna situatia propriilor soldati care nu mai puteau fi incartiruiti. Cu atat mai mult, a romanilor.
Pe masura ce timpul inainta, gerul se lasa tot mai aspru. Sovieticii adusesera trupe din nord, obisnuite cu clima rece, dar si bine echipate. Germanii sufereau de frig.
Lovitura de gratie a venit in ianuarie, cand germanii au pierdut singurele doua aroporturi ale orasului, ramanand incercuiti, fara posibilitatea de aprovizionare cu echipment, alimente si arme. Zilele erau numarate. Ca sa-l incurajeze pe Paulus, Hitler i-a transmis prin radio o decoratie. Era tot ce mai putea face pentru el.
Ranitii nu puteau fi ingrijiti, infometatii nu puteau fi hraniti, frigul nu cruta pe nimeni. Se raspandeau bolile, iar moralul trupelor nu poate fi explicat in cuvinte. Existau doua solutii: capitularea sau moartea.
La 2 februarie 1943, von Paulus impreuna cu statul sau major au hotarat sa se predea maresalului Ciuikov, care i-a primit politicos, servindu-le ceai si biscuiti.
In acest timp, cei 91.000 militari germani ramasi in viata au inceput sa predea armele.
Toti au fost deportati in Siberia, de unde aveau sa se intoarca acasa 6.000 de persoane. Nu stie nimeni cati romani au fost deportati, cati s-au inors si nici daca s-au intors. Pentru romani si altii ca ei, Stalingradul a fost ca o gaura neagra, unde au plecat si nu s-au mai intors niciodata.
Din punct de vedere strategic, consecinele bataliei de la Stalingad s-au concretizat in retragerea armatelor germane din intregul sud al URSS si practic excluderea Romaniei ca forta armata in razboi, dupa ce pierduse cei 200.000 militari la Stalingrad si tot pe atatia la faimoasa incercuire de la Cotul Donului.
Bibliografie:
Jacques de Launay: Mari decizii ale celui de Al doilea Razboi Mondial
ziare.com 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

victime petrol hitler maresalul von paulus armatele germane sovieticii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1722 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018444 (s)