News Flash:

Incredibila poveste a lui Goliat din Gat

8 Martie 2017
604 Vizualizari | 0 Comentarii
Goliat (in ebraica: גָּלְיָת; araba: جالوت, Ǧālūt), cunoscut si ca Goliat din Gat (unul din cele cinci state oras ale filistenilor), a fost un filistian razboinic, faimos pentru lupta sa contra tanarului David, viitorul rege al lui Israel. Lupta dintre ei este descrisa in Biblia ebraica (Vechiul Testament) si, mai pe scurt, in Coran. Traditiile post-clasice evreiesti au subliniat statutul lui Goliat ca reprezentant al paganismmului, in contrast cu David, campion al Dumnezeului lui Israel. Traditia crestina a vazut in lupta lui David cu Goliat lupta Bisericii impotriva lui Satan.

In capitolul 1 Samuel, 17 din Biblie este descrisa lupta dintre Goliat si David din timpul razboiului evreilor cu filistenii.
„El se numea Goliat, era din Gat, si avea o inaltime de sase coti si o palma. Pe cap avea un coif de arama, si purta niste zale de solzi in greutate de cinci mii de sicli de arama. Avea niste turetci de arama peste fluierele picioarelor, si o pavaza de arama intre umeri. Coada sulitei lui era ca un sul de tesut, si fierul sulitei cantarea sase sute de sicli de fier. Cel ce-i purta scutul mergea inaintea lui. ”

„Indata ce Filisteanul a pornit sa mearga inaintea lui David, David a alergat pe campul de bataie inaintea Filisteanului. Si-a varat mana in traista, a luat o piatra, si a aruncat-o cu prastia; a lovit pe Filistean in frunte, si piatra a intrat in fruntea Filisteanului, care a cazut cu fata la pamant. Astfel, cu o prastie si cu o piatra, David a fost mai tare decat Filisteanul; l-a trantit la pamant si l-a omorat, fara sa aiba sabie in mana. A alergat, s-a oprit langa Filistean, i-a luat sabia, pe care i-a scos-o din teaca, l-a omorat si i-a taiat capul. Filistenii, cand au vazut ca uriasul lor a murit, au luat-o la fuga. ”

Pe vremea legendarilor David si Goliat nu existau armate organizate, ci numai grupuri de 20-30 luptatori care se infruntau,stand la inceput pe doua dealuri opuse. “Pregatirile de razboi” constau in incitari verbale, dupa care cei doi conducatori ai grupurilor rivale se intalneau, intaratati, la mijlocul distantei dintre dealuri, mergand lent unul spre celalalt. Conform legendei, David l-ar fi nimerit pe Goliat in frunte cu o piatra dibaci azvarlita dintr-o prastie, Goliat s-ar fi clatinat si prabusit, camarazii lui Goliat parasind apoi in fuga locul incaierarii.
Exista diferente semnificative intre versiunile masoretic (ebraica), Septuaginta (greaca) si Manuscrisele de la Marea Moarta ale capitolului 1.Samuel 17.

In Manuscrisele de la Marea Moarta scrie ca uriasul Goliat avea o inaltime de sase coti si o palma, aproximativ 200 cm. In manuscrisele tarzii Septuaginta din Codexul Aleppo se mareste inaltimea la noua picioare si jumatate, adica 290 cm. Diferenta de inaltime poate fi din cauza confuziei a doua litere ebraice, Dalet (aramaica:Daleth.svg) si Vav (aramaica:Waw.svg). Limba ebraica foloseste litere pentru a desemna numere, iar valoarea numerica a lui Dalet este 4 si a lui Vav este 6. Astfel poate fi posibil ca cele doua litere sa fi fost confundate uneori in timpul procesului de copiere a manuscriselor.

Manuscrisele timpurii bazate pe Septuaginta, cum ar fi cel din secolul al IV-lea d.Hr. Codex Vaticanus Graecus 1209, nu contin versetele din 1 Samuel care-l descriu pe David, despre varsta lui sau despre faptul ca vine in fiecare zi cu alimente pentru fratii sai. 

Dar nici in 1 Samuel 17:55-58 Saul nu pare a fi constient de identitatea lui David, referindu-se la el ca „acest tanar” si cere lui Abner sa gaseasca numele tatalui sau.

Conform cu 1 Samuel 17:45-50 David l-ar fi ucis pe Goliat cu prastia, insa conform cu 2 Samuel 21:19 pe ucigasul lui Goliat nu il chema David ci Elhanan.

Conform cu 1 Cronici 20:5, Elhanan a omorat si pe Lahmi, fratele lui Goliat .
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

goliat filistian razboinic reprezentant paganismmului dumnezeului
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1981 (s) | 34 queries | Mysql time :0.041721 (s)