News Flash:

Incredibila poveste a "razboiului de trei zile " din timpul rebeliunii legionare

5 Februarie 2014
2325 Vizualizari | 0 Comentarii
Un eveniment neasteptat a adancit conflictul dintre Ion Antonescu si Garda de Fier: seful transporturilor Misiunii Militare germane din Romania, maiorul german Doring, a fost impuscat de un spion grec, Dimitrie Sarantopoulos, in fata hotelului Ambasador, pe 20 ianuarie 1941. 
Ca urmare a acestui fapt, ministrul de interne legionar Constantin Petrovicescu a fost destituit, soarta impartasita de altfel si de seful Sigurantei, Al. Ghika, precum si de Constantin Mamuica, director in Ministerul de Interne. Ce se intamplase pana atunci? Inca de la instaurarea Statului National Legionar, la 14 septembrie 1940, guvernul constituit a avut, practic, o conducere bicefala: la sefia acestui guvern se afla Ion Antonescu, Horia Sima fiind numit vicepresedinte al Consiliului de Ministri, scrie ziarulring.ro.

Vezi si 
Ce trebuie sa stiti despre Miscarea Legionara
Asasinarea lui Nicolae Iorga 
Aflati inca de la inceput pe pozitii diferite, Ion Antonescu si Horia Sima au fost preocupati de consolidarea pozitiilor lor: pe de o parte, Antonescu a intarit armata, cea care ii asigura, intr-un fel sau altul, sprijinul nemijlocit, iar pe de alta parte seful legionarilor a luat masuri de ordin economic, asa-zisul „proces de romanizare” a economiei romanesti prin „numirea comisarilor speciali pe langa intreprinderi si a comisarilor de romanizare” (cf. Mihail Daescu – „Rebeliunea legionara si sfarsitul regimului national-legionar in judetul Alba”). Conflictul progresiv dintre cei doi a dus la un prim eveniment sangeros in noaptea de 26/27 noiembrie 1940, cand legionarii au asasinat la inchisoarea Jilava 64 de fosti responsabili politici ai regimului Carol al II-lea, iar in dimineata de 27 noiembrie pe istoricul Nicolae Iorga si pe economistul Virgil Madgearu.

Vezi si 
Despre ostilitatea dintre Corneliu Codreanu si Nicolae Titulescu
Demiterea ministrului de externe legionar Mihail Sturdza
Urmare a acestor fapte sangeroase, Ion Antonescu a trecut la masuri drastice: pe 2 decembrie a desfiintat Politia Legionara, iar cu doua zile inainte de Craciun l-a destituit pe ministrul de externe legionar Mihail Sturdza. Cu toate acestea, Politia Legionara si-a continuat abuzurile, recurgand la perchezitii, descinderi nocturne in locuinte si confiscari de averi. Pe de alta parte, formatiunile paramilitare legionare au intensificat procesul de inarmare prin constituirea unor „depozite clandestine de armament” (cf. Mihail Daescu). Vizita lui Ion Antonescu in Germania, pe 14 ianuarie 1941, in timpul careia a fost asigurat de Hitler de tot sprijinul sau, i-a dat mana libera conducatorului statului in vederea inlaturarii legionarilor.
Demonstratie legionara pe strazile Bucurestiului
Asasinarea maiorului Doring a fost fitilul care a declansat evenimentele din 21-23 ianuarie 1941. In dupa-amiaza si seara zilei de 20 ianuarie a avut loc pe strazile Bucurestiului o mare demonstratie legionara, cei 10.000 de participanti avand drept principale revendicari revocarea demiterii ministrului de interne si formarea unui guvern legionar. In romanul „Delirul”, Marin Preda reconstituie cu fidelitate traseul acestei manifestatii: „Si scoasera in strada manifestanti care in dupa-amiaza zilei de 20 ianuarie strigara lozinci in fata Universitatii, a Palatului Regal si a Ambasadei germane. (…) Pe la orele noua seara, cateva mii de manifestanti venind dinspre bdul Lascar Catargiu (…) intrara in Piata Victoriei si strigara aceleasi lozinci in fata Presedintiei consiliului de ministri”. (Marin Preda, „Delirul”, Editura Cartea Romaneasca, ed. a III-a, 1987) „Morti si raniti acopereau Calea Dorobanti” Zilele si noptile care au urmat au semanat groaza pe strazile Capitalei. Locurile fierbinti sunt evocate in continuare de Marin Preda: „Stefan se lua dupa tanc, care in apropierea Palatului Telefoanelor incetini si apoi opri. (…) Urca pe strada Sf. Ionica din nou spre pasajul Vilagros (Macca-Villacrosse – n.r.), pe care il strabatu. (…) Nimeri pe Dorobanti, unde la numai cateva minute dupa ce se adaposti vazu aceeasi scena ca la Palatul Telefoanelor. O alta institutie era atacata si atacul respins.

Vezi si 
Violentele rebeliunii legionare
Morti si raniti acopereau Calea Dorobanti”

Pentru restabilirea ordinii, Ion Antonescu a ordonat armatei sa intervina in forta. Bilantul rebeliunii legionare din Capitala in zilele de 21-23 ianuarie 1941 este tragic: 236 de morti si 245 de raniti. „Dar, orice s-ar intampla, Fuhrerul este convins ca Antonescu este singurul om capabil de a calauzi destinele Romaniei.”- Adolf Hitler, cuvant din timpul vizitei lui Ion Antonescu din 14 ianuarie 1941
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

eveniment neasteptat ion antonescu doring al ghika horia sima vezi si
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1716 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019155 (s)