News Flash:

Industria secreta a lui Ceausescu, de prelucrare a metalelor rare, a fost facuta praf si pulbere

26 Ianuarie 2014
1793 Vizualizari | 0 Comentarii
Titanul face parte din grupa metalelor rare, foarte importante in aeronautica civila si militara, iar statul roman detine doua dintre cele mai importante zacaminte de titan din Europa: Glogova - Gorj si Vadu - Constanta.
In 1984, Ceausescu a deschis in cele doua locatii unitati de exploatare a acestui metal. Prima a fost uzina de metale rare de la Vadu, construita dupa ce geologii au descoperit ca nisipurile din Delta Dunarii sunt bogate, printre altele, in minereuri de titan si zirconiu.

Vezi si  Astazi NICOLAE CEAUSESCU ar fi implinit 96 de ani
Intreprinderea a fost dotata cu tehnologie unicat, din Australia, care prelucra nisipul din Grindul Chituc, extras prin dragare.
Proiectul de la Vadu era secret, deoarece metalele rare erau folosite la fabricarea tecilor care imbraca combustibilul nuclear de la centrala Cernavoda.
Titanul autohton era folosit la fabricarea tecilor pentru combustibilul nuclear de la Cernavoda, inainte de 1989.
Nu mai spunem ca la acea vreme se lucra si la proiectul unui avion militar supersonic de productie proprie, iar titanul este foarte important in acest domeniu.
In 1997, uzina de la Vadu a fost catalogata drept nerentabila si trecuta pe linie moarta. In anul 2000, a fost vanduta unei firme infiintate cu doar doi ani inainte, scrie libertatea.ro.
Deocamdata nu se mai intampla nimic in acea uzina, dar planul de reorganizare contine un contract pentru minereuri titanifere. A doua mare exploatare de titan deschisa in Romania a fost cea din comuna Glogova.
Nisipul din localitatea gorjeana contine cele mai mari concentratii de titan din tara. Inainte de 1989, intreprinderea de metale rare a construit acolo o statie-pilot de extragere a acestor minereuri. Astazi, instalatiile ruginesc, pentru ca vechea cariera de la Glogova a fost abandonata in anul 2000, pe motiv ca era nerentabila. Insa…
«S-a cerut licenta pentru explorare»
“Anul trecut, o firma privata a cerut licente pentru explorare. Treaba Primariei Glogova a fost sa dea aviz pentru descarcare de sarcina arheologica (procedura prin care se confirma ca un teren in care a fost evidentiat patrimoniul arheologic poate fi redat activitatilor umane curente - n.r.). Nu avem asemenea situri in zona exploatarii. Acum, cererea acelei firmei private se afla la Agentia pentru Resurse Minerale. Este foarte posibil ca in scurt timp sa inceapa explorarea, apoi exploatarea titanului in aceasta zona”, ne-a spus Gheorghe Alpredi, primarul comunei Glogova.
Delta Dunarii este o adevarata comoara
Delta Dunarii este una din zonele cele mai bogate in metale rare din Romania, deoarece fluviul a adus aici, in decursul a zeci de mii de ani, tot ce a reusit sa spele in teritoriile pe unde a trecut, in special in zonele montane.

Vezi si De ce au incercat sovieticii sa-l omoare pe Ceausescu in 1957?
Delta Dunarii a fost dragata pentru nisipul bogat in titan incepand cu anul 1984. Masinaria se numeste draga si are mai multe cupe rotite pe un brat lung, care aduc de pe fundul albiei nisipul si malul. De obicei, utilajele de acest gen sunt folosite pentru adancirea canalului navigabil.
Ceausescu a hotarat sa dragheze zona Chituc si sa prelucreze nisipul, foarte bogat in titan, dar si in zirconiu, cadmiu, mangan, zinc si nichel.
Este un material foarte important, folosit in industria aerospattiala.
Pe plan mondial, cele mai importante zacaminte de titan se gasesc in Australia, Canada, China, India, Noua Zeelanda, Africa de Sud, Norvegia, Ucraina si Romania.
Titanul este un metal rar, foarte pretios pentru industria aeronautica. Conform planurilor lui Ceausescu, tinand cont de rezervele de metale rare autohtone, in acest moment, Romania ar fi trebuit sa aiba un avion militar supersonic de productie proprie.
Planul a fost abandonat, iar tara noastra va cumpara avioane militare F16 la mana a doua.
Titanul este folosit in combinatii cu fierul, vanadiul, molibdenul, printre alte elemente, cu scopul de a produce aliaje puternice si usoare pentru industria aerospatiala, uz militar, proteze medicale, implanturi ortopedice si dentare, bijuterii, telefoane mobile. Este folosit din abundenta si in industria vopselurilor.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

titanul metalelor rare aeronautica glogova gorj vadu constanta geologii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1624 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013880 (s)