News Flash:

INEDIT! Scrisoarea lui Adolf Hitler catre regele Carol al II-lea

27 Noiembrie 2013
1869 Vizualizari | 0 Comentarii
Maiestate!
Evenimentele si unele intrevederi si discutii in legatura cu ele, imi permit numai astazi sa va exprim opiniile mele despre propunerile pe care Majestatea Voastra mi le-a comunicat.
Trebuie sa va rog sa admiteti ca situatia extraordinara si pericolele pe care le prezinta constituie explicatia absolutei francheti a gandurilor pe care doresc sa le exprim. L-am informat pe Duce despre aceasta scrisoare.
Pentru rezolvarea problemelor care ingrijoreaza pe Majestatea Voastra si intreaga Romanie, exista doua posibilitati:
1. O abordare tactica, aceasta insemnand sa se incerce a se salva ceea ce poate fi salvat printr-o adaptare cu abilitate la imprejurari, pe masura ce se produc.
2. Calea unei decizii fundamentale — in cautarea unei solutii definitive — si indeplinirea acestei [decizii], chiar cu riscul unor sacrificii.
In privinta primului mod de a proceda, Majestate, sunt absolut incapabil sa afirm ceva. Intreaga mea viata am fost un om al deciziilor fundamentale si numai de la acestea astept succese decisive. Orice incercare de a inlatura prin manevre tactice de vreun fel sau altul pericolele care ameninta tara dumneavoastra trebuie sa dea si va da negresit un esec. Sfarsitul, mai devreme sau mai tarziu — si poate in foarte scurt timp — ar putea fi chiar distrugerea Romaniei.
Dupa mine nu ramane decat urmarea celei de a doua cai. Nu tagaduiesc dificultatile politice interne si externe, peste care trebuie sa se treaca. Imi inchipuiesc ca pe aceasta cale se poate a obtine cel putin pentru viitor, mai intai o pace durabila si al doilea o imbunatatire crescanda a situatiei tuturor participantilor.
A doua cale, singura pe care o pot propune Majestatii Voastre, este intelegerea loiala cu Ungaria si Bulgaria. Numesc ambele state, fiindca as considera drept o eronata concluzie de a crede ca prin acordarea de concesii unuia, am depasi cele doua state, putand rezista mai usor celui de al doilea. Prin aceasta, Majestate, s-ar putea obtine cel mult un scurt castig de timp. Este insa cu totul clar ca din aceasta ar rezulta o noua criza. Aceasta ocazie nu va lipsi si ea va fi adusa, in mod fatal, in timpul cel mai scurt tocmai prin amanarea solutiei. […]
Daca Romania, Ungaria si Bulgaria socotesc ca nu se pot intelege, atunci, dupa convingerea mea, o asemenea atitudine nu va rasplati pe nici unul din cele trei state, ci le va pedepsi. In acest caz, menirea mea nu este sa impiedic o astfel de consecinta. Situatia militara a Reich-ului s-a dezvoltat atat de favorabil incat ne simtim in stare — desi aceasta ar fi legata cu siguranta de sacrificii — sa putem renunta la livrarea petrolului. […]
Orice ratiune dreapta trebuie sa duca la recunoasterea ca o revizuire nu poate fi evitata la infinit si ca acesta va fi cu atat mai mult in avantajul sau cu cat va fi facuta mai repede. Numai atunci cand va interveni o reglementare rationala a problemelor deschise intre Romania, Ungaria si Bulgaria, va avea un sens pentru Germania de a clarifica posibilitatea unei colaborari mai stranse si pentru acesta sa preia in aceste conditii obligatii mai largi.
Daca insa Majestatea Voastra crede ca nu poate adera la aceste insiruiri de idei ale mele, nu voi face uz de ele, ci voi comunica numai Guvernului Ungar, respectiv Bulgar, ca Germania, adica Guvernul German in ce il priveste nu vede nici o modalitate de a se dedica rezolvarii problemei de fata.
Daca insa s-ar putea gasi posibilitatea ca printr-o preconizare sa se realizeze o intelegere satisfacatoare intre cele trei state, atunci aceasta va reprezenta mai mult pentru fericirea si viitorul celor trei parteneri, decat oricare succese momentane presupuse, care mai de vreme sau mai tarziu sa duca la noi crize.
Al Majestatii Voastre devotat
A. Hitler
15 iulie 1940
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

maiestate duce majestatea voastra romanie reich a hitler
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1642 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018687 (s)