News Flash:

Inedita poveste a marelui scriitor roman Emil Garleanu

6 Iulie 2014
2759 Vizualizari | 0 Comentarii
Emil Garleanu (n. 5 ianuarie 1878, Iasi, d. 2 iulie 1914 Campulung) a fost un prozator, regizor, scenarist de film si jurnalist roman. Fiul lui Emanoil Garleanu, colonel si al Pulcheriei, nascuta Antipa. Incepe liceul la Iasi in 1889 dar se retrage si se inscrie la Scoala fiilor de Militari, unde devine coleg cu Jean Bart, apoi intra la Scoala de Ofiteri de Infanterie, unde devine coleg cu Gheorghe Braescu. A fost sublocotenent in armata romana dar este exilat la Barlad pentru activitatea sa publicistica, interzisa de regulamentul militar.
S-a nascut in noaptea de 4 spre 5 ianuarie 1878. Parintii locuiau in apropierea Copoului, in fata gradinii lui Voda Sturza, loc cu o incantatoare priveliste de care scriitorul isi va aminti. Copil ciudat, de o prea mare sensibilitate si concentrare, isi ingrijoreaza mama prin indelungile lui stari de visare. Se juca de-a soldatii si citea cu nesat "Povatuitorul copiilor", editat de Creanga.[necesita citare] Dupa ani, cand il afla printre carti uitate, manualul e intreg, nemazgalit.

Vezi si Tudor Arghezi, o personalitate de seama a culturii romanesti
Parintii, locotenent colonelul Emanoil Garleanu, apartinand unei familii de razesi din Bacau si mama, Pulheria Antipa, de origine greaca, se despart, lasand copilul in grija unor matusi din Iasi, care i-au cultivat inclinarea spre duiosie si frumos.

Vezi si Petru Maior si povestea sa 
Doi factori l-au indrumat insa spre cariera armelor: influenta tatalui, precum si faptul ca locuind in aproprierea cazarmilor a avut deseori ocazia sa vada armele.
A debutat la revista ieseana „Arhiva” in 1900 cu schita Dragul mamei si cu poezia Iubitei sub pseudonimul Emilgar. A colaborat la revistele Arhiva, Evenimentul, Samanatorul, Luceafarul, Albina, Convorbiri literare, Flacara, etc. Ulterior, a fost redactor la revista samanatorista „Fat-Frumos” si colaborator la „Convorbiri critice”. A participat activ la infiintarea Societatii Scriitorilor Romani in 1908, al carei presedinte a fost intre 1911-1912. Reprezentant de frunte al Semanatorismului. Foarte apreciat de Nicolae Iorga, caruia ii dedica volumul de debut, apoi devine discipol al lui Mihail Dragomirescu.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

emil garleanu prozator regizor jurnalist roman iasi jean bart copoului
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1850 (s) | 34 queries | Mysql time :0.030013 (s)