News Flash:

Infernul prin care au trecut femeile-martir in inchisorile comuniste

14 Aprilie 2015
1402 Vizualizari | 0 Comentarii
Inchisorile comuniste din timpul lui Dej si Ceausescu au fost adevarate acte de barbarie nu numai pentru barbati, ci si pentru femei. Peste  doua milioane de oameni, barbati si femei, dintr-un total de 18 milioane din care era alcatuita populatia tarii, au trecut prin chinurile de nedescris ale iadului inchisorilor comuniste.

Aproximativ zece mii de femei cu varste cuprinse intre 12—90 de ani au fost smulse din sanul familiilor, injosite, batute si aruncate in inchisori sub diferite motive puierile. Singura lor crima era de a-si apara sotii, tatii, fratii, ideile si credinta in Dumnezeu. Din exces de zel, justitia comunista le-a tratat la fel de inuman ca si pe barbati, de multe ori chiar mai rau. In afara inchisorilor mixte, au existat inchisori numai pentru femei cum erau cele de la Mislea, Margineni, Miercurea –Ciuc, Dumbraveni sau Aiud. Aici nu aveau voie sa faca nimic, sa stie nimic, decat sa stea in insalubrele incaperi, fara pat sau incalzire. Mancare primeau o data la trei  zile, erau batute, violate, injosite.

Vezi si Tortionarul comunist, roada unei lumi desacralizate


As cita cateva nume de femei intelectuale ca pictorita Maria Brates Pillat, Cella Delavrancea, care fusese doamna de companie a reginei, pianista de succes si un mare cronicar muzical al vremii, Alice Voinescu, Michaela Ghitescu, Marietta Sadova, scriitoare, Simina Mezincescu, muziciana, alaturi de alte sute de profesoare retrogradate si anchetate. Nici calugaritele nu au facut exceptie de la acest calvar. Citez numai cateva precum Sora Clara Catrina Laslau, sora Tereza sau Mater Anuntiata care au indurat ani grei de inchisoare, alaturi de alte femei de religie baptista, penticostala, adventista de ziua a saptea, martorele lui Iehova  etc. Deportarea sau domiciliul fortat au fost alte variante ale detentiei. E cazul Martei Vasiliu, aflata in vacanta la bunicii ei din Basarabia, in anul 1944, care a fost trimisa in Siberia, la varsta de 16 ani, cu o pedeapsa de cinci ani de domiciliu fortat. In 1955 cand s-a intors acasa, si-a gasit mama moarta, ea fiind marcata pe viata si bolnava, potrivit ziarulnatiunea.ro.

Vezi si Iuliu Hossu sub teroarea comunista

In aceste inchisori indiferenta a transformat nasterile in tragice evenimente. Lipsite de asistenta medicala, detinutele nasteau cu ajutor dintre ele, rupand ombilicul fatului cu dintii. In aceste conditii ori copilul ori mama mureau. Exemplu unei detinute Coca este de notorietate. Nevoita sa suporte doua zile contractiile nasterii in duba securitatii transferata de la o inchisoare la alta, i-ai scos un copilas de patru kg. in bucati. (Ana-Maria Marin, Prin poarte cea stramta). Cand nasterile decurgeau normal, copiii le erau luati de la pieptul mamelor si dusi la orfelinate. Este si cazul notoriu al Ioanei Raluca Voicu-Arnautoiu, fiica lui Toma Arnautoiu si a Mariei Pop, al carei tata a fost executat la Jilava, care a reusit de abia in 1990 sa-si cunoasca mama.

Cele mai grele abuzuri erau abuzurile sexuale, ca modalitati de represiune. Pe langa paznicii care le batjocoreau, condamnatele politice erau lasate pe mana unor brute care isi bateau joc de ele. In afara violului, femeile care faceau greva foamei erau hranite cu furtunul, ca in cazul doamnei Bratianu, care pe motiv ca facea des greva foamei, „ii erau deschise maxilarele cu forta si-i turnai laturi pe gat. Gura ii era o rana”. Imbatranite prematur, cu parul albit, si cu privirile ratacite de spaima si nesiguranta dobandita in anii de detentie, erau marcate de terorile suportate, cat si de pierderea celor dragi. Boli precum icterul, tuberculoza, ulcerul, pelagra, scorbutul, cancerul, depersonalizarea erau doar cateva din ele.

Acestor suflete-martir le aducem un pios omagiu de 8 martie, intrebandu-ne precum Cioran: „Sunt lacrimi care sfredelesc pamantul si rasar ca astrii pe alte cercuri”. Dar puteau sa fie sori care ne-ar fi luminat vazduhul.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

inchisorile comuniste dej ceausescu barbati femei dumnezeu aiud calvar
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2318 (s) | 34 queries | Mysql time :0.079967 (s)