News Flash:

Infiintarea Sfatului Tarii

27 Martie 2015
722 Vizualizari | 0 Comentarii
La Marele Congres al Ostasilor Moldoveni din 2 noiembrie au participat 989 delegati, ofiteri romani si circa 200.000 de ostasi, in marea lor majoritate tarani basarabeni veniti de pe toate fronturile. Adunarea si-a asumat rolul de adunare reprezentativa pentru intreaga Basarabie si ca atare si-a luat dreptul de a proclama autonomia politica si administrativa a Basarabiei, in baza principiului autodeterminarii si a considerentelor de cultura, nationalitate si istorie proprie. Ca plan de actiune imediata, Congresul a stabilit nationalizarea armatelor basarabene si, mai ales, convocarea unui Sfat al Tarii, o adunare care trebuia sa fie aleasa si reprezentativa.

Vezi si Actul Unirii

Intr-o atmosfera de entuziasm national si revolutionar, in toamna anului 1917 s-au desfasurat alegerile pentru reprezentantii care urmau sa formeze Sfatul Tarii. In total au fost alesi 150 de deputati, din cele mai variate straturi sociale, curente politice, reprezentanti de judete si comune, ai clerului, cadre didactice, corporatii prefesionale, institutii, functionari, etc. Si din punct de vedere al nationalitatii reprezentantilor, structura a reflectat complexitatea etnica a Basarabiei: 105 erau moldoveni, 15 ucraineni, 13 evrei, 7 rusi, 3 bulgari, 2 nemti, 2 gagauzi, 1 polonez, 1 armean si 1 grec. In procente circa 70% erau moldoveni si 30% reprezentanti ai minoritatilor. Printre membrii sfatului s-a aflat si o femeie, luptatoarea nationalista Elena Alistar.

Vezi si Concidente ciudate ce reflecta faptul ca viata a fost scrisa dinainte

Sfatul Tarii si-a inceput activitatea la 21 noiembrie/decembrie 1917. La prima sedinta, Ion Pelivan spunea: „Turcul ne lasa sa ne rugam lui Dumnezeu in limba noastra si in bisericile noastre, de care nu s-a atins. El nu ne silea sa invatam turceste. [...] De accea, cand s-a aflat la 1812 ca partea cea mai manoasa a Moldovei trebui sa treaca la Rusia, stramosii nostri s-au cutremurat.”

Adunarea l-a ales ca presedinte, cu unanimitate de voturi, pe Ion Inculet. Comisarul gubernial si cei judeteni, toti purtatorii legali ai suveranitatii rusesti, au jurat credinta Sfatului, transferand astfel legal si fara o interventie externa, suveranitatea rusa in mana noului organ reprezentativ. Astfel Sfatul Tarii a preluat oficial conducerea Basarabiei.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

marele congres ostasilor moldoveni basarabie basarabiei revolutionar
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3214 (s) | 23 queries | Mysql time :0.159164 (s)