News Flash:

Influente si caracteristici ale civilizatiei dacice

28 August 2014
1221 Vizualizari | 0 Comentarii
Cultura daco-getica reprezinta o sinteza originala ce isi are radacinile bine si adanc infipte in mediul si in credinta autohtona, putand fi urmarita in timp cu milenii in urma. Hadrian Daicoviciu spunea ca aceasta originalitate nu exclude, ci, dimpotriva, implica acceptarea unor influente din afara. Dar dacii nu s-au multumit cu preluarea unor elemente de cultura materiala de la alte popoare. Ei le-au adoptat, le-au transformat si adesea le-au imbogatit, contopindu-le in creatiile lor traditionale si faurind o civilizatie profund originala.

O astfel de sinteza originala reprezinta si cultura celtica care la randul ei se bazeaza pe fondul autohton in care au fost integrate multiple si fecunde influente grecesti, etrusce ori de alta natura, adaptate si prelucrate in maniera proprie. Au existat raporturi intre cultura daco-getica si cea celtica, intervenite in urma contactului direct in urma instalarii celtilor pe teritoriul Daciei. Patrunderea celtilor in spatiile daco-getice a avut loc inca in La tene-ul vechi, ceea ce inseamna secolu IV i.Hr. Simbioza daco-celtica se concretizeaza in inmormantarea in cadrul aceluiasi cimitir si intr-o serie de imprumuturi de bunuri materiale si spirituale, avand ca rezultat final o puternica influentare reciproca.

Vezi si INCREDIBIL! Ne schimba istoria - "Evreii au colonizat Dacia si NU dacii" - VIDEO


Este incontestabil ca in Europa secolul I i.Hr, in afara statului roman, celtii si geto-dacii constituiau cele doua popoare importante in spatiul european, care atinsesera in dezvoltarea lor materiala si social-politica un inalt nivel. Este de aceea firesc ca intre cele doua culturi sa fie influentari reciproc. De aceea cand vorbim despre stadiul culturii geto-dacice, punctele de referire trebuie sa le cautam in cultura celtica. Aportul cercetarilor facute, mai cu seama in ultimele 2 decenii, la cunoasterea culturii geto-dacice, au spulberat impresia impartasita de unii cercetatori (straini sau romani), dupa care cultura stramosilor nostri n-ar fi decat o cultura celtica. Rolul pe care l-au jucat influentele celtice atat la formarea civilizatiei de tip La tene geto-dacica, cat si pe vremea lui Burebista, nu poate fi pusa la indoiala, dar aceasta nu inseamna o celtizare a culturii geto-dacice. Aceasta se dovedeste a fi o cultura originala care, a preluat, pe langa influente celtice si multe bunuri din civilizatia greceasca, fie direct, fie prin intermediul tracilor meridionali, la care se adauga cele romane si celelalte. Cultura tracilor meridionali reprezinta intr-o mare masura o copiere a civilizatiei grecesti, fara un aport propriu prea substantial, la care, cu greu se poate sesiza si contributia elementului autohton.

Vezi si 1900 de ani de la inaugurarea Columnei lui Traian - VIDEO

In cazul unor bunuri create sub influente grecesti, de multe ori este foarte greu de stiut cui apartin, pentru ca influentele elene s-au exercitat deopotriva si asupra celtilor cat si asupra daco-getilor. Numai in putine cazuri aceleasi influente elenistice au determinat produse deosebite si usor de distins, cum este de exemplu ceramica pictata celtica si cea daco-getica. Deoarece pentru ca o vreme Burebista a depus coloniile grecesti de pe litoralul de vest al Pontului Euxin si le-a integrat in statul sau, a facut ca influentele acestora sa fie cu mult mai puternice decat in cazul celtilor. Aceste influente s-au materializat in produse evident superioare de care cultura celtica nu a beneficiat niciodata inainte de ocupatia romana. Este vorba de cetatile cu ziduri de piatra ecarisata ori de arhitectura sacra. Tehnica zidurilor dacice (de factura greceasca) era evident superioara modalitatii in care celtii isi construiau, in aceeasi vreme, cetatile. Toate aceste denota un serios pas inainte, un avans al civilizatiei daco-getice, favorizat de prezenta efectiva si activa a mesterilor greci.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cultura daco-getica credinta autohtona hadrian daicoviciu dacii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1655 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018206 (s)