News Flash:

Insemnele distinctive ale domnitorilor Moldovei

26 Ianuarie 2014
2272 Vizualizari | 0 Comentarii
Ca si alti regi sau duci europeni, domnitorii Мoldovei aveau insemnele lor distinctive, caracteristice, care evidentiau si subliniau calitatile lor de suverani, „unsi ai lui Dumnezeu”, „din mila lui Dumnezeu”. Acestea erau buzduganul, sceptrul, coroana, spada. In bogata istoriografie moldoveneasca preluarea schiptrului (toiag purtat de suverani ca simbol al autoritatii regale sau imparatesti; autoritate de suveran) echivaleaza cu insusirea, preluarea puterii supreme. Astfel, prima istorie a Moldovei scrisa la curtea si din porunca lui Stefan cel Mare – „Letopisetul anonim al Tarii Moldovei” („de la Bistrita”), partea a doua – „ Letopisetul Tarii Moldovei”, marturiseste: „In anul 6965 (1457), luna aprilie 12, martia mare, a venit Stefan voievod impotriva lui Aron voievod, la locul numit Hreasca, la Doljesti si a biruit Stefan voievod din mila lui Dumnezeu, si a luat schiptrul Moldovei”.

Vezi si Povestea lui Dragos – Intemeierea Moldovei 
Primii istorici moldoveni anonimi socoteau semnificatia preluarii schiptrului atit de profunda si importanta, incit o repeta si mai tirziu: „Letopisetul de la Putna” (versiunea I si II), „Letopiset pentru domnii”. Aratare pe scurt pentru domnii Moldovei („schiptrul Tarii Moldovei”), precum si in Cronica lui Eftimie: „a primit schiptrul domniei Moldovei”.
Coroana regala, adica domneasca, a suveranilor moldoveni, de pilda a lui Stefan cel Mare, cum o vedem in miniatura Evangheliarului de la Humor, are cinci virfuri. Forma coroanei tarilor, adica a domnitorilor moldoveni, pietrele scumpe ce impodobesc coroana lui Stefan cel Mare – asa cum o vedem in portretele de la bisericile Patrauti si Sf. Ilie si de la manastirile Voronet si Dobrovat, denota faptul ca purtatorul ei este un suveran de talie europeana, cu nimic mai prejos decit alti regi sau tari, scriu moldovenii.md.

Vezi si Simbolurile Moldovei istorice  
Buzduganul (maciuca cu capul imbracat in argint si batut cu nestemate), alaturi de spada, reprezenta, de asemenea, unul din insemnele domnitorului.
Buzduganul era folosit si ca arma de lupta. Din „Cronica moldo-polona” (1352 − 1564) aflam ca Stefan-Voda Tomsa, neinduplecat, „l-a lovit cu buzduganul” pe Despot-Voda (la 1563). Intimplarea a fost consemnata si de Gr. Ureche:
„Mustrindu-1, Tomsa l-au lovit cu buzduganul” (pe Despot-Voda). Insa si Gr. Ureche, si M. Costin constata ca buzduganul era, intii de toate, semn al puterii politice domnesti.
Spada, de asemenea, era un insemn al autoritatii suverane, dar si un element al ceremonialului de curte. Pentru acest atribut regal – arma personala a domnitorului – la curtea Moldovei exista un anumit dregator – spatarul. Dupa cum scrie M. Costin, in zilele de sarbatoare, (la ceremonii, receptii diplomatice) spatarul paseste in urma domnitorului, avind spada domneasca pe umarul sting si buzduganul in mina dreapta.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

regi duci europeni buzduganul sceptrul coroana spada gr ureche
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1618 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019199 (s)