News Flash:

Instalatia ''Miracolul masinii de spalat'', a artistei Adina Ionescu-Muscel, prezentata la Muzeul industriilor din Bruxelles

12 Martie 2017
195 Vizualizari | 0 Comentarii
Adina Ionescu Muscel
Instalatia ''Miracolul masinii de spalat", realizata de artista Adina Ionescu-Muscel, este prezentata sambata seara la Muzeul industriilor si al muncii din Bruxelles, informeaza filiala ICR din capitala Belgiei.

Adina lonescu-Muscel este fotograf si artist audio-vizual si a absolvit Academia de desen si arte vizuale Molenbeek-Saint-Jean, una din cele mai vechi din Belgia, fondata in urma cu 150 de ani.

Artista foloseste imagini si video pentru a explora constructiile identitare si memoria colectiva. A participat la mai multe expozitii de grup, iar in 2015 a castigat premiul II pentru fotografie la concursul Georges Bertheloit cu seria ''Getting the extra beating heart out of my chest''. S-a format in proiectii-mapping la Paris, in atelierele Gaité Lyrique, sub indrumarea lui Aurélien Lafargue.

Aceasta este cea de a doua colaborare a Adinei Ionescu-Muscel cu Muzeul industriilor din Bruxelles, dupa participarea la expozitia ''Faites quelque chose de beau'', in 2016, la Noaptea Muzeelor.

"Spalatul rufelor" este o tema ce are virtutea de a stimula subtil imaginatia. ''Cand Pascal Majérus [curatorul proiectului] mi-a vorbit prima data de intentia sa de a face o expozitie in jurul acestei tematici mi-am amintit imediat de mirosul sapunului de spalat adus in fiecare luna de tanti Anisoara dintr-o suburbie a Bucurestiului, la apartamentul nostru de pe Ariesului, langa Gara de Nord. Bucata aceea de sapun cu aparenta de parmezan, insotitorul necesar corvezii spalatului rufelor din fiecare duminica, dar si tainicul detinator al unei miresme unice de 'curat', a constitutit nodul din care s-a dezlegat incet-incet toata povestea instalatiei prezentata la Muzeul industriilor si al muncii'', marturiseste Adina Ionescu-Muscel pentru ICR Bruxelles.

In instalatia prezentata, prin intermediul a doua planuri distincte, raportate pe suprafete disjuncte, se stabileste un dialog intre corvoada spalatului rufelor de mana si simplificarea acestei sarcini domestice, odata cu introducerea masinii de spalat. Aparitia masinii de spalat a deschis o cale participarii masculine si a operat schimbari radicale in dinamica domestica. Timpul consacrat unei sarcini lungi si obositoare este transformat, in parte, in timp liber, si relatiile sociale se reinventeaza. Sensul pe care il da artista acestei instalatii consta in faptul ca spalatul rufelor atinge multe aspecte societale, pe langa simpla ingrijire a hainelor.

Miracolul masinii de spalat face parte din proiectul interactiv pedagogic Prélavage, curatoriat de Pascal Majérus si gazduit de Muzeul industriilor in perioada martie — decembrie 2017, cu scopul de a colecta amintirile si experientele vizitatorilor despre spalatul rufelor. Marturiile adunate de-a lungul urmatoarelor noua luni vor fi utilizate pentru elaborarea unei expozitii eveniment in 2018, dedicata progresului tehnologic si socio-economic, practicilor sociale si politicilor de igiena urbana, dar si unor tematici domestice intime, precum igiena si pozitia femeii fata de muncile casnice.

Muzeul industriilor si al muncii este situat in inima unui cartier din Bruxelles puternic industrializat in trecut, Molenbeek, supranumit vechiul Manchester belgian. Muzeul propune o abordare umana a dezvoltarii industriale si incearca ancorarea istoriei cu actualitatea si cu realitatea urbana contemporana, devenind astfel un actor educational care plaseaza publicul ca vizitator si ca actor in centrul activitatilor muzeului.

Instalatia Adinei Ionescu-Muscel, Miracolul masinii de spalat, este prezentata in cadrul circuitului Noaptea alba a muzeelor, care reuneste 23 de muzee din Bruxelles in traditionala nocturna consacrata in intreaga Europa.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

adina ionescu-muscel bruxelles icr arte vizuale molenbeek-saint-jean
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1444 (s) | 24 queries | Mysql time :0.012542 (s)