News Flash:

Insula teribilului Ahile de la gurile Dunarii. Dovezile istorice…

16 Februarie 2016
1060 Vizualizari | 0 Comentarii
Ahile
Legendarul AHILE, eroul Razboiului Troian, este legat de pamantul Romaniei de astazi prin scrierile autorilor antici. Oricat ar parea de surprinzator sau de “protocronist” (dupa cum ar spune manipulatorii antiromani), izvoarele istorice ne vorbesc clar despre insula lui Ahile, pe care o situeaza la gurile Dunarii.

Acum peste 3.000 de ani, o mare parte a Europei era ocupata de neamurile tracilor, tracii fiind prezenti in Razboiului Troian, asa cum o spune cat se poate de clar Homer in Iliada, de nenumarate ori. In acest context, nu ar trebui sa ne mire ca spatiul Marii Negre si teritoriile neamurilor tracice din jur faceau parte din… circuitul eroilor antici.

Asa cum cred ca este limpede pentru toti, implicatiile identificarii templului lui Ahile din insula Leuce, la gurile Dunarii, ar fi extraordinare pentru noi…

Sa vedem insa ce ne spun autorii antici:

Pausanias: “Se afla o insula in Pontul Euxin (Marea Neagra), la gurile Istrului (Dunarii), inchinata lui Ahile. Aceasta se numeste Leuce si are un perimetru de douazeci de stadii, este acoperita de o padure deasa si plina de animale salbatice si domestice. In ea se afla un templu si o statuie a lui Ahile.”

Pindar: “In Pontul Euxin, Ahile locuieste intr-o stralucitoare insula.”

Euripide: “Ahile, care locuieste intr-o insula, pe tarmul de argint, in interiorul Pontului Euxin.

Maximus din Tyr: ”Ahile se odihneste pe o insula care se afla fata in fata cu raul Istru, iar acolo se afla templul si altarul lui Ahile”.

Scylax din Carianda: “Calatoria pe mare de la Istru pina la Criumetopon este de trei zile si trei nopti, iar de-a lungul tarmului de doua ori mai lunga. Caci acolo se afla un golf. In interiorul acestui golf exista o insula pustie, numita Leuce, care este inchinata lui Ahile.”

Ptolemeu: ”Insulele de langa Moesia Inferior, langa tarmul Pontului Euxin, se numesc Boristene si Leuke, aceasta din urma fiind cunoscuta si ca insula lui Ahile.”

Arctinos: “Dupa ce Ahile pune pe fuga pe troieni si patrunde in oras, este ucis de Paris si Apolo. In jurul lesului se incinge o lupta inversunata. Aias il ia si-l duce la corabii, in vreme ce Odiseu tine piept troienilor. Apoi ei il inmormanteaza pe Antiloh si expun cadavrul lui Ahile. Sosind Thetys(mama lui Ahile – n.m.), insotita de Muze si de surorile ei, isi plange copilul. Dupa aceea Thetys rapeste de pe rug pe fiul sau si-l poarta in insula Leuce.”

Filostrat: “in Pont se afla o singura insula, asezata mai mult spre coasta ospitaliera pe care o ai la stanga cand intri in Pont. E lunga de treizeci de stadii si lata nu mai mult decat de patru. Arbori cresc acolo: plopi albi, ulmi si altii – cum se intimpla -, iar cei din jurul templului sint saditi in rinduiala. (…) Statuile din templu reprezinta pe Ahile si Elena uniti de pace.”

Desi izvoarele sunt mai multe, ne vom opri aici pentru ca ceea ce a fost prezentat deja este cat se poate de convingator. Asadar, izvoarele antice ne vorbesc despre faptul ca insula Leuce, de la gurile Dunarii, este “insula lui Ahile”, ca este “inchinata lui Ahile”, ca el “locuieste” aici sau ca aici a fost inmormantat…

Desi unii cercetatori au cautat sa identifice Insula lui Ahile cu Insula Serpilor, studiul lui Casin Popescu “Insula lui Achile, Leuce: localizare si precizari istorice” vine cu o ipoteza mult mai credibila, identificand-o cu insula Letea. Argumentele sunt cat se poate de serioase:

1. Dupa cum ne spun Pausanias si Filostrat (vezi citatele de mai sus) dar si alti autori antici, Insula Leuce era mult mai mare decat Insula Serpilor, era acoperita de paduri, avea animale salbatice si multe pasari, ceea ce nu este posibil sa fi existat pe Insula Serpilor – o insula mica, stancoasa, cu putina vegetatie.

2. “Grigore Antipa admite ca pe locul actualei delte ar fi existat inainte un golf al marii. Acesta, cu timpul, a fost izolat de restul marii prin cordonul litoral Jibireni-Istria si transformat in liman. Cu timpul, limanul a fost aluvionat si adus in faza actuala, cu terenuri uscate, mlastini si balti. Dunarea ar fi debusat in mare prin sase guri, din care trei duceau apele in Razelm; acestea din urma ulterior s-au impotmolit.”(Casin Popescu “Insula lui Achile, Leuce: localizare si precizari istorice”)

Asadar, acum aproximativ 2.000 de ani, pe vremera cand autorii citati au trait, configuratia gurilor Dunarii era diferita de cea de acum, existand un golf navigabil in locul unei parti din actuala Delta a Dunarii, unde se gaseste si insula Letea.

Casin Popescu ne mai spune urmatoarele: “Insula Leuce s-a aflat in golful pe care Marea Neagra il facea pe locul actualei delte a Dunarei, prin urmare localizarea ei trebue facuta in Delta. Toate informatiile despre insula Leuce pe care le gasim in izvoarele antice conduc unanim la identificarea Insulei lui Achile, Leuce, cu insula Letea. Aici deci, in aceasta insula, azi a Deltei, ar trebui intreprinse in mod serios si sistematic cercetari arheologice, daca intradevar se vrea a se descoperii templul si statuia lui Achile de care vorbeste Pausanias.”

Intrebarea este: se vrea asa ceva? Vor autoritatile “romanesti” sa cerceteze fabuloasa istorie a acestor meleaguri si sa o aduca la lumina? Din pacate, stim raspunsul: Nu vor , nu stiu ca exista sau nu-i inteleg importanta!

Sa speram, totusi, intr-un viitor mai bun in care eroii legendari care au trait sau au trecut pe aici si culturile extraordinare ale caror urme le vedem la tot pasul, vor avea parte de pretuirea pe care o merita!


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ahile razboiului troian romaniei autorilor antici gurile dunarii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2201 (s) | 34 queries | Mysql time :0.056883 (s)