News Flash:

Intampinarea Domnului sau Ziua Ursului

2 Februarie 2014
1237 Vizualizari | 0 Comentarii

Intampinarea Domnului cunoscuta in popor si sub denumirea Stretenia sau Ziua Ursului, este sarbatoarea anuala a zilei in care Sfanta Fecioara Maria, conformandu-se Legii, a mers la templul din Ierusalim, la 40 de zile dupanasterea Domnului, pentru curatirea ei.

Intampinarea Domnului.  La 40 de zile de la Nasterea Domnului, pe 2 februarie, Biserica praznuieste un eveniment deosebit de important din viata pamanteasca a Mantuitorului, un mare praznic imparatesc: Intampinarea Domnului, una din cele mai vechi sarbatori religioase crestine.

Prima atestare documentara a acestei sarbatori se gaseste in insemnarile de calatorie ale pelerinei Egeria, care scrie ca aceasta sarbatoare se tinea prin anii 382-384, la Ierusalim, la 40 de zile de la Nasterea Domnului. Printre autorii care au intocmit Slujbe inchinate acestui praznic se numara Sfantul Chiril al Ierusalimului, Sfantul Grigorie Teologul, precum si Sfantul Ioan Gura de Aur, scrie ziuadeconstanta.ro.

Vezi si Traditii si obiceiuri de Rusalii 
Intampinarea Domnului s-a petrecut cand s-au implinit 40 de zile de la nasterea Pruncului Sfant, Care a fost dus la Templul Ierusalimului, dupa Legea lui Moise, potrivit careia orice intai nascut de parte barbateasca trebuia sa fie inchinat Domnului si sa se dea jertfa, o pereche de turturele sau doi pui de porumbel, pentru purificarea mamei. Preasfanta Fecioara Maria, desi nu avea nevoie de purificare, deoarece a nascut fara stricaciune pe Izvorul Curatiei si Sfinteniei, s-a supus cu smerenie Legii timpului. Fiul lui Dumnezeu intrupat a fost purtat in brate de Fecioara Maria, care I L-a incredintat in biserica dreptului Simeon care I S-a inchinat cu smerenie. Mare carturar al Legii Vechi, dreptul Simeon s-a nascut cu 360 de ani inainte de Nasterea Domnului si ducea o viata sfanta, caruia i se vestise de catre Duhul Sfant ca nu va vedea moartea pana ce nu va vedea pe Hristos, dupa cum ne relateaza Sfantul evanghelist Luca. Simeon, iubitorul de Dumnezeu, l-a luat pe prunc in brate si multumind Domnului. In acea zi, Dreptul Simeon a trecut la Domnul.

Vezi si Traditii si obiceiuri de Sf. Andrei
Se considera ca in aceasta zi anotimpul rece se confrunta cu cel cald, sarbatoarea fiind un reper pentru prevederea timpului calendaristic. Oamenii puneau schimbarea vremii pe seama comportamentului paradoxal al ursului, numit Al Mare sau Martin. Pentru a castiga bunavointa animalului salbatic, ei asezau pe potecile pe unde obisnuia sa treaca acesta, bucati de carne sau vase cu miere de albine.

Se considera ca puterea acestui animal era transferata asupra oamenilor, in special asupra copiilor, daca acestia se ungeau, in ziua de 2 aprilie, cu grasime de urs. De asemenea, pentru a fi puternici si caliti in viata, copiii firavi erau botezati cu numele de Ursu. Bolnavii de „sperietoare" erau tratati in aceasta zi prin afumare cu par smuls dintr-o blana de urs iar, in satele pe unde se intampla sa treaca tiganii ursari, se obisnuia ca barbatii sa fie calcati terapeutic de catre ursii dresati.

Se credea ca, daca in aceasta zi este soare, ursul iese din barlog si, vazandu-si umbra, se sperie si se retrage, prevestind astfel, prelungirea iernii cu inca 6 saptamani. Dimpotriva, daca in ziua de Stretenie cerul este innorat, ursul nu-si poate vedea umbra si ramane afara, prevestind slabirea frigului si apropierea primaverii.

De ziua ursului, in functie de starea vremii, batranii faceau prognozarea timpului optim al culturilor de peste an, stabilind acum un adevarat grafic al semanaturilor de primavara. Prin livezi se purtau adevarate dialoguri intre pomicultori si pomi, iar pomii fructiferi fara rod in anul ce a trecut erau amenintati cu securea. Se credea ca in felul acesta, pomii vor fi determinati sa rodeasca. Legat de acest moment calendaristic, se mai credea ca Stretenia, sub infatisarea unei divinitati meteorologice feminine, trecea peste ape. Daca acestea nu erau inghetate, Stretenia facea un pod de gheata peste ele.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

intampinarea domnului stretenia ziua ursului ierusalim
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1624 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013390 (s)