News Flash:

Intamplarile neprevazute din viata lui Stefan Tomsa

19 Iunie 2013
1884 Vizualizari | 0 Comentarii
Stefan Tomsa a ajuns hatman al Moldovei intr-o perioada tulbure, in care principatul romanesc experimenta o dependenta tot mai accentuata de Imperiul Otoman, dupa domniile lui Stefan cel Mare si Petru Rares. Pe tronul Moldovei ajunsese un condorier de origine greaca, Despot Voda. Educat in Occident, acesta a incercat sa introduca reforma protestanta in Moldova, dupa ce l-a inlaturat de la domnie pe Alexandru Lapusneanul. Politica religioasa a domnitorului a provocat, in anul 1563, o rascoala a boierilor.
Domnitorul Moldovei a sfarsit decapitat in Polonia 
In fruntea ei s-a asezat hatmanul Stefan Tomsa, care si-a tradat domnitorul, pentru ca ravnea el insusi la tronul Moldovei. Armata l-a parasit pe Despot Voda, iar Stefan Tomsa a impresurat, in mai 1563, cetatea Suceava, unde se refugiase Despot Voda, impreuna cu mercenarii care ramasesera in solda sa. Insa, dupa un asediu de trei luni, lefegiii l-au parasit pe aventurierul grec si i s-au predat lui Stefan Tomsa. Despot Voda a pus in scena un mic spectacol. Potrivit cronicarului Grigore Ureche, el si-a imbracat vesmintele de ceremonie, inspirate de costumele imparatilor bizantini. Cu hainele tesute in aur si cu mare fala, el a iesit din cetate si i s-a inchinat lui Stefan Tomsa. El miza pe sentimentele cavaleresti ale rasculatului. Insa spectacolul nu l-a impresionat pe hatmanul care fusese ales domn. Stefan Tomsa i-a reprosat lui Despot Voda nelegiuirile si l-a ucis cu buzduganul de voievod. Insa Stefan Tomsa nu a avut noroc. Imediat, au inceput sa apara pretendenti la tronul Moldovei, scrie 2012en.ro.
La inceput, a navalit cu oaste hatmanul cazacilor, Dimitri Wisznowiczky, care descindea dintr-o sora a lui Petru Rares, casatorita cu un nobil polonez, din familie princiara, care detinea domenii intinse in Ucraina de azi. Hatmanul cazacilor nu a avut succes. Stefan Tomsa l-a luat prizonier. Cu scopul de a obtine bunavointa sultanului otoman, el l-a trimis la Constantinopole pe prizonier. Insa sultanul a refuzat sa il recunoasca drept domn pe hatman si i-a acordat firman pentru a doua domnie lui Alexandru Lapusneanul. Pentru ca Lapusneanul a ajuns in Moldova cu un corp de oaste turceasca, Stefan Tomsa s-a refugiat, in martie 1564, in Polonia. Sultanul a cerut sa fie pedepsit. Iar regele polonez Sigismund a dispus sa fie decapitat, sub pretextul unor pradaciuni pe care le facuse in Polonia cu un an inainte. Nefericitul domn al Moldovei si-a sfarsit zilele in mai 1564 si este inmormantat in catedrala ortodoxa in Liov.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

stefan tomsa hatman moldovei petru rares despot voda
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1848 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018847 (s)