News Flash:

"Intarziatii", mercenarii fara angajament din Razboiul de o suta de ani

21 Ianuarie 2015
928 Vizualizari | 0 Comentarii
Intarziatii, Cei veniti tarziu (din limba franceza, Les Tard-venus ) au fost mercenarii fara angajament, in intervalul de pace din 1360-1362, in Razboiul de o suta de ani, care s-au constituit in bande de talhari, pradand o arie larga din Franta orientala, cu precadere tinutul lionez (Le Lyonnais).

Prin semnarea tratatului de la Brétigny, in data de 8 mai 1360, partile beligerante s-au angajat la un armistitiu indelungat.

Mercenarii concediati, ramasi fara surse de trai, s-au organizat in bande, unele de marimea unui corp de armata.

Regele Angliei, Eduard al III-lea (1327-1377), a ordonat retragerea trupelor care ocupau fortaretele de pe teritoriul francez. O parte din comandantii acestora s-au supus ordinului, insa altii au pastrat pozitiile de lupta sub pretextul unui razboi necesar cu Regele Navarrei.

Vezi si Cum si-a construit regatul Carol Temerarul

Mercenarii germani, gasconi, flamanzi, bretoni au ramas fara contract. Impreuna cu aventurieri francezi si cu mica nobilime saracita de conflict, acestia au inceput sa intreprinda raiduri asupra domeniilor, castelelor si asezarilor civile.

Vezi si Succesiunea disputata in timpul Razboiului celor Doua Roze


Numele de Intarziati provine de la conceptia generala in epoca, conform careia acestia erau militarii angajati in serviciul Frantei dupa celelalte contingente.

Intarziatii s-au manifestat in ultimii ani de domnie ai lui Ioan cel Bun (Jean II le Bon, Rege al Frantei, 1350-1364).

Raidurile au inceput in Champagne, au continuat in zona Langres, Toul, Verdun, pana in Lorena, apoi au coborat in Burgundia. Taberele briganzilor au fost stabilite in zona oraselor Besançon, Dijon si Beaune. De aici, incursiunile s-au extins spre Vergy, Gévrey, Intarziatii ajungand sa asedieze Chalon in iarna 1361-1362. Efectivele bandelor au ajuns la cifra de 15.000 de combatanti.

Regele Ioan cel Bun a cerut varului sau, Jacques de Bourbon, sa organizeze o expeditie militara impotriva Intarziatilor. Jacques de Bourbon a solicitat sprijin vasalilor sai, seniorii din Auvergne, Limousin, Proventa, Savoia si Dauphiné. Armata constituita a fost cantonata intre Lyon si Macon, sub ordinele lui Jean de Melun.

Cele doua armate se confrunta in 6 aprilie 1362 la Brignais. Intarziatii inving armata regala.

Urmeaza o noua serie de raiduri.

In urma esecului militar, problema Intarziatilor persista si se arata a fi insolubila prin forta.

Papa a alocat suma de 60.000 de florini Marchizului de Montferrat pentru a-i angaja pe mercenari in vederea unei expeditii in Italia, impotriva seniorilor milanezi Galeas si Bernabo Visconti. Cea mai mare parte a conducatorilor trupelor de lefegii au acceptat solda si au pornit asupra Milanului.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

intarziatii mercenarii franta orientala armistitiu indelungat armata
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2426 (s) | 23 queries | Mysql time :0.081692 (s)