News Flash:

Intelegerea dintre Hitler si Stalin ce a dus la pierderea Basarabiei

4 Octombrie 2013
1303 Vizualizari | 0 Comentarii
Basarabia a fost rupta de Regatul Romaniei initial prin acordul dintre Hitler si Stalin de la 23 august 1939.
El a fost semnat la Moscova de ministrii lor de externe Joachim von Ribbentrop si Viaceslav Molotov. Ofensiva nazista impotriva Uniunii Sovietice in 1941 a permis apoi Romaniei conduse de maresalul Ion Antonescu sa recapete pentru scurt timp teritoriul dintre Prut si Nistru, potrivit Digi 24.
Dar contraofensiva sovietica din 1944 a dus atat la ocuparea Chisinaului, cat si a Bucurestiului. Iar Tratatele de la Paris din 1947 au confirmat si cedarea Basarabiei impreuna cu Bucovina de Nord, si plasarea Romaniei in sfera de influenta comunista. Urmarile acelor semnaturi se resimt si astazi.
De-a lungul Prutului, de-o parte si de alta a frontierei, exista zeci de localitati cu acelasi nume: Petresti, Macaresti, Ungheni, Sculeni. Acordul dintre Hitler si Stalin a facut ca in anul 1940 aceste asezari basarabene sa fie taiate in doua. Legaturile dintre locuitorii de pe cele doua maluri nu s-au refacut nici dupa caderea comunismului.
La 26 iunie 1940, ministrul de Externe sovietic Viaceslav Molotov i-a inmanat ambasadorului roman la Moscova, Gheorghe Davidescu, o nota ultimativa. URSS solicita Romaniei ca in 24 de ore sa accepte cedarea Basarabiei si a Bucovinei de Nord. Bucovina nu apartinuse niciodata Rusiei, ci Austriei, dar Uniunea Sovietica o revendica drept compensatie pentru cei 22 de ani de administratie romaneasca in Basarabia. Consiliul de Coroana al lui Carol al II lea, adunat la Bucuresti in aceeasi noapte, a hotarat initial sa reziste, dar URRS a revenit cu un nou ultimatum.
„Printre altele, sovieticii au spus in actele lor ultimative ca slabiciunea URSS era de domeniul trecutului, ca ceea ce se intamplase in 1918 trebuia reparat, ca Romania trebuia sa evacueze in cateva zile teritoriul Basarabiei si ceea ce era o noutate pentru oficialii romani si nordul Bucovinei, pentru ca asa cum spunea propaganda sovietica, jugul boierilor romani trebuie sa inceteze”, spune istoricul Dorin Dobrincu.
A doua zi, 27 iunie, tensiunea creste la Bucuresti. Consiliul de Coroana se aduna din nou, seara. Dar raportul nelinistitor al Statului Major spune ca armata romana nu poate face fata situatiei, iar semnalele primite de la Londra si Berlin fac ca voturile pentru acceptarea cedarilor teritoriale sa urce de la 10 la 19, cu numai sase in favoarea rezistentei si un vot pentru expectativa. Romania cedeaza astfel formal Basarabia. Fapt folosit si pana astazi de propaganda comunista.
Trupele sovietice nu au asteptat sa treaca cele patru zile convenite pentru evacuare si au intrat imediat in Basarabia, in ziua de 28 iunie. Bucovina de Nord si sudul Basarabiei au intrat in componenta Ucrainei. La Chisinau s-a instalat regimul comunist, iar Basarabia a fost unita cu Transnistria si a primit numele de Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca. Nici in ziua de astazi, oamenii de pe malul Prutului nu spun ca Romania a cedat Basarabia de buna voie.
Revenirea autoritatilor romane in Basarabia, o data cu celebrul ordin al lui Ion Antonescu „Soldati, va ordon: treceti Prutul!” de la 22 iunie 1941 a fost de scurta durata. Dupa infrangerea de la Stalingrad, contraofensiva sovietica a ajuns la Prut in martie 1944.
A fost momentul in care dincolo de Prut a reinceput teroarea comunista. Efectele Pactului Ribbentrop - Molotov au fost prelungite la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial de impartirea sferelor de influenta in Europa prin intelegerea de la Ialta, din februarie 1945, intre liderul sovietic Stalin, premierul britanic Churchill si presedintele american Roosvelt. Iar ruperea Basarabiei de Romania a fost admisa de marile puteri prin Tratatele de Pace de la Paris doi ani mai tarziu, in februarie 1947.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

basarabia regatul romaniei acordul hitler stalin viaceslav molotov
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1676 (s) | 36 queries | Mysql time :0.020093 (s)