News Flash:

Intrarea Armatei romane in Basarabia

27 Martie 2015
1192 Vizualizari | 0 Comentarii
In conditiile dezordinii de nestapanit, Consiliul Directorilor decide sa ceara ajutorul armatei romane. Dupa mai multe apeluri primite cu prudenta la Bucuresti, guvernul Bratianu a decis sa trimita peste Prut doua divizii de infanterie si doua de cavalerie, pentru restabilirea ordinii, protejarea populatiei, apararea cailor de comunicatie si a depozitelor, cu mentiunea ca armata romana fusese chemata prin comandamentul militar rus.

Vezi si Actul Unirii

La trecerea Prutului, armata romana a fost intampinata cu bucurie. O delegatie a Sfatului Tarii in frunte cu Pelivan si Inculet a venit in intampinarea diviziei a 11-a care se indrepta spre Chisinau. La 13/26 ianuarie 1918, armata romana, sub conducerea generalului Ernest Brosteanu, a intrat in Chisinau si a restabilit ordinea. Unitatile bolsevice s-a retras la Tighina, fara a opune rezistenta. In acelasi timp, divizia 13 a trecut Prutul in sudul Basarabiei, unde dezordinea era cu atat mai mare cu cat elementele bulgare, lipovene, tatare, gagauze, fusesera incitate la dezordine de bolsevici si pe care armata rusa le scapase complet de sub control. Pacificarea regiunii a fost mai dificila, dar pana la 8 martie, in conditii de iarna grea, armata romana a intrat in Cetatea Alba. Totodata, fortele bolsevice retrase la Tighina au fost complet anihilate la 7 februarie.

Vezi si Infiintarea Sfatului Tarii


Puterea sovietica, ignorand principiul autodeterminarii pe care aparent il sustinuse pana atunci, a considerat actiunea drept un act de agresiune pe propriul teritoriu, a rupt relatiile diplomatice cu Romania si a confiscat tezaurul Romaniei aflat atunci la Moscova.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

dezordinii nestapanit consiliul directorilor armatei romane pelivan
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2343 (s) | 23 queries | Mysql time :0.075327 (s)