News Flash:

Intrarea lui Carol I in Romania

20 Aprilie 2015
1160 Vizualizari | 0 Comentarii
Dupa exilarea lui Alexandru Ioan Cuza tara era in plin haos. Alegerea lui Cuza ca domnitor in ambele principate fusese singurul motiv pentru care puterile europene permisesera unirea principatelor Moldovei si Tarii Romanesti, iar acum tara risca sa ajunga la dizolvarea acestei uniri. Tanarul Carol a trebuit sa calatoreasca incognito (pe traseu a fost nevoit sa apeleze la experienta dobandita de Bratianu si Rosetti pe parcursul revolutiei pasoptiste; astfel el, practic, s-a deghizat), sub numele de Karl Hettingen, cu trenul pe ruta Düsseldorf - Bonn - Freiburg - Zürich - Viena - Budapesta, datorita conflictului care exista intre tara sa si Imperiul Austriac. Nici chiar in tara sa de origine nu era bine vazuta aceasta preluare a scaunului Principatelor, fapt afirmat de cancelarul Bismarck (care l-a avertizat mai mult sau mai putin amical ca va fi nevoit sa sarute "papucul Sultanului", fapt in sine care a fost ocolit de Carol si de predecesorul acestuia).

Vezi si INEDIT! Cum saluta regele Carol I?

Dupa ce a pasit pe teritoriul tarii, punand prima data piciorul pe pamant romanesc in localitatea Drobeta-Turnu Severin (prima casa in care a intrat fiind actualmente biblioteca), Bratianu l-a insotit mai departe cu trasura pana la podul Mogosoaiei. Traseul prin tara, de le Turnu Severin la Bucuresti, a cuprins orasele Horezu, Ramnicu-Valcea, Curtea de Arges, Campulung si Targoviste, vechiul drum al tarii, pastrat mai tarziu in memorie drept „Drumul lui Carol”.

Vezi si Talentul ascuns a lui Carol I

Pe 10 mai 1866 Carol a intrat in Bucuresti. Vestea sosirii sale fusese transmisa prin telegraf si a fost intampinat de o multime entuziasta de oameni, dornici sa cunoasca noul conducator. La Baneasa i s-a inmanat cheia orasului. Si-a rostit juramantul in limba franceza: „Jur de a fi credincios legilor tarii, de a pastra religiunea Romaniei precum si integritatea teritoriului ei, si de a domni ca domn constitutional” (in traducere).Cuplul regal a fost binecuvantat in aceeasi zi in Dealul Mitropoliei de catre mitropolitul Ungrovlahiei.

Domnia lui Carol I a inceput, de fapt, in aprilie 1866, odata cu intrarea sa in tara. Proclamat domnitor al Romaniei in ziua de 10 mai 1866, ramane cu acest titlu pana in 14 martie 1881, cand este proclamat rege, devenind astfel primul rege al Romaniei. A fost primul monarh din dinastia Hohenzollern-Sigmaringen, al carei nume se transforma, incepand cu regele Ferdinand I, in Casa Regala de Romania, dinastie care va conduce tara pana la proclamarea Republicii Populare Romane in 1947.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

exilarea moldovei tarii romanesti tanarul carol bratianu rosetti
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2220 (s) | 34 queries | Mysql time :0.085410 (s)