News Flash:

Iohannis: Sprijin infiintarea in Romania a unui Muzeu al Evreilor si Holocaustului

8 Martie 2016
468 Vizualizari | 0 Comentarii
Iohannis
Presedintele Klaus Iohannis a declarat marti ca sprijina infiintarea in Romania a unui Muzeu al Evreilor si Holocaustului si ca va incuraja autoritatile, in special Institutul Wiesel, sa faca un efort pentru a descoperi cat mai multi dintre romanii care au salvat de la moarte semeni evrei sau romi.

 ''Proiectul meu de tara – Romania educata – are implicatii si asupra temei Holocaustului. Educatia reprezinta primul pas pentru o mai buna intelegere a Holocaustului si pentru reconcilierea cu trecutul. (...). Respingerea antisemitismului, a xenofobiei, a urii rasiale, a discriminarii si intolerantei incepe cu o cunoastere solida a realitatilor istorice care au condus la astfel de atrocitati. Toleranta si respectul pentru semeni se sadeste de la varste fragede, iar scoala are un rol fundamental in acest caz. Luand in considerare aceste lucruri, in calitate de Presedinte al Romaniei, voi pleda pentru construirea unui astfel de muzeu la Bucuresti. Sunt pe deplin hotarat sa sprijin infiintarea in Romania a unui Muzeu al Evreilor si Holocaustului. Voi discuta cu Guvernul sa avem un plan concret cat de curand'', a anuntat seful statului marti la finalul vizitei la Memorialul Martirilor si Eroilor Holocaustului ''Yad Vashem'' din Ierusalim.

El a subliniat ca cea mai buna educatie este cea traita, experimentata, iar un astfel de muzeu este o ''sursa nesperata de educatie pentru democratie''.

Vezi si Muzeul Axiopolis, o fascinanta lectie de istorie


''Importanta si utilitatea unui muzeu de talia si prestigiul Yad Vashem-ului este ca genereaza automat intrebari despre cum a fost posibila comiterea unor asemenea atrocitati, de catre cine si mai ales de ce. Asadar, profesorii si elevii romani ar putea avea acasa un astfel de muzeu, unde sa vina si sa invete despre Holocaust. Asa cum am spus, Romania a facut foarte multe lucruri la nivelul memoriei institutionale, al legislatiei si al institutiilor statului, dar un astfel de muzeu ar produce transformari acolo unde aceste instrumente nu ajung intotdeauna, si anume in planul mentalitatilor societatii. Un astfel de muzeu ar avea o misiune foarte prezenta in societate: sa vorbeasca despre libertate, despre drepturile omului si despre valorile europene. Un astfel de muzeu nu este o institutie a trecutului, ci a viitorului, pentru ca educa si arata mai ales ce inseamna diversitatea, nevoia de toleranta, de responsabilitate civica. Orice forma de intoleranta, rasism, ura si discriminare reprezinta amenintari la adresa democratiei'', a adaugat Klaus Iohannis.

Vezi si Imagini revoltatoare. Revolutionarii au distrus Palatul Spayer - VIDEO

Presedintele a precizat ca s-a interesat de numarul salvatorilor romani din timpul Holocaustului, recunoscuti oficial pentru actele lor curajoase. ''Am aflat ca Romania are, comparativ cu alte state din regiune, un numar foarte mic, doar aproximativ 60 de persoane, de «Drepti intre Popoare». Explicatia este una istorica: in timpul comunismului, romanilor li s-a ascuns aceasta parte a istoriei recente. Ororile cadeau aproape intotdeauna in sarcina inamicilor, deci salvatorii romani nu trebuiau sa fie aratati, atata timp cat autoritatile comuniste negau responsabilitatea locala la Holocaust. Ar fi o forma de responsabilitate si de recunostinta sa aratam nu doar criminalii, ci si salvatorii. Au existat romani, pe care nu ii stim inca azi, dar care au dat dovada de solidaritate umana. Ei si-au riscat libertatea si viata, pentru a salva de la moarte semeni evrei sau romi. Gesturile lor curajoase reprezinta pentru noi un exemplu'', a afirmat seful statului.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

romania holocaustului institutul wiesel evrei romi ierusalim
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1617 (s) | 34 queries | Mysql time :0.015719 (s)