News Flash:

Ion Antonescu despre motivele depasirii liniei Nistrului : „Istoria se scrie cu spada!"

6 Noiembrie 2013
1615 Vizualizari | 0 Comentarii
Anul trecut ne-au luat rusii Bucovina. Noi luptam acum sa ramana Bucovina in stapanirea Neamului Romanesc. Daca n-avem aliati puternici, care sa aiba unitate de interes, si asa o pierdem.
Nu putem rezista fata de acestia, de la Est. De aceea a trebuit ca, in tot timpul vietii noastre istorice, sa facem o necontenita echilibristica. 
Am pierdut ceea ce am pierdut prin politica Regelui Carol al II-lea. Daca stiam sa ne adaptam la timp situatiei politice din Europa, nu pierdeam nimic.
Dar nu ne-am adaptat la timp. Noi am facut sentimentalism in politica, chiar cand a fost vorba de apararea vietii Neamului Romanesc. 
Am facut mereu sentimentalism pentru ca suntem filofrancezi – si am pierdut granitele Neamului Romanesc pentru ca am fost filoenglezi – si am pierdut hotarele tarii noastre! Noi, filofrancezii! Dar nici nu stie taranul ce este aceea. Nu i-a vazut nici in pictura macar, nici pe francezi, nici pe englezi. 
Noi trebuie sa fim filoromani si sa stim cum sa ne putem apara granitele. 
In circumstantele internationale de azi, pe ce ne puteam sprijini situatia noastra? Pe germani. Nu ne sprijinim pe Germania, suntem sfartecati. 
Daca o faceam la timp, scapam Statul Romanesc. Si in lupta pe care o purtam, puteam eu, cand se bateau germanii cu rusii, dupa ce am luat Basarabia, puteam sa ma opresc? Sau sa fi facut cum spun unii: sa fi asteptat, ca ne-ar fi dat-o, la pace, englezii? Puteam sa stau cu bratele incrucisate, cand germanii se bateau cu rusii si sa astept ca sa ni se dea Basarabia de catre englezi? Si daca am fi pornit la lupta, fara Germania nu ne puteam lua Basarabia.
Bravura soldatului roman? Priceperea generalului Antonescu? Sunt mofturi. Putea sa fie generalul Antonescu de un miliard de ori mai priceput si soldatul roman de un miliard de ori mai brav: Basarabia si Bucovina nu le luam de la rusi.
Si dupa ce le-am luat cu ajutorul Armatei Germane, puteam sa ma opresc la Nistru? Puteam eu sa spun: «Eu mi-am luat partea mea, ma opresc aici!»? 
Ca si doi tarani, care pun ce au impreuna ca sa-si are locul si dupa ce unul si-a arat, sa spuna celuilalt: Eu nu te mai ajut, fiindca mi-am facut treaba mea.
Dar aceasta n-o fac nici doi tarani. Si atunci cum mi se poate pretinde sa fac eu aceasta, pe plan militar? Ar insemna sa dezonorez si Armata si Poporul Roman, pe veci. 
Ar fi o dezonoare pentru noi, sa ma fi dus pana la Nistru si sa le fi spus nemtilor apoi: «la revedere!». Vedeti in ce stare de decadenta se gaseste conducerea acestui Stat, daca se gasesc intre conducatori oameni cu o astfel de mentalitate, care ne cer sa lasam pe nemti sa se bata si noi sa asteptam de la englezi Basarabia si Bucovina.
Se inseala cine crede ca ne-ar fi dat cineva Basarabia si Bucovina, daca nu ne-am fi batut pentru ele cu rusii. Ba poate ca atunci ne-ar fi intors foaia si ne-ar fi spus ca am facut o rea politica, pentru ca nu ne-am batut.”
*Extras din „Stenogramele sedintelor Consiliului de Ministri, Guvernarea Ion Antonescu, Vol IV, (iulie – septembrie 1941)”, publicat de Arhivele Nationale ale Romaniei, Bucuresti, 2000 via Revista Art-emis
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

rusii bucovina neamului romanesc antonescu generalul antonescu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1651 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019093 (s)