News Flash:

ION NEAGOE: " … o simpla pata de culoare imi poate inflori sufletul."

4 Decembrie 2017
254 Vizualizari | 0 Comentarii
ION NEAGOE

Galeria de arta DANA, in parteneriat cu Complexul Muzeal National Moldova Iasi – Muzeul de Arta si sprijinita de generosii colectionari ieseni, deschide in perioada 4 decembrie 2017- 5 ianuarie 2018 expozitia retrospectiva ION NEAGOE. „N-am putut fi intrebat daca vreau sa intru in viata asta, dar nici nu pot fi oprit s-o parasesc pentru aceea pe care n-o cunosc inca”. (Ion Neagoe)

Nu-i mai putin adevarat ca viata impreuna cu opera au raporturi intime; punctele de tangenta nu fac altceva decat sa traduca unirea inefabila cu creatorul, opera lasata (semnul plastic ori cuvantul), nefiind altceva decat rezultatul misteriosului efort al facerii. Nimeni si nimic nu l-a putut opri pe Ion Neagoe in existenta lui de om si artist sa interpreteze viata sa ca vehiculul operei sale – „Mi-e groaza de banal! Pictura e prima care-mi aminteste tot timpul ca viata pe care ar trebui s-o traiesc se afla dincolo de acceptarea obisnuitului. Tragedia mea este neputinta inteleasa in toate directiile; de alaturi, privirea blajina a lui Pallady ma mustra”… (Traian Mocanu) Dupa absolvirea Institutului de Arta „Nicolae Grigorescu” din Bucuresti in 1961 – clasa maestrului Bogdan Catul -, Ion Neagoe urmeaza o remarcabila cariera artistica dar si didactica in cadrul Facultatii de Arte Plastice a Conservatorului „George Enescu” din Iasi. Ampla sa activitate de creatie este recunoscuta nu doar in tara (la Saloanele din Iasi si Bucuresti) ci si in strainatate. In 1968 expune la Galeria „Guggenheim” din Londra.

Expozitia de acum se vrea a fi un omagiu adus acestui artist ce a lasat in urma sa „prin Cuvant – un mister al continutului, iar prin culoare un mister al formei”. Deschiderea expozitiei va avea loc luni, 4 decembrie, orele 18.00 la Galeria de arta DANA din str. Profesor Cujba, nr. 17. Iasi. Prezinta Maria Bilasevschi (critic de arta), Grigore Ilisei (scriitor) si Traian Mocanu (artist plastic).

„Pictura lui Ion Neagoe o redescopar ca asteptare intrupata a vietii spirituale, un presentiment activ, nu o cumintenie vecina cu impersonalul, orienteaza aceste forme ale sperantei intr-o eterna cautare de sine. Asteptarea devine insasi starea vietii spiritului. E un gest care stabileste o paralela a efortului uman spre frumos, undeva mai sus de noi, in acea gratioasa sfidare si inocenta provocare sonora, in acel semn melodic al opririi timpului in loc. Pictura insa e arta care te indeamna poate cel mai direct sa-l opresti in loc. Voluta destinului o purtam cu totii. Plenitudinea memoriei ei se adreseaza vocatiei noastre. Pictura maestrului va ramane pentru mine o provocare spirituala. Indrazneala operei sale pictate este expresia ganditoare a luminii cutreierand adancurile prin culoare”. (Traian Mocanu)

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1717 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013683 (s)