News Flash:

Iosip Broz Tito, revolutionarul

7 Aprilie 2015
687 Vizualizari | 0 Comentarii
Dupa treisprezece luni in spital, Broz a fost trimis intr-un lagar de munca in Muntii Ural, unde prizonierii l-au ales lider de lagar. In februarie 1917, muncitorii revoltati au patruns in inchisoare si i-au eliberat pe detinuti. Ulterior, Broz s-a alaturat unui grup bolsevic. In aprilie 1917 a fost arestat inca odata si a participat la demonstratiile din Petrograd (Sankt Petersburg) pe 16-17 iulie 1917. In drum spre Finlanda, Broz a fost prins si inchis in Fortareata Petru si Pavel timp de trei saptamani.

A fost din nou trimis la Kungur, dar a scapat din tren. Aflat in Omsk, Siberia, se ascundea cu o familie de rusi, unde si-a cunoscut viitoarea sotie, Pelagija Belousova.

Dupa Revolutia din Octombrie, s-a alaturat unitatii Garzilor Rosii in Omsk. Dupa o contraofensiva alba, a fugit in Kirgistan si s-a intors ulterior in Omsk, unde s-a casatorit cu Belousova. In primavara anului 1918, s-a alaturat sectiei iugoslave al Partidul Comunist Rusesc. In iunie, Broz a plecat din Omsk pentru un loc de munca si pentru a-si intretine familia si a fost angajat ca mecanic aproape de Omsk timp de un an. In ianuarie 1920, el si sotia sa au parcurs un drum lung si dificil catre Iugoslavia, ajungand in septembrie.

Odata ajuns, Broz s-a alaturat Partidului Comunist Iugoslav. Influenta PCI in viata sa politica din Regatul Iugoslaviei a fost amplificata rapid. In alegerile din 1920, comunistii au castigat 59 de locuri in parlament, devenind al treilea partid ca putere.

Vezi si Trenul personal al fostului dictator iugoslav Iosip Broz Tito transformat in muzeu

Castigand numeroase alegeri locale, acestia au castigat chiar si un bastion in Zagreb, alegandu-l pe Svetozar Delici ca primar. Cu toate acestea, odata cu asasinarea lui Milorad Drašković, ministrul iugoslav de interne, de un tanar comunist pe 2 august 1921, PCI a fost declarat ilegal sub Actul Securitatii Statului Iugoslav din 1921.

Din 1920-1921, toate mandatele castigate de comunisti au fost anulate. Broz a continuat sa lucreze in subteran, in ciuda presiunii comunistilor de la guvern. Din 1921, s-a mutat la Veliko Trojstvo in apropiere de Bjelovar si a gasit de lucru ca masinist.

Vezi si Ortodoxia albaneza in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial


In 1925, Broz s-a mutat la Kraljevita, unde lucra pe un santier naval.

A fost ales ca lider de uniune iar un an mai tarziu a condus o greva pe santierul naval. A fost concediat si s-a mutat in Belgrad, unde a lucrat la o fabrica de trenuri in Smederevska Palanka. A fost ales Comisar al Muncitorilor dar a fost concediat imediat dupa ce i-a fost descoperita apartenenta la PCI. Apoi Broz s-a mutat la Zagreb, unde a fost numit secretar al Uniunii Muncitorilor Metalurgisti din Croatia. In 1928 a devenit secretarul Filialei din Zagreb al PCI. In acelasi an a fost arestat si judecat pentru activitatile sale comuniste si trimis in inchisoare.

In timpul celor cinci ani petrecuti la inchisoarea Lepoglava, l-a cunoscut pe Mosa Pijade care devenise mentorul sau ideologic.

Dupa ce a fost eliberat, el a trait incognito si a asumat numeroase noms de guerre, printre care „Walter” si „Tito”.

In 1934, Comitetul Provincial de la Zagreb l-a trimis pe Tito la Viena unde toate Comitetele Centrale ale Partidului Comunist Iugoslav s-au refugiat. A fost numit in Comitet si a inceput sa-si numeasca oamenii printre care Edvard Kardelj, Milovan Djilas, Aleksandar Rankovici si Boris Kidric. In 1935, Tito a plecat in Uniunea Sovietica, unde a lucrat timp de un an in sectia Balcani a Cominternului. A fost membru al Partidului Comunist Sovietic si al politiei secrete sovietice (NKVD). In 1936, Cominternul l-a trimis pe „tovarasul Walter” (in esenta Tito) inapoi in Iugoslavia pentru a epura Partidul Comunist. In 1937, Stalin l-a asasinat pe secretarul general al PCI, Milan Gorkić, la Moscova. Ulterior, Tito a fost numit secretar general al PCI care era in continuare ilegal.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

broz lagar muntii ural lider sankt petersburg kungur siberia omsk nkvd
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2356 (s) | 34 queries | Mysql time :0.077751 (s)