News Flash:

Istoria arheologiei

14 Ianuarie 2015
995 Vizualizari | 0 Comentarii
Arheologia s-a dezvoltat dintr-un studiu multi- disciplinar mai vechi cunoscut sub numele de antiquarianism. Anticarii au studiat istoria, cu o atentie deosebita la artefacte antice si manuscrise , precum si site-uri istorice. Antiquarianismul s-a axat pe dovezi empirice , pentru intelegerea trecutului , incapsulate in motto-ul anticarului secolului al XVIII-lea , Sir Richard Colt Hoare, " Vorbim de fapte , nu de teorie " . Un pas important spre sistematizarea arheologiei ca stiinta a avut loc in timpul epocii Luminilor in Europa, in secolele XVII-XVIII.In Europa , interesul pentru resturile civilizatiei greco-romane si redescoperirea culturii clasice a inceput la sfarsitul Evului Mediu. Flavio Biondo, un umanist istoric italian renascentist a creat un ghid sistematic la ruinele si topografia Romei antice, in secolul al XV-lea pentru care a fost numit si fondatorul timpuri al arheologiei. Anticari ca John Leland si William Camden au efectuat expeditii de cercetare in mediile rurale engleze , interpretand monumentele pe care le-au intampinat.

Unul dintre primele site-uri in care au fost facute sapaturi arheologice a fost Stonehenge si alte monumente megalitice din Anglia. John Aubrey a fost un arheolog pionier care a inregistrat numeroase monumente megalitice de teren si de alta natura in sudul Angliei. A incercat sa traseze evolutia cronologica stilistica a scrisului de mana, arhitectura medievala, costumele si heraldica

Vezi si Inscriptie palindromica in greaca veche, descoperita

Sapaturile au fost efectuate in orasele antice Pompei si Herculaneum , ambele care au fost acoperite de cenusa in timpul eruptiei Vezuviului in 79. Aceste sapaturi au inceput in 1748 , in Pompei , in timp ce la Herculaneum au inceput in 1738 . Descoperirea oraselor intregi , complete, cu tot cu obiectele si cadavrele bine conservate , precum si descoperirea de fresce vechi , au avut un impact mare in intreaga Europa .Cu toate acestea , inainte de dezvoltarea unor tehnici moderne , sapaturile au avut tendinta de a fi intamplatoare , iar unele concepte, precum stratificarea si de contextul, au fost complet trecute cu vederea .

Vezi si O structura arheologica misterioasa, descoperita in Israel

Parintele sapaturilor arheologice a fost William Cunnington ( 1754-1810 ) . El a efectuat sapaturi in Wiltshire in 1798 , fiind finantat de catre Sir Richard Colt Hoare. Cunnington a facut inregistrari meticuloase ale movilele neolitice si epocii bronzului , iar termenii le-a folosit pentru a clasifica si de a le descrie , fiind inca utilizate de catre arheologii de astazi .

Vezi si Scafandrii au desoperit „metalul fabulos” al Antichitatii

Una dintre cele mai importante realizari ale arheologiei din secolul al XIX-lea a fost dezvoltarea stratigrafiei, suprapunerea straturilor fiind asociata cu perioade succesive, idee initiatata de William Smith , James Hutton si Charles Lyell . Aplicarea stratigrafiei pentru arheologie a avut loc in sapaturile pe site-uri preistorice si din epoca bronzului . In al treilea si al patrulea deceniu al secolului al XIX-lea , arheologii , cum ar fi Jacques Boucher de Perthes si Christian Jürgensen Thomsen au ordonat cronologic artefactele pe care le-au gasit .

O figura importanta in dezvoltarea arheologiei intr-o stiinta riguroasa a fost ofiterul de armata si etnologul, Augustus Pitt Rivers, care a inceput sapaturile de pe terenul sau in Anglia, in anii 1880.

Abordarea sa a fost extrem de metodica cu standardele timpului , si este in general considerat ca fiind primul arheolog stiintific . El a aranjat artefacte sale in functie de tipologie si ordine cronologica . Acest stil de amenajare , conceput pentru a evidentia tendintele evolutive in artefactele umane , a fost de o importanta enorma pentru datarea exacta a obiectelor.  Cea mai importanta inovatie metodologica a sa a fost insistenta lui ca toate artefacte , nu doar pe cele frumoase sau unice , sa fie colectate si catalogate.

William Flinders Petrie poate fi in mod legitim numit Parintele Arheologiei . Petrie a fost primul care a investiga stiintific Marea Piramida din Egipt in anii 1880 . Inregistrarea lui minutioasa si studiul de artefacte , atat in ​​Egipt si mai tarziu in Palestina , au stabilit multe dintre ideile din spatele inregistrarii arheologice moderne , el remarcand ca " eu cred ca adevarata linie de cercetare se afla in notarea si compararea celor mai mici detalii . " Petrie a dezvoltat sistemul de straturi pe datare bazat pe ceramica si constatarile din ceramica , care a revolutionat baza cronologica a Egiptologiei . El a fost , de asemenea, un mentor pentru o intreaga generatie de egiptologi , inclusiv Howard Carter , care a descoperit mormantul faraonului Tutankhamon in 1922.

Primele sapaturi stratigrafice populare care au prins la public au avut loc pe site-ul antic Troia , efectuate de Heinrich Schliemann , Frank Calvert , Wilhelm Dörpfeld si Carl Blegen in anii 1870, descoperind si cercetand noua orase diferite, suprapuse , de la preistorie la epoca elenistica . Intre timp , lucrarile lui Sir Arthur Evans la Cnossos in Creta au relevat existenta unei stravechi civilizatii avansate.

Urmatoarea figura majora in dezvoltarea arheologiei a fost Sir Mortimer Wheeler, care a dezvoltat reteaua de excavare, imbunatatita in continuare de catre elevul sau, Kathleen Kenyon .

Arheologia a devenit o activitate profesionala in prima jumatate a secolului XX , si a devenit posibil pentru a studia arheologia ca un subiect in universitati si chiar scoli . Pana la sfarsitul secolului XX, aproape toti arheologii profesionisti , cel putin in tarile dezvoltate , au fost absolventi . Adaptarea si inovarea arheologiei a continuat in aceasta perioada , cand arheologia maritima si arheologia urbana au devenit mai raspandite si arheologia preventiva a fost dezvoltata ca urmare a cresterii dezvoltarii comerciale
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

arheologia studiu disciplinar antiquarianism anticarii evului mediu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1841 (s) | 23 queries | Mysql time :0.018248 (s)