News Flash:

Istoria ce nu se invata in scoala: Iosif Trifa, neclintit in credinta - VIDEO

24 Martie 2015
896 Vizualizari | 0 Comentarii
Iosif Trifa
Iosif Trifa s-a nascut in familia lui Dimitrie si Ana Trifa din satul Certege, jud. Turda, ca al patrulea din cei sase fii ai acestora. Pruncul Iosif a fost botezat in ziua de 6 martie 1888.

La sapte ani, in 1895, incepe scoala primara in satul sau, iar in 1900 incepe gimnaziul la Beius, dupa care a studiat teologia, la Sibiu. In 1910 este numit invatator confesional in localitatea Vidra de Sus - care s-a numit mai tarziu, Avram Iancu – acesta fiind satul in care se nascuse acest erou. In 1911 se casatoreste cu Iuliana Iancu, nepoata de frate a eroului Avram Iancu. Tot in acest an este hirotonit preot in Vidra. In 1912 are primul copil, o fetita, Olimpia, care moare in anul urmator. In 1914 are al doilea copil, un baiat, Titus-Gheorghe, care la fel moare in urmatorul an. Tot in acest an incepe Primul Razboi Mondial. Ardealul se gaseste sub stapanirea austro-ungara.

In 1916 are al treilea copil, un baiat, caruia ii pune numele la fel ca primului: Titus-Gheorghe. A fost singurul fiu ramas in viata. In 1918 are al patrulea copil, o fetita – Augustina. Se sfarseste Marele Razboi, dar izbucneste epidemia de gripa (spaniola) care secera multe vieti. I se imbolnaveste grav sotia Iuliana, impreuna cu fiica Augustina. Dupa o scurta zacere, mor amandoua si le inmormanteaza langa cei doi copii, in fata bisericutei de lemn din Vidra de Sus. Ramane numai cu fiul sau Tit, orfan de mama la numai trei ani.

Inca din gimnaziul de la Beius, unde este mereu primul dintre colegii sai, intretine legaturi culturale si colegiale cu multi alti elevi fruntasi din alte scoli din Ardeal, ca si din Tara Romaneasca. Corespondenta lui de atunci este plina de caldura evanghelica si de sentiment patriotic, vadind pe marele om, al Bisericii si al Neamului, de mai tarziu.

Vezi si Sfintii inchisorilor - DOCUMENTAR - VIDEO


Inca din anii studentiei de la Sibiu a inceput sa publice articole si relatari despre diverse intamplari din Tara Motilor si din viata oamenilor de la tara, in sprijinul plugarilor si al muncitorilor, care duceau tot greul impozitelor si al razboiului, dar erau cei mai nedreptatiti si lipsiti. Dupa terminarea Teologiei, in timpul functionarii ca invatator, apoi preot, in satul Vidra de Sus, a continuat munca de publicist si aparator al cauzei motilor, nedreptatiti atat de stapanirea straina de Neam, cat si de stapanii straini de Dumnezeu. Daca s-ar aduna vreodata aceste scrieri, raspandite prin mai toate publicatiile de atunci, aceasta colectie ar uimi prin bogatia de idei, de talent si de solutii practice pe care le impartasea contemporanilor.

Pe langa aceste scrieri cu caracter social, cultural si patriotic, parintele Iosif incepe si un alt gen de lucrari cu caracter moral-biblic, in paginile de duminica ale diferitelor ziare si reviste, atat laice, cat si bisericesti. Astfel ca la data terminarii razboiului, prin anii 1920, el era un cunoscut si apreciat scriitor, mai ales bisericesc, din Ardeal. In timpul acesta ii apare prima sa carte de predici „Spre Canaan”, tiparita la Arad. Datorita talentului sau, precum si a relatiilor sale cu diferite personalitati ale vietii culturale si religioase, este chemat in acelasi timp pentru a ocupa diferite posturi importante, atat la Cluj, de catre prietenul sau, profesorul Ioan Lupas, cat si la Sibiu, de catre noul mitropolit de atunci, Nicolae Balan, care ii fusese si profesor in anii de teologie de la Sibiu.

Vezi si Parintele Nicolae Pogan sub persecutia comunista


Alege Sibiul si intra ca duhovnic la Academia Teologica si ca director la orfelinatul ortodox. In acelasi timp are loc la Mitropolia Ardealului un fel de congres biblic, o miscare puternic progresista pentru emanciparea biblica a Bisericii si a neamului nostru, acum in noua viata organizata a Romaniei Mari. Dupa independenta nationala si intregirea teritoriala cu care am iesit din marele razboi lung si greu care abia se terminase.

In cadrul mai multor masuri de reorganizare care se concepusera la acest congres si ca urmare a lui, s-a hotarat si infiintarea unei gazete religioase pentru popor, care sa initieze o mare miscare de masa pentru o vietuire crestineasca autenica si organizata.

Vezi si Marturii din cumplitele inchisori comuniste

Procesul acesta de armonizare a unei lumi ravasita de razboiul greu, de stapanirile straine, de interesele feluritelor partide, de intunericul analfabetismului si mai ales de indobitocirea pacatelor si coruptiei in care zaceau bietele multimi care erau ca o turma fara pastor – se anunta anevoios, greoi si lung. Munca pentru indreptarea atator rele, atat de adanc inradacinate in firea si in viata acestor biete multimi, va fi nu numai nespus de grea, dar si nespus de lunga, din pricina ca nu numai mijloacele pentru ducerea acestei lupte lipseau aproape cu desavarsire, dar si pentru ca cei care erau hotarati sa se sacrifice pentru idealul acesta erau nespus de putini.

In anul 1922 cand se hotari la conducerea Mitropoliei Sibiului sa se inceapa aparitia acelei foi religioase pentru popor numita „Lumina Satelor”, la conducerea ei a fost asezat ca redactor preotul Iosif Trifa. Acesta, pe langa postul de duhovnic al teologilor si de director al orfelinatului, a preluat si aceasta sarcina .

Asa s-a ajuns la Noaptea de Bilant si de Revelatie a Anului Nou 1923. Din aceasta noapte de zbucium si de prabusire s-a nascut saltul stralucit si innoitor al Oastei Domnului. Acesta a ramas pe totdeauna primul An Nou cu adevarat al acestei Credinte si al acestui Neam care nu avusesera pana atunci decat ani vechi, inceputi si sfarsiti in acelasi vechi si intunecos fel al pacatului, al necredintei, al bigotismului si al formalismului inghetat si impilat in robia si in robia pacatului si pacatosirii.

In 1928 a avut loc la Arad primul congres al preotilor misionari sub patronajul P.S. Grigorie Comsa – episcopul locului. Acest congres avea sa elaboreze un „Statut al Asociatiei preotilor misionari pentru a fi trimis Sfantului Sinod spre aprobare, pr. I. Trifa fiind ales in comitetul de conducere."

In 1935 Mitropolia inainteaza dosarul cu caterisirea preotului Iosif Trifa la Sfantul Sinod, dupa un conflict amar cu superiorul sau, Mitropolitul Nicolae Balan. In sedinta sa din 13 martie 1936, Sfantul Sinod confirma sentinta de condamnare la caterisire cu nr. 4/1935 a Consistoriului Mitropolitan din Sibiu. In intampinarea acestei confirmari, parintele Trifa, desi bolnav, se deplaseaza la Bucuresti depunand Cancelariei Sf. Sinod o cerere de gratiere la data de 16 martie 1936. Este semnificativ faptul ca la aceasta cerere Sf. Sinod va raspunde abia dupa un an, in sedinta din 9 martie 1937, probabil sperand intr-o impacare la centrul Oastei din Sibiu. Dar, ca orice lumina care sperie fapturile intunericului, aceasta minunata si innoitoare faclie a lui Dumnezeu le-a speriat pe toate vietatile care iubeau pacatul si isi ingrasau trupurile din mentinerea lui. Si, ca bufnitele speriate de felinar, s-au repezit sa stinga lumina cea noua si sa-l sfasie pe purtatorul ei.

Dupa un proces bisericesc este caterisit, preotului Iosif Trifa ii este interzis de a publica si este deposedat de avere. El decedeaza in urma unei operatii pe cord la 12 februarie 1938 iar a patra zi dupa moarte, ca o monstruoasa conditie fara de care nu putea fi nici inmormantat, i-a fost luata si haina de preot, sfasiata in bucati si rupta de pe trupul sau din sicriu.

La mormantul preotului Iosif Trifa din cimitirul Sibiului vin sute si mii de suflete recunoscatoare nu numai de cele doua ori pe an: in 12 februarie, data decesului sau, sau de Praznicul Duhului Sfant – Sarbatoarea Oastei Domnului, ci in fiecare zi.

In sedinta sa din 28 septembrie 1990, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane - la propunerea Preasfintitului Serafim Joanta al Germaniei- decide ridicarea caterisirii preotului Iosif Trifa.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

iosif trifa turda marele razboi tara romaneasca tara motilor
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2182 (s) | 23 queries | Mysql time :0.074765 (s)