News Flash:

Istoria celei mai vechi artere ale Bucurestiului, Calea Victoriei

6 Martie 2015
1332 Vizualizari | 0 Comentarii
Calea Victoriei1
Calea Victoriei este una din cele mai vechi artere ale Bucurestiului. Inainte de domnia lui Constantin Brancoveanu, strada nu facea parte din Bucuresti, numele ei fiind Drumul Brasovului si era formata doar din bucata dintre Cercul Militar si Piata Victoriei. Portiunea cuprinsa intre Piata Natiunilor Unite (fosta Piata Senatului) si bulevardul Regina Elisabeta era cunoscuta in acea vreme sub numele de Ulita Mare spre Sarindar pentru ca ducea catre biserica Sarindar, aflata pe locul pe care astazi este Cercul Militar National).

Drumul rezultat din unirea Drumul Brasovului cu Ulita Mare spre Sarindar a fost deschis in anul 1692, de catre domnitorul Tarii Romanesti, Constantin Brancoveanu, sub numele de Podul Mogosoaiei. Ulita nou formata era pavata cu trunchiuri de copaci. Strazilor astfel pavate li se spunea poduri, motiv pentru care si noua cale primeste denumirea de „Pod”: Podul Mogosoaiei. Noua strada a fost construita pentru a asigura o cale de legatura intre mosia voievodului, Mogosoaia si palatul domnesc, amplasat in apropierea Curtii Vechi.

Vezi si Povestea tramvaiului electric din Romania

Noua artera devine drumul principal al capitalei, de-a lungul ei construindu-se case boieresti, biserici, hanuri, hoteluri, pravalii, magazine de lux, cafenele si institutii de stat. La inceputul secolului al XVIII-lea, strada era luminata cu „somoioage imbibate cu pacura sau rasina”, in timpul domnitorului Grigore Ghica se paveaza cu piatra, iar in 1882 au aparut primele instalatii electrice din Bucuresti, in fata Palatului Regal de pe Calea Victoriei.

Vezi si Alexandru Orascu, autorul "Planului Orascu" al Bucurestilor

Desi constructiile ridicate pe aceasta strada au aparut de-a lungul timpului, inegale ca marime si cu stiluri diferite si creeza un tot mai putin fericit din punct de vedere urbanistic si arhitectonic artera devine din ce in ce mai importanta pentru Bucuresti incepand din secolul al XIX cand devine strada domneasca.

Dupa ce la 8 octombrie 1878, armata romana isi face intrarea triumfala in Capitala, in urma victoriei din Razboiul de Independenta, Podul Mogosoaiei primeste numele de Calea Victoriei, nume pastrat pana in prezent.

In perioada comunista artera isi pastreaza numele primit in anul 1878, si devine sursa de inspiratie pentru regimul comunist in construirea unei noi artere (1980), atat ca nume, dar si ca insemnatate, numita Calea Victoriei Socialismului.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Calea_Victoriei2
calea victoriei artere bucurestiului constantin brancoveanu sarindar
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2516 (s) | 34 queries | Mysql time :0.084016 (s)