News Flash:

Istoria conceptului de "leagan al civilizatiei"

7 Aprilie 2015
659 Vizualizari | 0 Comentarii
Leaganul civilizatiei este oricare dintre zonele posibile pentru aparitia civilizatiei. Se refera de obicei la Orientul Apropiat din calcolitic (perioada Ubaid, cultura Naqada), mai ales in Cornul Abundentei (Levantul, Mesopotamia si Egiptul Antic) si platoul persan, pe langa alte culturi asiatice situate de-a lungul vailor raurilor mari, cum ar fi Indus si Raul Galben.

Civilizatia presupune de obicei prezenta agriculturii si asezarilor urbane, fiind astfel o consecinta a revolutiei neolitice.

Vezi si Este Malawi leaganul civilizatiei?

Conceptul de „leagan al civilizatiei” este subiectul multor dezbateri si opinii variate. Figurativ, folosirea leaganului in sensul de locul sau regiunea in care totul este hranit,educat,construit in etapa sa primara,este atribuit de catre OED lui Spencer(1590). Rollin's Ancient History(1734)descrie Egipt, primul care a slujit la inceput ca leagan al poporului sfant. Fraza leaganul civilizatiei joaca un rol cert in misticismul nationalsi a fost preluat, de exemplu in Nationalismul Hindus (In search of the cradle of civilization(1995), Nationalismul Taiwanez(Taiwan-The cradle of civilization(2002), dar si in pseudo-istoria ezoterica, cum ar fi Urantia Book, care revendica titlul de al doilea Eden, sau pseudoarheologia ce inconjura Megaliticul Britanic (Civilization One(2004),Ancient Britain-The cradle of civilazation(1921). Enciclopedia Columbiana , in articolul sau intitulat civilizatiadescrie civilizatii timpurii dezvoltandu-se in urmatoarele parti ale lumii: Mesopotamia, Egipt, China, India, Anzii centrali si Mezoamerica.".

Vezi si Misterul tablitelor din Glozel


Encarta, in articolul sau despre dezvoltarea civilizatiilor statelor timpurii:unele dintre aceste civilizatii sunt ale Anzilor,cu origini prin anii 800 I.C.; Mexicului (prin sec 3 I.C.); Orientul Indepartat, originari din China prin 2200 I.C. si raspanditi pana inJaponia prin anii 600 D.C.; Indienii( pe la 1500 I.C.); Egiptenii( pe la 3000 I.C.);Sumerienii(aprox. 4000 I.C.); urmati de Babilonieni(1700 I.C.);Semiti(pe la 1500 I.C.); Greco-romanii(aprox. 1100 I.C.)..... In SUA si Canada, AP World History arata cele 5 civilizatii timpurii, ca fondatoare ale culturii umane: ""Mesopotamia,Egipt,India,Shang(sau valea Raului Galben),Mezoamerica si Anzii sud-americani.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

leaganul civilizatiei orientul apropiat calcolitic indus raul galben
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2203 (s) | 34 queries | Mysql time :0.079224 (s)