News Flash:

Istoria imperiului Inca

29 Noiembrie 2013
1599 Vizualizari | 0 Comentarii
Poporul incas a aparut ca un trib in zona Cuzco in secolul XII. Sub conducerea lui Manco Capac, ei au format mica cetate-stat Cuzco (Quechua Qosqo) reprezentat pe harta cu rosu. In 1438 sub conducerea lui Sapa Inca (in traducere numele lui inseamna zguduitorul lumii) Inca a inceput o extraordinara campanie de expansiune, la sfarsitul careia aproape intreaga zona a Anzilor a ajuns sub controlul incasilor.
Pachacuti a reorganizat regatul din Cuzco transformandu-l in imperiu, Tahuantinsuyu cu un sistem federal ce consta dintr-o putere centrala cu Inca la conducerea ei si patru conduceri provinciale cu lideri puternici: Chinchasuyu (NW), Antisuyu (NE), Contisuyu (SW) si Collasuyu (SE).
Machu Picchu se crede a fi fost construit tot de Pachacuti.
Pachacuti trimetea spioni in regiunile pe care le dorea in imperiul sau, acestia faceau rapoarte cu privire la organizarea politica, puterea militara si avutie. El trimetea apoi liderilor acestor teritorii mesaje in care accentua beneficiie alaturarii la imperiul sau, oferindu-le cadouri de lux cum ar fi textile de foarte buna calitate, si le promitea ca vor fi mai bogati ca supusi ai Inca. Majoritatea acceptau pasnic supunerea. Fii conducatorilor erau adusi in Cuzco si erau invatati despre sistemul administrativ incas si se intorceau apoi sa conduca teritoriile lor natale. Acest lucru permitea incasilor indoctrinarea fiilor fostilor conducatori.
In traditia Inca fiul era cel ce conducea armata, astfel Túpac Inca fiul lui Pachacuti a inceput campania de cuceriri in nord in 1463 continuand-o si dupa moartea tatalui sau in 1471. Cea mai importanta cucerire a sa a fost Regatul Chimor singurul rival serios pe coasta Peru. Imperiul lui Túpac se intindea la nord pana in actualele Ecuador si Columbia.
Huayna Cápac, fiul lui Túpac Inca, a adaugat teritorii semnificative la sud. La apogeu Tahuantinsuyu includea Peru si Bolivia, majoritatea a ceea ce este azi Ecuador, mare parte din Chile, si zone din Argentina si Columbia.
Tahuantinsuyu era casa unei multitudini de limbi, culturi si oameni, teritoriile imperiului nefiind uniform loiale, nici culturile locale pe deplin integrate; de exemplu Chimú au continuat sa foloseasca propia moneda in comert, in timp ce imperiul, ca un intreg, avea o economie bazata pe schimb si pe taxarea prin produse de lux si munca. Partea din Chachapoya ce fusese cucerita isi exprima ostilitatea aproape pe fata, iar nobilii incasi au refuzat sa se refugieze in regatul acestora dupa aparitia problemelor cauzate de prezenta spaniolilor.
Conchistadorii spanioli, condusi de Francisco Pizarro, au explorat spre sud din Panama, ajungand pe teritoriile incasilor in 1526. Le-a fost clar ca au ajuns pe un teritoriu bogat si, dupa inca o expeditie (in 1529), Pizarro s-a intors in Spania si a primit aprobarea regala de a cuceri regiunea si de a fi numit vicerege al acesteia.
In momentul intoarcerii lor in Peru, in 1532, un razboi de succesiune izbucnise intre fiii lui Huayna Capac Huascar si Atahualpa, tulburari si nemultumiri din partea ultimilor cuceriti, si probabil cel mai important variola, ce se raspandise dinspre America Centrala—toate acestea slabind considerabil imperiul.
Armata lui Pizarro era formata doar din 180 de oameni, un tun si 27 de cai, de multe ori, fiind nevoit sa treca peste anumite confruntari ce l-ar fi distrus, prin negocieri. Prima confruntare a fost lupta de la Puná, langa actualul Guayaquil, Ecuador; Pizarro a fondat apoi orasulPiura in iulie 1532. Hernando de Soto a fost trimis sa exploreze zona centrala si s-a intors cu invitatia de a-l intalni pe Atahualpa, care il invinsese pe fratele sau in razboiul civil si care era stationat la Cajamarca, cu armata sa de 80.000 de soldati.
Pizarro s-a intalnit cu Inca. Acesta adusese doar un mic grup de osteni cu el si, prin intermediul translatorilor, i-a cerut sa se converteasca la crestinism. Atahualpa a luat Biblia si a aruncat-o pe jos, gest interpretat de spanioli ca suficient pentru declansarea razboiului, desi multi cronicari sugereaza ca Atahualpa pur si simplu nu intelesese notiunea de carte. Spaniolii au atacat, capturandu-l pe Atahualpa.
Atahualpa le-a oferit spaniolilor aur cat sa umple camera in care era inchis si de doua ori mai mult argint. Incasii si-au indeplinit promisiunea si au platit rascumpararea, insa Pizarro a refuzat sa-l elibereze. In timp ce Atahualpa era inchis, Huascar a fost asasinat. Spaniolii au afirmat ca acest asasinat se facuse la comanda lui Atahualpa, aceasta fiind una din acuzatiile care i-au fost aduse atunci cand spaniolii au decis, intr-un final, sa il execute in luna august a anului 1533.
Spaniolii l-au instalat pe Manco Inca Yupanqui la putere si, pentru o vreme, acesta a cooperat, in perioada in care spaniolii au luptat impotriva rezistentei din nord. Intre timp Diego de Almagro, un asociat al lui Pizarro a incercat sa pretinda Cuzco pentru el. Manco a incercat sa foloseasca aceste neintelegeri din randul spaniolilor, recucerind Cuzco (1536), insa doar pentru o scurta perioada.
Manco Inca s-a retras in munti (Vilcabamba), unde, a condus, impreuna cu succesorii sai, pentru inca 36 de ani. A facut unele incursiuni impotriva spaniolilor si a incitat la revolta. In 1572, ultima cetate incasa a fost descoperita, iar ultimul conducator, Túpac Amaru, fiul lui Mancoa fost capturat si executat, ducand astfel la sfarsitul Imperiului Incas.
Dupa ce Tahuantinsuyu a cazut, noii conducatori spanioli au trecut la represalii brutale impotriva oamenilor si traditiilor acestora. Multe elemente ale culturii Inca au fost sistematic distruse, inclusiv sofisticatele sisteme folosite in agricultura. Un membru al fiecarei familii era obligat sa lucreze in minele de aur si argint (cea mai impozanta dintre acestea fiind Potosí). Daca cel trimis sa munceasca murea, ceea ce de obicei se intampla intr-un an doi, familia trebuia sa trimita un inlocuitor.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

poporul incas trib cuzco manco capac quechua qosqo
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1763 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019346 (s)