News Flash:

Istoria mai putin cunoscuta a Bucurestiului

28 Mai 2015
737 Vizualizari | 0 Comentarii
Cea mai populara legenda despre originea Capitalei spune povestea unui cioban, Bucur, care acum mai bine de 700 de ani a ajuns in luncile Dambovitei pascandu-si animalele. Bucur era un om foarte avut, cu o turma de oi foarte mare dar si multe slugi. Si-a asezat stana pe malul Dambovitei si, ajutat de slujitorii sai, reuseste sa isi intemeieze o gopspodarie foarte mare.

Gospodaria ciobanului Bucur era atacata constant de pradatori. Fata lui Bucur este rapita tatal ei, pleaca impreuna cu slujitorii sai sa o recupereze. Dupa lupte crancene, Bucur reuseste sa-si salveze fiica si intors acasa, porunceste slugilor sale sa transforme stana si gospodaria intr-o cetate greu de penetrat. Pentru a-si arata recunostiinta fata de Dumnezeu, Bucur ridica si o biserica, in apropierea cetatii sale. Cu timpul, oamenii care treceau prin zona, au inceput sa se aseze in jurul bisericii si a fortaretei lui Bucur, si astfel, se naste prima comunitate pe malurile Dambovitei.

Bucurestiul este atestat arheologic din secolul al XIV-lea, iar documentar din 1459. Primul act care atesta existenta Bucurestiului, a fost emis de Vlad Tepes la data de 20 septembrie 1459. Este vorba de un hrisov prin care domnitorul Vlad Tepes “cu a sa bunavointa, cu inima curata si luminata”, daruieste “lui Andrei si cu fiii sai, Poiana lui Stev si lui Iova si lui Drug… ocina lui Petre din Ponor… Si cine dintre dansii va muri, iar ocinele sa fie celor ramasi, la dansii pradalnica sa nu fie” (pradalnica=norma juridica prin care mosiile familiilor fara urmasi pe linie masculina reveneau domnului, iar exceptarea de la aceasta prevedere facea sa poata fi mostenite si de partea feminina).

Vezi si Bustul lui Dimitrie Onciul din Bucuresti

Actul a fost eliberat cu scopul de a-i scuti pe cei amintiti in hrisov de darile obisnuite si se incheia cu mentiunea ca “s-a inscris in septembrie 20, in cetatea Bucuresti, in anul 6968 (1459). Hrisovul era un pergament lung de 45,5 cm si lat de 30,5 cm. A intrat in circuitul public in 1906 cu ocazia unei expozitii organizate in Bucuresti, fiind trimis de invatatorul Alexandru Bunceanu din comuna Nadanova, judetul Mehedinti. Pergamentul nu se afla intr-o stare prea buna, avand unele rupturi si pecetea cazuta, insa faptul ca era un document autentic, a facut ca Academia Romana sa-l achizitioneze in 1908.

Alte doua acte eliberate de Vlad Tepes care vorbesc despre Bucuresti, au fost scrise in limba latina si dateaza din 13 iunie 1458 respectiv 4 iunie 1460, avand precizarile ca au fost emise, primul “langa raul apei Dambovita“, iar celalalt in “castrul de langa raul Dambovita“. Sapaturile arheologice facute la Curtea Veche au scos la iveala o prima cetatuie cu suprafata de 160 mp, care se pare ca era un turn fortareata inconjurat de un sant de aparare. Ulterior, Vlad Tepes pe la 1458-1459 a construit o noua cetate peste ruinele celei anteroare. Noua cetate a fost construita din piatra de rau, sub forma dreptunghiulara pe o suprafata de cca. 700 mp. La data de 14 octombrie 1465, domnitorul Radu cel Mare a luat decizia ca Bucurestiul sa devina una dintre resedintele domnesti ale Tarii Romanesti.

Vezi si Alexandru Orascu, autorul "Planului Orascu" al Bucurestilor


In perioada 1558 – 1559 a fost construita la Curtea Veche, Biserica Domneasca. Este ctitoria domnitorului Mircea Ciobanul, dar si cea mai veche cladire de cult care s-a pastrat in Bucuresti. Din 1659, in timpul domniei lui Gheorghe Ghica, Bucurestii devin capitala Tarii Romanesti. In 1661 pe strada cunoscuta astazi sub numele de Calea Mosilor, s-a facut prima incercare de pavare cu piatra de rau. La 1694 s-a infiintat prima scoala superioara din Tara Romaneascapurtand numele de Academia Domneasca activand la Sf.Sava. Palatul Mogosoaia a fost construit de domnitorul Constantin Brancoveanu la 1702, pe mosia vaduvei Mogos, unde este gazduit.

La 1704, spatarul Mihai Cantacuzino a construit Spitalul Coltea, cea mai veche institutie de acest fel din Bucuresti. Aceasta cladire a fost avariata de un incendiu si de cutremur, si de aceea va fi demolata si reconstruita, forma actuala datand de dupa 1888. O alta cladire important din punct de vedere architectural este Biserica Stavropoleus ridicata la 1724. Hanul lui Manuc construit la 1808 va gazdui semnarea in 1812 a actului cunoscut ca Tratatul de la Bucuresti dintre Rusia si Turcia, prin care Basarabia trecea sub stapanire rusa pana la 1918. Recensamantul din 1831 numara 10.000 de case si 60.587 locuitori. La 1854 se inaugureaza Gradina Cismigiu, despre care germanul Ferdinand Lassalle apreciaza ca“intrece cu mult tot ce poate arata Germania”. Este important de mentionat ca Bucurestiul este primul oras din lume care introduce iluminatul cu petrol lampant. Acest lucru s-a produs la 1857, in timp ce la Viena abia in 1859 va introduce aceasta facilitate publica.

Vezi si Batalia pentru Bucuresti

La 1860 se incepe pavarea strazilor cu piatra cubica ce inlocuiau pavajul facut cu bolovani de rau. Urbea Bucurestiului devine capitala celor doua Principate la 24 ianuarie 1864. Au loc doua evenimete culturale importante, unul la 1866 cand ia fiinta Societatea Academica, iar celalalt in 1868 cand are loc primul concert al Societatii Filarmonica din Bucuresti. Tot in 1868 Casa Capsa deschide o cofetarie si un restaurant, urmate in 1881 si de o cafenea (printre primele din Europa), aceste locuri fiind niste puncte foarte apreciate si frecventate in Bucuresti.

Gara Filaret a fost statia de cale ferata ce reprezenta punctul terminus al primei linii de calea ferata din Romania: Bucuresti – Giurgiu. Ulterior a devenit autogara (1960). A fost oficial inaugurata la data de 19/31 octombrie 1869. Gara Targoviste denumita ulterior “de Nord” a fost pusa in functiune in septembrie 1872 si era unita de cea de la Filaret printr-o linie pe care se mai aflau halta Cotroceni si statia Dealul Spirii. In decembrie 1869 a fost deschisa Universitatea Bucuresti, care l-a inceput a gazduit si alte institutii ca Senatul, Academia Romana, Biblioteca Centrala si Scoala de arte frumoase. Din 1872 intra in circulatie prima linie de tramvai cu cai (“tramcar”), care isi desfasoara activitatea pana in 1929. Din 1882 se introduce lumina electrica, iar prima instalatie intra in functiune la Palatul Regal din Calea Victoriei, de unde este alimentat si Palatul Cotroceni, apoi urmeaza Teatrul National si Gradina Cismigiu.

La 1877, Bucurestiul se intindea pe o suprafata de 30 kmp, cu o densitate de 60 de locuitori pe hectar, avea 90 de suburbii si 721 de strazi. Noaptea era luminat de 3.756 becuri cu gaz (introdus inca din 1871) si 1684 lampi cu petrol. In oras existau 20.323 edificii, dintre care 19.642 erau case de locuit. Dintre cladirile publice se remarcau palatul Universitatii si Teatrul cel Mare. Una dintre cele mai importante cresteri din istoria Bucurestilor s-a produs intre 1918-1939, cand populatia orasului a crescut de la 382 000 la 870 000 locuitori. Acest proces s-a datorat faptului ca Bucurestiul devenise capitala Romaniei Mari. Astfel in 1938 productia industriala a orasului reprezenta 17% din totalul productiei la nivelul tarii, iar viata financiara, economica si sociala a intregii tari era afectata in mod decisiv de evolutia acestui oras. Tot referitor la populatie, in cei cincicezi de ani de dupa 1945, aceasta a crescut la mai mult de dublu, atingand 2,25 milioane.

In data de 4 martie 1977 un cutremur foarte puternic a lovit orasul, provocand peste 1.500 de victime si a distrus sau a avariat foarte multe imobile. Bucurestiul comunist era un oras mai sigur, mai linistit si cu facilitati mai bune decat Bucurestiul interbelic, in acelasi timp insa era un si un oras mult mai urat, aproape complet cenusiu, care isi pierduse magia si suflul care-l facusera atat de miraculos strainilor.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

legenda originea capitalei cioban bucur luncile dambovitei gospodaria
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2172 (s) | 34 queries | Mysql time :0.075303 (s)