News Flash:

Istoria militara a Romaniei

27 Ianuarie 2014
1747 Vizualizari | 0 Comentarii
Istoria militara a Romaniei se ocupa cu studiul conflictelor de-a lungul unei perioade de aproximativ 2500 de ani pe teritoriul Romaniei moderne, Peninsulei Balcanice si in Europa de Est si cu rolul armatei romane in conflicte si de mentinere a pacii in intreaga lume. In antichitate, teritoriul de azi al Romaniei a fost scena unor razboaie sporadice intre triburile bastinase dacice si invadatori diversi (persi, macedoneni, celtii sau romani). In cele din urma, Regatul Dacia a fost cucerit de catre Imperiul Roman in 106 si mare parte din teritoriul sau a devenit provincie romana. La declinul Imperiului Roman, Dacia a fost abandonata din cauza presiunii din partea dacilor liberi si a gotilor.

Vezi si Cum a fost infiintata institutia "Copilului de Trupa” 
Pentru 1000 de ani, numeroase popoare migratoare, inclusiv gotii, hunii, gepizii, avarii, slavii, bulgarii, maghiari, cumani si mongoli au invadat teritoriul Romaniei moderne. In secolul al XIII-lea, un numar de state mici romanesti au aparut si au evoluat in principatele medievale ale Moldovei si Tarii Romanesti. Transilvania, cucerita de maghiari, a devenit o parte autonoma a Ungariei.
In timpul Evului Mediu tarziu, toate cele trei provincii romanesti autrebuit sa se confrunte cu pericolul reprezentat de cresterea puterii turcilor otomani. Ioan de Hunedoara, voievod al Transilvaniei si regent al Ungariei a reusit sa opreasca inaintarea turceasca in Europa Centrala si a securizat continentul print-o victorie importanta la Batalia de la Belgrad in 1456. Stefan cel Mare al Moldovei, Mircea cel Batran si Vlad Tepes al Tarii Romanesti, de asemenea, s-au luptat cu succes cu turcii si i-au distras de la obiectivele lor strategice mai importante la Marea Mediterana si in Balcani. Cu toate acestea, de la mijlocul secolului al XVI-lea, cele trei principate au devenit vasale otomanilor. Mihai Viteazul a reusit sa uneasca Tara Romaneasca cu Transilvania si Moldova si sa castige independenta noului stat pentru o perioada scurta de timp in 1600.
Perioada moderna timpurie a fost caracterizata de o lupta continua intre Imperiul Habsburgic, Imperiul Otoman, Polonia (pana in secolul al XVIII-lea) si Rusia pentru controlul Principatelor si al Transilvaniei. Infrangerea turcilor in Batalia de la Viena, in 1683, la care au contribuit si romanii, a marcat inceputul declinului lor in regiune.
Secolul al XIX-lea a vazut formarea statului roman modern, prin unirea Moldovei si Tarii Romanesti. Independenta fata de Imperiul Otoman a fost asigurata dupa razboiul ruso-turc din 1877-1878. Romania a devenit regat in 1881. Participarea de partea Aliatilor (Antanta) in timpul primului razboi mondial a dus la unificarea tuturor teritoriilor locuite de romani cu regatul roman, formand astfel Romania Mare.
Romania a atins apogeul in perioada interbelica.
Dupa al doilea razboi mondial, a fost redusa la granitele sale moderne, si a cazut in sfera de influenta sovietica. Revolutia din 1989 a dus la disparitia comunismului si mutatii geopolitice in regiune. Prabusirea Uniunii Sovietice a deschis calea spre integrarea europeana, economica, politica si militara. Astazi, armata romana participa la misiuni de mentinere a pacii cu aliatii sai NATO in Irak, Afganistan, Bosnia si in alte teatre de operatiuni.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

istoria militara romaniei romaniei moderne peninsulei balcanice
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1632 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013386 (s)